Egy meglepetésember vitte el a sárga trikót a favoritok elől a Tour de France nyitószakaszán

2022. július 1. – 19:41

frissítve

Egy meglepetésember vitte el a sárga trikót a favoritok elől a Tour de France nyitószakaszán
Yves Lampaert a 2022-es Tour de France nyitószakaszán, a koppenhágai időfutamon – Fotó: Thomas Samson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Quick-Step belga bringása, Yves Lampaert nyerte a 2022-es Tour de France nyitószakaszát, ami egy koppenhágai időfutam volt. Lampaert olyan nagy neveket előzött meg, mint Wout van Aert vagy a címvédő Tadej Pogačar. Az összetett esélyesek közül senki nem szedett össze jelentősebb hátrányt a zuhogó esőben megrendezett etapon. A Tour kezdete előtt egy nappal a dán rendőrség házkutatást tartott a Bahrain-Victoriousnál, korábban gyógyszereket és elektronikai eszközöket foglaltak le a csapatnál.

Pénteken kezdetét vette a 109. Tour de France, a leghíresebb és a legnagyobb presztízzsel bíró háromhetes országúti kerékpárverseny. Idén egyéni időfutammal indult a körverseny, amire legutóbb 2017-ben volt példa. A nagyrészt sík, 13,2 kilométer hosszú és 20 kanyart tartalmazó meglehetősen technikás pálya Koppenhága belvárosában kanyargott, több hídon is áthajtottak a bringások. (Idén Dániából indul a Tour.) A versenyzők dolgát nemcsak a sok szűk kanyar, hanem a helyenként zuhogó eső is megnehezítette.

A favoritok közül a címvédő, a kétszeres Tour-győztes szlovén Tadej Pogačar (UAE) és egyik nagy kihívója, a szintén szlovén Primož Roglič (Jumbo-Visma) is jó időfutammenőnek számít, rajtuk kívül még a szám világbajnoka, az olasz Filippo Ganna (Ineos) és a belga Wout van Aert (Jumbo-Visma) is esélyes volt a szakaszgyőzelemre. Az esélyesek között emlegették a közönségkedvencnek számító holland Mathieu van der Poelt (Alpecin) is. A nyitószakasz győztese a sárga trikót is magára öltheti, amit hagyományosan az összetettben vezető bringás visel, dupla tétje volt tehát az első etapnak. Ebben a cikkünkben vettük végig az idei útvonalat és az esélyesek névsorát.

Meglepetésember vitte el a sárga a trikót a nagy nevek elől

Az első komolyabb időt van der Poel robbantotta, a holland sztár 15:30,62 alatt tekerte le a 13,2 kilométeres távot, ami 51.062 kilométer per órás átlagot jelentett. Roglič alig maradt el tőle, 15:33,170-et ment a szlovén. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) még közelebb volt van de Poelhoz, 15:32,450-vel zárt a hazai pályán versenyző bringás. Nagyot ment a dánok másik nagy kedvence, Jonas Vingegaard: úgy jött be átmenetileg a harmadik helyre, hogy alig egy tizeddel előzte meg csapattársát, Rogličot.

Több bringásnak is meggyűlt a baja a csúszós körülményekkel. A svájci Stefan Bissegger (EF Education–EasyPost) például kétszer is bukott, de a francia Christophe Laporte-t (Jumbo Visma) is megtréfálta a nedves aszfalt.

Van der Poeltől az időfutam-világbajnok vette el az első helyet egy 15:27,98-as idővel, de nem sokáig örülhetett Filippo Ganna, mert Wout van Aert még nála is jobb időt ment (15:22,31). A belga mögött jött Tadej Pogačar, aki szintén meg tudta előzni Gannát, és ami még fontosabb, hogy több mint 8 másodpercet vert Rogličra, az egyik nagy riválisára.

Az erőviszonyok alapján ekkor úgy tűnt, hogy ezzel el is dőlt a szakaszgyőzelem sorsa, van Aerté lesz a sárga trikó. Ehhez képest honfitársa, Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl Team) nagy meglepetésre majdnem 5 másodperccel ment jobb időt nála, amivel át is vette a vezetést. A 31 éves Lampaertnek is fekszenek az időfutamok, 2017-ben belga bajnok volt a kategóriában. A Quick-Step bringása korábban kétszer indult a Touron, 2018-ban 80., 2019-ben 133. lett összetettben, de szakaszgyőzelme nem volt. Grand Touron csupán egyszer tudott nyerni, még a 2017-es Vueltán. Legjobb eredményei idén egy második hely a belga időfutam-bajnokságon és egy 10. hely a Paris-Roubaix-n.

Az utána következő versenyzők a felszáradó aszfalt ellenére sem tudtak jobb időt menni, így Yves Lampaert nyerte a 2022-es Tour de France nyitószakaszát, ő viselheti majd a sárga trikót a szombati 2. szakaszon. A befutó után könnyek között nyilatkozott Lampaert, azt mondta, hogy a legjobb tíz közé szeretett volna bekerülni, nem is gondolta, hogy győzhet.

1. szakasz, Koppenhága, egyéni időfutam, top 5:

1. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17 perc
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7 mp h.
4. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 10 mp h.
5. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 13 mp h.

A Tour előtt egy nappal razziáztak az egyik csapatnál

Csütörtök reggel a dán rendőrség házkutatást tartott a Bahrain-Victorious hoteljében a francia ügyészség által vezetett nyomozás részeként. A csapat közleménye szerint a kétórás házkutatás során a rendőrök átnézték a járműveiket, a versenyzők és a stábtagok szobáit, de nem foglaltak le semmit. Néhány napja az Interpol razziázott a bringások és stábtagok otthonaiban, összesen 6 országban, 14 helyszínen tartottak házkutatást június 27. és 30. között. A hatóságok elektronikai eszközöket, gyógyszereket és több száz kapszulányi meghatározatlan eredetű anyagot foglaltak le a csapattól. A tavalyi Touron szintén a Bahrainnél kutakodtak a francia rendőrök doppingvétség gyanúja miatt, de az ügyből akkor nem lett semmi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!