Tour: csütörtökön razziát tartott a rendőrség a csapatánál, másnap szakaszt nyert a szlovén bajnok

2021. július 16. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Matej Mohorič szökésből nyerte a Tour de France 19. szakaszát pénteken, az elmaradt mezőnyhajrá miatt Mark Cavendish nem tudta megszereztni pályafutása 35. szakaszgyőzelmét a Touron. A sárga trikós Tadej Pogačar változatlan előnnyel vezet az összetettben.

A Mourenx és Libourne közötti 207 kilométeres sík etapon előzetesen volt rá esély, hogy mezőnyhajrá fog dönteni, ahol a zöld trikót viselő Mark Cavendishnek (Deceuninck-Quick Step) lehet esélye megszerezni a 35. győzelmét a Touron. Ezzel megdöntötte volt a legendás Eddy Merckx rekordját, aki 1969 és 1975 között 34 szakaszt nyert a francia körversenyeken. A pénteki rajt előtt a 76 éves Merckx és Cavendish megölelték egymást, és néhány szót is váltott a két klasszis.

A szakasz elején rögtön történt egy tömegbukás, majd egy hatfős szökevénycsoport lépett el a mezőnytől. 80 kilométer után aztán egy még nagyobb csoport szakadt el a mezőnytől, így a szakasz felére kialakult egy 20 fős élboly. Az előnyük ekkor még egy perc alatt volt, ám fokozatosan növelni tudták ezt, a mezőny pedig nemsokára feladta az üldözést. Ezzel eldőlt, hogy az idei Touron eddig négy szakaszt nyerő Cavendish ezúttal nem fog nyerni.

A szakaszgyőztes így a szökésből került ki, a döntő támadást pedig 26 kilométeren belül Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) indította. A szlovén bajnok mögött a többi szökevény nem dolgozott össze eléggé ahhoz, hogy utol tudják őt érni, így Mohorič a 7. etap után újabb szakaszt nyert szóló szökésből.

Csapata, a Bahrain-Victorious szállásán a rendőrség a csütörtöki szakasz előtt doppingvétség gyanúja miatt tartott razziát, több versenyző telefonját és laptopját lefoglalták. Mohorič a célba érkezésekor az ünneplésével a doppingot „kiáltóknak” üzent. Győzelme után azt nyilatkozta, hogy nincs titkolnivalójuk. A Bahrain-Victorious ezzel a harmadik szakaszát nyerte az idei Touron, a 8. szakaszon Dylan Teuns lett az első.

Másodikként a francia Christophe Laporte (Cofidis), harmadikként a dán Casper Pedersen (Team DSM) ért célba. Az összetett élcsoportja nem változott, a sárga trikós szlovén Tadej Pogačar és a többi összetett menő együtt, 20:50 perces hátránnyal érkezett meg.

Szombaton a Libourne és Saint-Emilion közötti 30,8 kilométeres egyéni időfutamon gyakorlatilag kialakul az összetett végeredménye, miután a zárószakasz hagyományosan pezsgőzéssel, ünnepléssel telik, és csak a szakaszgyőzelemért lesz harc a párizsi Champs-Élysées-n. (via MTI)

Eredmények:
19. szakasz, Mourenx-Libourne, 207 km
1. Matej Mohorič (szlovén, Bahrain-Victorious) 4:19:17 óra
2. Christophe Laporte (francia, Cofidis) + 58 másodperc
3. Casper Pedersen (dán, Team DSM) azonos idő
4. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) + 1:02 perc
5. Nils Politt (német, Bora-Hansgrohe) + 1:08 perc

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 75:00:02 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:45 perc
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) + 5:51 perc
4. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 8:18 perc
5. Wilco Kelderman (holland, Bora-Hansgrohe) + 8:50 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!