Magyar bringások Giro-eufóriában: Nem bírom abbahagyni a mosolygást, így meg aludni sem tudok

2022. május 7. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

Túlzás nélkül euforikus pillanatokat él át a Giro d'Italia három magyar kerékpárosa a napokban. Pénteken is mindenhol tömeg fogadta a bringásokat, és a szombati időfutamon is megteltek emberekkel a budapesti utcák, és olyan hangulat uralkodott, amelyet egy belga klasszikus vagy egy olaszországi Giro is megirigyelhetett volna. Valter Attiláék mindezt úgy is érzékelték, hogy kihajtották magukat.

A magyarok közül elsőként Peák Barnabás végzett az időfutammal, öröme a szurkolóknak és teljesítményének is szólt, amikor nyilatkozott a befutója után az őt körbevevő szurkolóknak.

„Nagyon szuper volt, jól éreztem magam, sokat dolgoztunk a csapattal a pozíciómon, a fő szerelőnk, Mikey van Groeningen éjt nappallá téve dolgozik, hogy a lehető legjobb országúti és időfutam bringáink legyenek Hogy az eredménylistán a végén mi lesz, az majd kiderül, de most a jelenlegi harmadik hellyel lehet, hogy a negyvenben maradok” – mondta Peák.

A negyvenben maradás végül nem jött össze, az 51. lett, de nagyon sűrű volt a mezőny, tizedmásodpercek döntöttek helyezésekről. Peák azt mondta, fekszenek neki a rövid időfutamok, és várta, hogy jól is fogja majd érezni magát a biciklin.

A kanyargós, technikás pályáról úgy gondolja, hogy aki magas szinten időfutamozik, annak ezeknek a megoldása a génjeiben van. Szerinte a kanyarokon csak pár másodperc múlhat, úgy is az dönt, hogy ki mennyi wattot rak bele a tekerésbe.

„Ma reggel jártuk be a pályát, én kétszer mentem végig, elsőre meglepett pár dolog, két trükkös kanyar volt, de másodjára már láttam, hogy van hely a kanyarkijáraton, hogy mikor kell eltalálni a kanyarcsúcspontot.”

A pálya legnehezebb része, a záró, másfél kilométernyi emelkedő volt, amelyre kellett hagyni egy kis erőt.

„Én nem tudtam igazán tartalékolni, a szurkolók belevittek, hogy nyomjam. Nem tudtam visszafogni magamat. Amikor odaérsz az emelkedőre, mindenképpen nyélen leszel, nem tudsz tartalékolni, mert csak időt veszítenél. Tudtam, hogy a Margitszigetig kell vinni a sebességet, utána megindulni, lefelé van két balos meg egy jobbos kanyar, ami nem is volt egyszerű, nem is tekertem egyáltalán, csak vitt a sebesség” – elemezte ki az időfutamot.

„Elképesztő, hangulat volt, úgy üvöltöttek és buzdítottak, hogy nem is tudtam az órámat és az utat nézni, te jó ég, mennyi ember, ez volt bennem. Főleg a tegnapi szakasz óta rezeg a telefonom a sok üzenettől és jó kívánságtól, ez az embert azért felpörgeti. Akármilyen fáradt is voltam az este, nem bírtam abbahagyni a mosolygást, úgy meg nem tud aludni az ember. A buszban, ha nem is iszom kávét, akkor is remeg a kezem. Ez nyilván hatással van mind hármunkra. Ez semmihez sem fogható élmény” – mondta Peák, arra is válaszolva, hogy mennyire fáradt.

Peák Barnabás a pódiumról üdvözli a szurkolókat – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Peák Barnabás a pódiumról üdvözli a szurkolókat – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux kerékpárosa azt mondta, hogy a harmadik szakaszon a sprinterükért dolgoznak, de amíg igazán élessé válik a verseny, ki akarja élvezni a szurkolást, akinek csak tud, integet vagy küld egy mosolyt.

A Giro végén akkor lenne elégedett, ha egyrészt sikeresen végigmenne az olasz körön, miközben nyerne sprinterük, Biniam Girmay két szakaszt, Domenico Pozzovivo pedig az összetett top 10-ében végezne.

Olyan energiákat kapok, amiket sosem fogok elfelejteni

Fetter Erik nagyon készült a pénteki szakaszra, hogy megmutassa magát a visegrádi emelkedőn, de még azelőtt bukott, így némileg csalódott volt.

„Szerencsére karcolásokkal megúsztam a bukást, ki tudtam védeni, hogy előreszaltózzam. Elég nagy mázli, mert abból mindig sérülés van. Egyszer van ilyen az életemben, hogy Visegrádon és a környékemen van a Giro d'Itala, de szerencsére átformáltam ezt a csalódást motivációvá a mai napra. Volt egy kis méreg is bennem, amit ki akartam adni” – mondta a magyar bajnoki mezben tekerő bringás.

Fetter Erik magyar bajnoki trikóban tekert a Giro d'Italia időfutamán – Fotó: Varga György / MTI
Fetter Erik magyar bajnoki trikóban tekert a Giro d'Italia időfutamán – Fotó: Varga György / MTI

„A Hősök tere, a Parlament, fel a Várba, nincsen ehhez fogható dolog. Rengeteg helyen versenyeztem már a világban, de semmi a közelébe nem ér Budapestnek. Egyszerűen nem jutok szóhoz, az összes utcán olyan atmoszféra volt a kordonok között, hogy olyan energiákat és olyan élményt adtak, amit soha nem fogok elfelejteni. Hihetetlen, hogy egy ilyen dolgot megélhettem, iszonyatosan hálás vagyok ezért” – mondta az Eolo-Kometa bringása. Olyan hangos volt a felé érkező biztatás, hogy nem is hallotta, hogy mit rádiózik vele a sportigazgatója. Fetter azt is mondta, hogy a versenytársai is elkerekedett szemmel nézik, hogy mi történik Magyarországon.

Hagytam, hogy eltereljék a figyelmemet

Valter Attila is a szurkolók hatása alá került, azt mondta, nem is tudott teljesen a teljesítményére koncentrálni, de örült neki, hogy elvonták a figyelmét, mert így minden pillanatot át tudott élni tekerés közben.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

„Lehet, hogy tudtam volna tíz másodperccel jobbat menni, de nem számít. Az számít, hogy ezt az egész lelkesedést viszem tovább magammal Olaszországba. Az a tíz másodperc, amit azzal töltöttem, hogy örüljek a tömegnek, az ki fog fizetődni” – mondta az M4 Sport kamerája előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!