Rossz hír a Liverpoolnak, ha a Real kiverte a BL-címvédőt, mind a négyszer megnyerte a döntőt

2022. május 5. – 12:39

Rossz hír a Liverpoolnak, ha a Real kiverte a BL-címvédőt, mind a négyszer megnyerte a döntőt
Szalah és Ancelotti köszöntik egymást Angliában – Fotó: Laurence Griffiths/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A május 28-i párizsi Bajnokok Ligája döntőjének legfontosabb kérdése, hogy a Real Madrid tizennegyedszer, vagy a Liverpool hetedszer nyeri-e meg a patinás trófeát.

A Liverpool a Ligakupát már megnyerte, 11-10-re verte büntetőkkel a Chelsea-t. Az FA-kupában újra összecsapnak májusban, egyetlen angol csapat sem jutott el eddig mindhárom kupadöntőig. A Real a spanyol bajnokságot már megnyerte, pihenhet, a Pool a bajnoki címért küzd, a hétvégén a Tottenham ellen kell nyernie, ha nem akar leszakadni a Manchester City mögött.

A Realnak volt sokkal nehezebb az útja, mert a francia bajnok PSG után a negyeddöntőben az angol BL-címvédő Chelsea-t búcsúztatta, szerda este pedig a tavalyi döntős Manchester Cityt. A Pool az Interrel futott össze a 16 között, hazai pályán kikapott, de az 1-0-s vereség is belefért. A Benfica ráijeszteni sem tudott az angolokra, a Villarreal igen, de 12 perc alatt megfordította a találkozót Jürgen Klopp csapata.

Klopp harmadszor jutott BL-fináléba a Liverpoollal, de már a Dortmundot is elvitte egyszer a döntőig 2013-ban. Egyszer nyert eddig, 2019-ben a Tottenham ellen.

Carlo Ancelotti ötödik BL-döntőjére készülhet, háromszor nyert már eddig (kétszer a Milannal, 2014-ben a Reallal), a futballtörténelem első edzője lehet, akinek négy sikere van. Abban is első, hogy mind az öt topligát megnyerte.

A két edző tizenegyedik egymás elleni meccse jön Párizsban, a mérleg kiegyensúlyozott, Ancelotti négyszer nyert, három döntetlen és három vereség mellett. Ancelotti, amikor az Everton trénere volt, a bajnokságban nem kapott ki a némettől, két döntetlen mellett egyszer legyőzte.

A Liverpool mind a hat idegenbeli meccsét megnyerte ebben a BL-szezonban, ami páratlan rekord.

A Real a csoportkörben talán az egész BL-sorozat egyik legnagyobb meglepetését okozta, amikor a Sheriff Tiraspol ellen hazai pályán 2-1-re kikapott.

A két csapat 2018-ban ugyancsak a döntőben találkozott, akkor Sergio Ramos úgy vitte a földre Szalahot, hogy az egyiptomi csatárnak megsérült a válla, és le kellett cserélni. Most megnézhetjük ezt a meccset Ramos nélkül, de ami még ennél is fontosabb, Karius sem lesz a kapuban, aki kétszer is hibázott. A madridi oldalon akkor Gareth Bale becserélése volt a győzelem kulcsa, nem valószínű, hogy most pályára kerül, még ha egészséges is a walesi.

1981-ben is rendeztek már Liverpool–Real döntőt, akkor a Pool nyert 1-0-ra, a játékvezető Palotai Károly volt. A helyszín pedig Párizs, ahogy most is.

A Real négyszer búcsúztatta el a sorozat aktuális címvédőjét az egyenes kieséses szakaszban – egyszer a Dortmundot, egyszer a manchester Unitedet és kétszer a Bayernt –, és mind a négyszer elhódított a trófeát is. A mostani lehet az ötödik alkalom.

Karim Benzema 15. BL-gólját lőtte szerda este, ő a kiírás idei gólkirálya, és még javíthat. Ötödször nyerheti meg a BL-t, ahogy a horvát Luka Modric vagy a brazil Marcelo is. Toni Kroos szintén ötödször érhet a csúcsra, neki egy elsősége van a Bayernnel.

Ötször nyert a múltban Paolo Maldini, Cristiano Ronaldo, de Alfredo di Stefano is, hatszor egyedül Gento (Real Madrid).

Thiago harmadik klubbal lehet a BL-sorozat legjobbja, mert eddig a Barcelonával már nyert (2011), igaz a döntőn nem játszott. A Bayernnel 2020-ban volt a legjobb. Clarence Seedorf tudott eddig három különböző klubbal (Ajax, Real, Milan) nyerni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!