Tour: az oldalszél helyett a bukások miatt szakadt darabokra a mezőny a 18 kilométeres hídon

2022. július 2. – 17:55

frissítve

Tour: az oldalszél helyett a bukások miatt szakadt darabokra a mezőny a 18 kilométeres hídon
A 2022-es Tour de France 2. szakasza a Nagy-Bælt hídon július 2-án – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egymást érték a bukások a Tour de France 2. szakaszán szombaton, ám szerencsére egy összetett esélyes bringásnak sem kellett emiatt feladnia a versenyt. A sprintbefutót a holland Fabio Jakobsen nyerte, a belga Wout van Aert lett a második, amivel átvette a vezetést az összetettben, így vasárnap már rajta lesz a sárga trikó.

A Roskilde és Nyborg közötti több mint kétszáz kilométeres szakasz nagy része a tengerpart közelében haladt, így arra lehetett számítani, hogy a szél megkavarhatja a versenyt. Az etap legjobban várt része a közvetlenül a befutó előtt lévő Nagy-Bælt híd volt. A 18 kilométer hosszú híd a Sjælland és a Fyn szigetet köti össze, és arról is híres, hogy olykor nagyon erős szél fúj rajta. A szakasz nagy kérdése volt, hogy lesz-e olyan csapat, ami az oldalszélben képes szétszakítani a mezőnyt, kiszórva ezzel néhány sprintert és összetett menőt az élbolyból.

Mindezzel együtt az etap végén így is sprintbefutóra lehetett számítani, a legtöbben a holland Fabio Jakobsent (Quick–Step Alpha Vinyl) és Dylan Groenewegent (Team BikeExchange–Jayco), valamint az ausztrál Caleb Ewant (Lotto Soudal) sorolták a fő esélyesek közé.

A rajt után gyorsan kialakult az idei Tour első szökése: a szabadkártyás B&B Hotels–KTM csapat két francia versenyzője, Cyril Barthe és Pierre Rolland, a dán Magnus Cort (EF Education) és a norvég Sven Erik Bystrøm (Wanty) lépett el a főmezőnytől. Az első hegyi részhajránál Cort és Bystrøm leszakították a két franciát, és ketten maradtak az élen. A szakaszon három hegyi pontot lehetett szerezni, mindhármat Cort vitte el, így vasárnap rajta lesz a pöttyös trikó.

A szökevények közül Bystrøm bírta a legtovább, őt 30 kilométerre a céltól érte utol a mezőny. A hídhoz közeledve fokozatosan nőtt a tempó, és úgy kezdett nyúlni a sor is. A verseny első nagyobb bukása is ekkor történt, amiben az EF Education kapitánya, Rigoberto Urán is benne volt. A kolumbiai bringáshoz szinte valamennyi csapattársa megállt, így próbáltak meg felzárkózni, ami nagy erőfeszítés árán sikerült is nekik.

A sárga trikós Yves Lamapert száll vissza a kerékpárjára egy bukás utána a Tour de France 2. szakaszán – Fotó: Etienne Garnier / AFP
A sárga trikós Yves Lamapert száll vissza a kerékpárjára egy bukás utána a Tour de France 2. szakaszán – Fotó: Etienne Garnier / AFP

Néhány kilométerrel később a mezőny elején, közvetlenül a sárga trikós Yves Lampaert (Quick–Step Alpha Vinyl) előtt történt újabb bukás. A pénteki időfutamot megnyerő belga bringás is elesett, de nem ütötte meg magát nagyon, folytatni tudta a versenyt, és vissza is zárkózott a mezőnyhöz. A szervezők várakozásával ellentétben a hídon nem volt nagy menés, a csapatok inkább védekező felfogásban versenyeztek.

Két kilométerre a céltól még egy nagy bukás történt, ami kettészakította mezőnyt. Nagyjából 20-30 versenyző maradt elől, a többiek viszont megállásra kényszerültek a tömegbukás miatt. Ám mivel az esés az utolsó három kilométeren belül történt, ezért a különidő miatt nem kellett aggódni, a lemaradók is a szakaszgyőztes idejét kapták.

Fabio Jakobsen vonata szerencsésen elkerülte a bukást, így a holland sprinter kapta a legjobb felvezetést, a sárga trikós Lampaert 450 méterre a céltól állt ki Jakobsen elől. A hajrát a volt világbajnok Mads Pedersen (Trek-Segafredo) indította, de a zöld trikót viselő Wout van Aert (Jumbo-Visma) gyorsabb volt nála. Úgy tűnt, Van Aert nyerheti a szakaszt, de ekkor Jakobsen kibújt a szélárnyékából, és az utolsó 100 méteren lesprintelte őt, megszerezve a Quick–Step második szakaszgyőzelmét az idei Touron.

A szakaszgyőztes Fabio Jakobsen és a zöld trikós Wout van Aert – Fotó: Thomas Samson / AFP
A szakaszgyőztes Fabio Jakobsen és a zöld trikós Wout van Aert – Fotó: Thomas Samson / AFP

A második ezúttal is Van Aert lett, de nem lehet csalódott, mivel a hat másodperces időjóváírásnak köszönhetően megelőzte Lampaertot az összetettben, így sárgára cserélte a zöld trikót. A harmadik Pedersen lett.

Vasárnap egy 182 kilométeres sík szakasszal folytatódik a Tour de France. Ez lesz a harmadik, egyben utolsó dániai etap, aminek a végén szintén mezőnyhajrá várható.

Eredmények:
2. szakasz, Roskilde–Nyborg, 202,5 km

  • 1. Fabio Jakobsen (holland, Quick–Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra
  • 2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) azonos idő
  • 3. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) a. i.
  • 4. Danny van Poppel (holland, Bora–Hansgrohe) a. i.
  • 5. Jasper Philipsen (belga, Alpecin–Deceuninck) a. i.

Összetett:

  • 1. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 4:49:50 óra
  • 2. Yves Lampaert (belga, Quick–Step Alpha Vinyl) + 1 másodperc hátrány
  • 3. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 8 mp. h.
  • 4. Filippo Ganna (olasz, Ineos–Grenadiers) + 11 mp. h.
  • 5. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) + 12 mp. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!