Az egyetlen edző, aki mind az öt topligában bajnok lett – és még a Star Trekben is szerepelt

2022. május 3. – 05:47

Az egyetlen edző, aki mind az öt topligában bajnok lett – és még a Star Trekben is szerepelt
Carlo Ancelotti a levegőben a bajnoki cím után – Fotó: Gabriel Bouys/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Real Madrid úgy várhatja a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-elődöntőt szerdán, hogy már szombaton spanyol bajnok lett. A Real 35. bajnoki címe a vezetőedző, Carlo Ancelotti személyes sikere is volt, hiszen ez még hiányzott a gyűjteményéből – évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a spanyol bajnokságot megnyerni a legkomolyabb teljesítmény. Azzal, hogy ezt is elérte, ő lett az egyetlen edző, aki mind az öt topligában bajnokságot tudott nyerni.

Mielőtt azonban végignézzük Ancelotti edzői sikerkorszakát, a játékoskarrierjénél álljunk meg egy hosszabb bekezdésre. Csak azért nem lett világbajnok 1982-ben még az AS Roma középpályásaként, mert megsérült, noha már egy évvel korábban bemutatkozott a válogatottban. Az 1984-es, Liverpoolal szemben hazai pályán, tizenegyesekkel elveszített BEK-döntőt is sérülés miatt hagyta ki. 1987-ben került a Milanhoz, és Arrigo Sacchi csapatának egyik kevésbé látványos posztot betöltő, de nélkülözhetetlen játékosa volt. Az 1989-es Steaua elleni 4-0-s BEK-győzelemnél végig a pályán volt, egy év múlva a Benfica ellen a 75. percben cserélték le. Az 1990-es vb-bronzérmes olasz csapatban már játszott, de több meccset kihagyott a térde miatt a torna alatt.

Sacchi látta benne a következő nagy edzőt, ezért amikor átvette a válogatott irányítását 1991-ben, őt kérte fel segítőjének, miután Ancelotti 33 évesen befejezte az aktív futballt. Sacchi amellett, hogy nagy futballforradalmár volt, a legnagyobb sztárokat is tudta kezelni különös mentalitásával, amiből sokat meríthetett Ancelotti is. Csak egy példa: Marco van Basten egyszer szóvá tette az öltözőben, hogyan is kellene játszani. Amikor ez Sacchi mester fülébe jutott, a következő bajnokin kihagyta a csapatból. A holland szupersztár visszakérdezett, ő miért nem játszik? A válasz: ha olyan jól tudod, mit kell tennünk, majd ott ülsz mellettem a kispadon, és tanácsot adsz nekem.

Ancelotti Sacchi mellett másodedzőként ezüstérmes lett a világbajnokságon 1994-ben, egyéni edzői karrierjét pedig 1995-ben, a Reggianánál kezdte.

1

De ugorjunk is vissza a bajnoki címekhez. A sort az olasz Milannal kezdte, amivel 2004-ben lett bajnok. Ki kell emelni erről az időszakáról, hogy a Milannal több BL-t nyert, mint bajnokságot (2-1). A két BL-siker (2003 és 2007) mellett még átütőbb is lehetett volna ez a korszak: egy BL-döntőt veszített el úgy, hogy a szünetben már 3-0-ra vezetett a csapata a Liverpool ellen 2005-ben, egyszer pedig a Deportivo ellen 4-1-s hazai győzelem után pottyant ki idegenbeli 3-0-s vereséggel a negyeddöntőben. Ancelotti ez idő tájt tökéletesítette a középpálya rombusz alakzatát, egyik nagy edzői innovációja volt ez.

Sokszor kérdezik tőle, mit csinált volna másként a Liverpool elleni BL-döntőben, de rendre azt válaszolta, hat perc alatt olvadt el az előnyük, nem volt ideje belenyúlni a meccsbe, és a 120 percből, ha ezt a hatot kivesszük, a Milan egyértelműen dominált, még az utolsó pillanatokban is volt esélyük a győzelemre, nem fagytak le az angolok egyenlítésétől.

2010-ben a Chelsea-vel angol bajnok lett, a rombusz formációt oda is magával vitte, megnyerte abban az évben a kupát is, José Mourinho Intere viszont a BL-menetelést már a 16 között megállította.

2011-ben igazolt a PSG-hez, amivel a második szezonjában nyerte meg a francia bajnoki címet. Három döntetlennel kezdtek, a szezon közepén hullámvölgybe kerültek, ekkor sok bírálatot kapott, de a szezon végi siker nem maradt el. Ekkoriban David Beckham és Zlatan Ibrahimović is a játékosa volt. A BL-ben két döntetlennel, idegenben lőtt kevesebb góllal estek ki a Barcelonával szemben a negyeddöntőben. Az Evian ellen a Ligakupában kiestek, emiatt olyan mérges volt, hogy belerúgott az öltözőben egy flakonba, ami éppen Ibrahimović fején landolt. Jellegzetessége volt, hogy ha feldühítették, akkor olaszra váltott. És rágyújtott, hogy lehiggadjon.

Ezután Mourinho helyére Madridba ment, noha a Manchester United is szívesen látta volna. A 2014-es lisszaboni BL-döntőben a szerencse mellé szegődött, mert Sergio Ramos a 93. percben Luka Modrić szöglete után a kapuba bólintott, ezzel a Real az Atlético ellen döntetlenre mentette a finálét (1-1). A hosszabbításban pedig már átrobogott a csapata az ellenfelén, megesett, hogy négy csatár is rohamozta a kaput, és ez a kockázatvállalás maximálisan bejött, 4-1-re nyertek.

A következő évben a Juventusszal szemben kiestek az elődöntőben. Florentino Pérez elnök ezt nem bocsátotta meg neki, és kirúgta, noha a bajnokságban 118 gólt lőtt a csapata, ám a Barcelona mögött így is a második helyre szorult. A Milan ekkor próbált lecsapni rá, de elutasította a klub ajánlatát, mert pihenni szeretett volna, és a gerincét kezeltetni. Kanadába ment, mert a második felesége ott született, és egyébként is nagyon szereti az országot, különösen az érintetlen részeket. Amikor az országban forgatták a Star Treket, bevették őt is egy jelenetre – régi barátság fűzi a filmben játszó Zoe Saldanához –, egy orvost alakított, igaz, éppen csak feltűnt – az alábbi videón kép bal oldalát tessék figyelni:

2016 nyarán a Bayern München kispadján Pep Guardiolát váltotta, akire két évvel korábban, a 2014-es BL-kiírásban megsemmisítő vereséget mért: hazai pályán 1-0-ra nyertek, Münchenből viszont 4-0-val távoztak. A Bayernnél neki lett volna a dolga, hogy a korosodó Arjen Robbent és Franck Riberyt fokozatosan a háttérbe szorítsa a csapatban, amikor viszont nem úgy ment a játék, a vezetőség kiállt mögüle. 2017-ben ugyan megnyerték a bajnokságot, a következő szezon elején, már szeptember végén menesztették, és Niko Kovačot bízták meg a klub irányításával.

Ancelotti 2018 májusában írt alá a Napolihoz, de decemberben már nem volt a vezetőedzői székben, mert összeveszett a klubelnökkel. Utóbbi azt szerette volna, ha a csapat edzőtáborba vonul, de a csapat ezt nem akarta, és Ancelotti nem a tulajdonos, hanem a csapat mellé állt, az elmérgesedett viszony pedig gyors szakításhoz vezetett. Ezután az Evertonhoz szerződött.

Amikor már úgy látszott, hogy a nagyobb csapatok nem benne látják a megoldást, akkor a Real 2021 nyarán visszaigazolta. Az előző, 2015-ig tartó szerepvállalása is közrejátszott abban, hogy megkapta ezt az esélyt. Bölöni László mondta egyszer, hogy a Real irányítását száz edző ingyen is vállalná, egyvalaki pedig még pénzt is kap érte. Ancelotti pontosan tudta, hogy a klubnál mindig extra nyomás van, de ez neki nem okozott gondot, és ezúttal első évében bajnok lett, amivel be is állította a bevezetőben említett rekordot, mert a spanyol trófea hiányzott az eddigi kivételes karrierjéből.

Carlo Ancelottinak már csak a spanyol bajnoki trófea hiányzott karrierjéből – Fotó: Burak Akbulut / 2022 Anadolu Agency
Carlo Ancelottinak már csak a spanyol bajnoki trófea hiányzott karrierjéből – Fotó: Burak Akbulut / 2022 Anadolu Agency

Tavaly október 30. és december 12. között hét bajnokit nyertek zsinórban, ez az időszak alapozta meg a bajnoki címet, mert az utána következő hét bajnokin csak három győzelem jött három döntetlen és egy kudarc mellett. A legutóbbi tíz fordulóban egyszer kaptak ki 9 győzelem mellett, a nagy rivális Barcelona leiskolázta őket egy madridi 4-0-val.

Ancelotti a frissen igazolt Alabának a védelem közepén találta meg a helyét, a középpályán adottság volt a Casemiro-Modrić-Kroos trió, ami vélhetően az utolsó szezont teljesíti így együtt. Elöl Benzema szárnyakat kapott, mellette a két szélen Vinicius és Asensio segítette a támadásokat. Isco és Bale játékától eltekintett, Hazard többnyire nem volt egészséges, így nagyon nem kellett megbontania ezt a csapatot, csak megfelelően rotálni.

Összesen hét olyan BL-győztes edző van, aki játékosként is megnyerte a BL-t, ő az egyik. Három olyan edző van, aki eddig háromszor nyerte meg a sorozatot, és egy sincs, aki négyszer. Ancelotti szerda este ezért száll harcba a City ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!