Tudományos alapon számították ki a topbajnokságok eredményét, megnéztük, bejött-e

2022. május 27. – 05:04

Másolás

Vágólapra másolva

Van, akinél már az kiveri a biztosítékot, ha a sportra tudományként tekintenek – na most képzeljék el, ha ugyanezek a sporttudósok még jósolnak is.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) tavaly nyáron tippelte meg (ők az előrejelzés kifejezést használták) az öt nagy bajnokság végeredményét. Mindjárt látni fogjuk, hogy mi az, ami bejött, mi az, ami nem, de

gyanítjuk, tippelésben egy random falusi sportpresszó törzsközönsége is eséllyel venné fel a versenyt a Sporttudományok Nemzetközi Központja öltönyös nagyágyúival.

A CIES a statisztikai modelljében a játékosok tapasztalatát, az átigazolási díjakat és a csapatok éves teljesítményét vette figyelembe. Gondolom, a sportpresszó kutatói se tennének másképp.

És akkor most nézzük a részleteket.

Bajnokok

A Manchester City, a Bayern München, a Real Madrid és a Paris SG győzelme nem volt váratlan, el is találta a CIES, az egyetlen kicsit is meglepő bajnoki cím az AC Milané volt, a sporttudósok azonban a címvédő Internazionaléra tettek.

Alessio Romagnoli emeli magasba a Serie A trófeáját – Fotó: Tiziana Fabi / AFP
Alessio Romagnoli emeli magasba a Serie A trófeáját – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Dobogósok

A végül helyes sorrendet egyik esetben sem találták el, a legközelebb a La Ligában jártak a végeredményhez, a végül 2. helyezett Barcelonát és a 3. Atléticót cserélték fel. A többi bajnokságban a dobogó két csapatát eltalálták – akiket pedig felülértékeltek:

  • Manchester United – 2. helyre tették, 6. lett.
  • Lyon – 3. helyre tették, 8. lett.
  • Wolfsburg – 2. helyre tették, 12. lett.
  • Napoli – 2. helyre tették, 5. lett.

Kiesők

Itt nyújtották a leggyászosabb teljesítményt a sporttudósok. A Premier League három kiesője közül kettőt (Watford, Norwich) eltaláltak, arra viszont ők sem számítottak, hogy a Newcastle Unitedet végül megmenti a szaúdi pénz. A többi bajnokság három utolsó helyezettjéből viszont csupán egyet-egyet találtak el.

Alulértékeltek

A francia ligában végül a hatodik helyre befutó Strasbourgot a CIES a 14. helyre tette. A csapat sokáig harcban volt a BL-részvételért is, a sporttudósok védelmében el kell mondani, hogy a Strasbourg a nyolcvanas évek eleje óta nem járt ilyen magasságokban a tabellán. Nem lehetnek a büszkék a Brest (18. helyre tették, 11. lett), a Verona (16. – 9.) és a Newcastle (18. – 11.) előre jelzett helyezésére sem.

Felülértékeltek

Nem lennénk most a CIES Wolfsburg-felelőse helyében. A csapatot a 2. helyre tették, végül a 12. helyen fejezték be a bajnokságot. Az intézet védelmében annyit, hogy az előző bajnokságban a negyedik helyen zárt a Wolfsburg, úgy gondolták, folytatódik a szárnyalás. Ugyanúgy tíz hellyel értékelték túl az Evertont, 6. helyre tippelték a liverpooliakat, végül a drukkerek a pályára berohanva ünnepelték a bennmaradást a Goodisonban az utolsó előtti fordulóban. A volt újpesti Enisz Bardit is alkalmazó Levantét a langyos 12. helyre tették, a csapat végül 19. helyen végzett, és nyílegyenesen zúgott ki a La Ligából.

A Levante játékosai siratják a kiesést – Fotó: Javier Soriano / AFP or licensors
A Levante játékosai siratják a kiesést – Fotó: Javier Soriano / AFP or licensors

Telitalálatok

Ne hallgassuk el, hogy jó néhány csapat végső helyezését hajszálpontosan eltalálták. A La Ligából hét, a Premier League-ből, a Bundesligából és a Ligue 1-ből két-két csapatot találtak telibe. Az olaszból egyet sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!