Mire jutnak a Liverpool mentális szörnyetegei a BL-döntőben a Real-faktorral?

2022. május 28. – 08:33

Mire jutnak a Liverpool mentális szörnyetegei a BL-döntőben a Real-faktorral?
Jürgen Klopp eligazítja a játékosokat a Wolverhampton Wanderers elleni meccs bemelegítésén, 2022. május 22-én – Fotó: Phil Noble / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Real Madrid és a Liverpool is háromszor ízlelhette meg a vereséget egy BL-döntőben, valamelyik gigaklub negyedszer elbukik szombat este. A Real a tizennegyedik, a Pool a hetedik trófeájáért harcol. A spanyolok négyszer búcsúztatták el eddig a címvédőt, amikor ez sikerült, mindig meg is nyerték végül a trófeát.

Harmadszor találkozik a Bajnokok Ligája döntőjében a Liverpool és a Real Madrid. Az első összecsapást 1981-ben az angolok 1–0-ra nyerték Párizsban, Palotai Károly volt a játékvezető. A második felvonásnál, 2018-ban, Kijevben a spanyolok 3–1-re nyertek. Teljesült azon drukkerek vágya, akik szívesen megnéztek volna egy visszavágót az ukrán fővárosban kapitális hibákat elkövető Liverpool-kapus Loris Karius nélkül. Az idén, újra Párizsban nemcsak a német kapus fog hiányozni, hanem az Sergio Ramos is a spanyol védelemből, aki egy válldobással elintézte Szalahot a kijevi finálé első félidejében.

A folytatás az akkor elvesztett BL-döntő ellenére jól alakult a Liverpoolnak, egy év múlva megnyerték a sorozatot, 2020-ban pedig az angol bajnokságot is, ami először sikerült nekik, amióta átnevezték Premier League-nek. A Real világbajnok középpályása, a német Toni Kroos úgy látja, hogy lényegesen erősebb a mostani a Liverpool a négy évvel ezelőttinél, teljesen nyílt szerinte a döntő, csak 50 százalék esélyt adott saját csapatának. Kiemelte, ha vesztett helyzetben voltak is eddig a sorozatban, nem estek pánikba, és mindig úgy alakult, hogy a győztes oldalra kerültek, mint már annyiszor a klub történetében.

Sokat változtak az angolok, a középpálya különösen nagy változáson ment át, mert megérkezett Thiago Alcantara és Naby Keita is Jordan Henderson mellé, miközben James Milner fokozatosan a háttérbe szorult. A védelemben a holland Virgil van Dijk mellé az a francia Ibrahima Konaté került Lipcséből, akivel még nem veszített BL-mérkőzést a Liverpool, érdemes lesz tehát figyelni, ott lesz-e szombaton a kezdőben.

És még talán ennél is nagyobb horderejű változás ment végbe a csatársorban, ahol a szenegáli Sadio Mané és az egyiptomi Mohamed Szalah mellé

télen a Portótól leigazolták Luis Díazt, akivel igazából csak a jövőt akarták építeni, de berobbant a jelenbe.

A kolumbiai csatár olyan villámgyorsan illeszkedett be a csapatba, amire senki nem számított. Szerencséjére már nincs érvényben az a korábbi szabály, hogy ha egy csapatban már pályára lépett egy játékos az adott idényben a BL-ben, akkor egy másikban már nem szerepelhet. Díaz a Portóval elköszönt a sorozattól decemberben, hogy aztán az Inter ellen már ott legyen a pályán vörös mezben az egyenes kieséses szakaszban. A Villarreal ellen 0–2-nél állt be az elődöntőben, és a 3–2-es fordításban kimagasló érdemeket szerzett.

Luis Díaz a Liverpool edzésén, 2022. május 25-én – Fotó: Jason Cairnduff / Reuters
Luis Díaz a Liverpool edzésén, 2022. május 25-én – Fotó: Jason Cairnduff / Reuters

Díaz gyors beilleszkedése a német edzőt, Jürgen Kloppot is meglepte, a csatár ugyanis nem beszél angolul, mégis mindenkivel tud kommunikálni, és rövid idő alatt jó viszonyba került a társaival.

„Fogalmam sincs, hogy beszélnek egymással, de látom, hogy az angol játékosokkal is jól kijön. Én nem beszélek spanyolul, ő nem beszél angolul, ő tanulja, én a spanyolt nem”

viccelődött a német szakember.

Díaz legnagyobb álma válhat valóra azzal, hogy a Real ellen játszhat. A most 25 éves csatár Kolumbia legszegényebb részén született, annyira alultáplált volt, hogy első profi klubjában, Baranquillában, 18 évesen még reggelire is tésztát kapott, hogy erősödjön, és megtarthassa páratlan sebességét. Michael Owen azt mondta róla, nem látott még senkit, aki ilyen gyorsan be tudott volna illeszkedni egy topon lévő csapatba.

A korábbi nyolcvankilencszeres angol válogatott, 2001-ben aranylabdás Owen most televíziós szakértő, és mivel mindkét klubban megfordult, ezért mindkét országban megkérdezték, mit vár a meccstől. Nem kertelt, 3–1-es liverpooli sikert jósolt. A spanyol Fernando Morientes szintén játszott mindkét csapatban, ő sokkal óvatosabban fogalmazott. Mindkét korábbi mezét magára fogja venni a finálé alatt, de a szívéhez a fehér áll közelebb, de akkor sem lesz boldogtalan, ha az angolok nyernek. Rafa Benítez, aki 2005-ben BL-győztes lett az angolokkal, a Realnál viszont nem halmozta a sikereket, úgy vélekedett, hajszállal jobbnak érzi a Liverpoolt.

A fogadóirodák nemcsak egy hajszállal, hanem sokkal jobbnak látják a Liverpoolt. Az angol siker kétszeres, a spanyol diadal három és félszeres pénzt ér.

Klopp mentális szörnyetegnek nevezte a csapatát, és a héten olyan speciális, az agyhullámokra hatással lévő készülékekkel edzettek, ami eddig egészen szokatlan volt a futballban. A csapat 2021 óta dolgozik együtt a német neuro11 nevű német céggel, velük fejlesztették ki ezt a speciális mentális tréninget. Állítják, az eszközük jó hatással van a lövési pontosságra.

Alexander Arnold speciális szerkezetben edz, ami pontosabbá teszi a lövéseket – Fotó: Alex Livesey / Getty Images
Alexander Arnold speciális szerkezetben edz, ami pontosabbá teszi a lövéseket – Fotó: Alex Livesey / Getty Images

Ám a BL-döntő egyetlen meccs lesz , nem egy visszavágós párharc, és a Poolnak most nem fér bele egy olyan rövidzárlat, mint a Villarreal ellen az első félidőben. Kivált, mert a Real Madrid a semmiből hozta vissza mind a PSG, mind a Manchester City elleni visszavágóját percek alatt. A Real egyszer sem tudott végig dominálni, de 30 perc alatt többször volt olyan elsöprő játékra képes, amivel ki tudta csikarni a továbbjutást. A kiütött csapatok jól jelzik, a spanyoloké volt a nehezebb út, a Barcelona jutott el 2015-ben hasonló körülmények közt a döntőig, és akkor nyerni is tudott.

Út a döntőig

Liverpool – csoportmeccsek: Milan 3–2, 2–1, Porto 5–1, 2–0, Atlético Madrid 3–2, 2–0, 18 pont
KO-szakasz: Inter 2–0, 0–1, Benfica 3–1, 3–3, Villarreal 2–0, 3–2
Real Madrid – csoportmeccsek: Sheriff Tiraspol 1–2, 3–0, Sahtar Donyeck 5–0, 2–1, Inter 2–0, 1–0, 15 pont
KO-szakasz: PSG 0–1, 3–1, Chelsea 3–1, 2–3 (hosszabbítás után) Manchester City 3–4, 3–1 (hosszabbítás után)

A Real edzője, Carlo Ancelotti a negyedik trófeájáért száll harcba, nem volt még olyan edző, aki négyszer átélhette ezt a sikert, három a legtöbb eddig a BL történetében. Ráadásul ő játékosként is nyert, az is egy szűk kör, akinek ez sikerült, rajta kívül hatan vannak benne. Miguel Muñoz (Real Madrid), Giovanni Trapattoni (Milan és Juventus), Johan Cruyff (Ajax és a Barcelona), Frank Rijkaard (Milan, Ajax és Barcelona), Josep Guardiola (Barcelona) és Zinédine Zidane (Real Madrid). Ancelotti abban is első, hogy mind az öt topbajnokságban aranyérmet nyert a csapatával.

Ancelotti nem tartja magát idős edzőnek, állítása szerint folyamatosan változik és fejlődik a korral, de ennél fontosabb, hogy olyan csapatot rakott össze, amelyik a csapat képességeinek megfelelő, és amelyikben megvannak a rutinos, korosabb játékosok, és a fiatalok közötti elengedhetetlen összhang. „Akik azt gondolták, hogy ez az átmenet éve lesz, és a sikerektől távol leszünk, azoknak válaszoltunk egy bajnoki címmel” – nyilatkozta az olasz szakvezető.

Kroos szerint az olasz edző olyan, mint aki a taktikára látszólag kevés figyelmet fordít – ez egyébként egyáltalán nem jellemző az olaszokra –, de eközben nagyon is alaposan felkészíti a játékosait, de messze nem teátrális. Nem bonyolítja túl a dolgokat, de nagyon is világos elképzelése van arról, hogy a csapata mire képes, és hogyan akar vele játszani és nyerni.

A spanyol és a francia sajtóban nagyon sok szó esik Karim Benzemáról, aki az Aranylabda egyik legfőbb várományosa lehet, tizenötször talált a kapuba ebbe a BL-szezonban. A Realnak összességében az idén már nem okozott gondot Cristiano Ronaldo 50 góljának pótlása, mert a francia csatár olykor helyzetek nélkül is betalált. A BL-ben 15 találatot jegyzett ebben a szezonban.

Együtt örül Karim Benzema és Carlo Ancelotti a spanyol bajnokságon a Real RCD Espanyol elleni győzelmének, 2022. április 30-án – Fotó: Gabriel Bouys / AFP
Együtt örül Karim Benzema és Carlo Ancelotti a spanyol bajnokságon a Real RCD Espanyol elleni győzelmének, 2022. április 30-án – Fotó: Gabriel Bouys / AFP

A horvát középpályás, Luka Modrić 37 éves lesz szeptemberben, ki tudja, eljut-e még egyszer egy kupadöntőbe. Ötödször nyerhetne, ami csak 10 futballistának sikerült eddig. Ötödször nyerhet Benzema, Kroos és Marcelo is, csatlakozhatnak Cristiano Ronaldóhoz vagy éppen Paolo Maldinihez.

Min dőlhet el a párharc?

A szakértők úgy látják, hogy a liverpooli jobbhátvéd Trent Alexander-Arnold és a Real-balszélső Vinícius küzdelme ígérkezik az egyik legfontosabb tényezőnek, hogy a támadásokban hatékony angol védő mennyire lesz képes lefékezni a brazil sebességét. Fontos lesz a már említett Díaz szerepe is, aki egy az egyben bármelyik madridi védőt képes megverni, legalábbis csapattársa, Virgil van Dijk szerint. Szalah természetesen extra motivációval lép pályára a 4 évvel ezelőtt történtek miatt. Gareth Bale a cserepadról beállva döntött egy szenzációs góllal Kijevben, most vajmi kevés esély van arra, hogy szóhoz jut a walesi. A padról inkább Rodrygo adhat segítséget a Realnak, ahogy a Manchester City ellen is történt az utolsó pillanatokban.

Nem beszéltünk eddig a kapusposztról, ami szintén meghatározhatja a párharc kimenetelét. A belga Thibault Courtois magabiztosságára nagy szüksége lesz a Realnak, míg a másik oldalon a brazil Alissonnak is tartást kell adnia a csapatának.

Nagy feszültség várható, ami remélhetőleg nem hat bénítón, és egy igazán emlékezetes BL-döntőt láthatunk 21 órától, amit a Telex is közvetít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!