Valter szétdolgozta magát csapattársáért, de szökevények meghekkelték a sprintet

2022. május 26. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul szökevénygyőzelem született a Giro d'Italia 18. szakaszán, miután egy négyfős csoport erejét jól beosztva lepte meg a sprintercsapatokat. Valter Attila keményen dolgozott csapattársa győzelméért, de végül Dries de Bondté lett a szakasz.

Az utolsó hét két kemény hegyi szakasza után a Giro utolsó olyan etapjához érkeztek a bringások, amelyről előzetesen mindenki azt gondolta, hogy egy klasszikus sprinter nyeri mezőnyhajrában. A Borgo Valsugana és Treviso között kijelölt 156 kilométeren csak néhány kisebb dombot kellett letudni, ez pedig a nagyobb tömegű sprintereknek sem jelenthetett gondot.

A Giro d'Italia 18. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 18. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it

Természetesen ezen a napon is elengedett egy szökést a mezőny, Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Davide Gabburo (Bardiani), Magnus Cort (EF) és Edoardo Affini (Jumbo-Visma) lépett meg az etap elején. Nagy mozgásteret nem kaptak, három percen belül tartották őket.

A mezőny elején három-négy csapat diktálta a tempót, többek között a Groupama-FDJ, amelyik a már három szakaszt nyerő Arnaud Démare-ért dolgozott. Ennek megfelelően Valter Attila is beforgott a vezetésbe, hogy segítse sprinterét. Az FDJ mellett a QuickStep, az UEA és DSM tűnt föl a boly elején.

A szökevények próbáltak játszani a mezőnnyel, az utolsó 45 kilométeren rátettek a tempójukra, így hátul is nagyobb erőket kellett mozgósítani, Valter itt is nagyon kemény kilométereket hajtott a boly elején. A tempót mutatta, hogy szét is szakadt a sor, többek közt Peák Barnabás is a második csoportban ragadt, ahogy az etap egyik esélyesének tartott Phil Bauhaus is.

Dries de Bondt és Eduardo Affini beszél meg valamit a szökevénycsoportban – Fotó: Tim De Waele / Getty Images
Dries de Bondt és Eduardo Affini beszél meg valamit a szökevénycsoportban – Fotó: Tim De Waele / Getty Images

A négy szökevény okosan osztotta be az erejét, csak nagyon lassan csipegette le a másodperceket a főmezőny, az utolsó 15 kilométerre még 1 perc 15 másodperc előnyük volt. Még az utolsó 6 kilométerre is maradt egy percük, ami végtelenül izgalmas végjátékot ígért. Hiába voltak hátul többen, a különbség nagyon lassan csökkent, így a szökevények az utolsó két kilométeren már egymással is játszhattak. A hajrára Cort maradt elöl, de Affini indította a sprintet. Az olasz nem tudta végigvinni, De Bondt kerülte le, és megnyerte a szakaszt.

A boly 14 másodperccel később érkezett, Alberto Dainese nyerte ezt külön sprintet, Demare közvetlenül mögötte jött be.

A sokat dolgozó Valter közel háromperces hátrányban jött be, Fetter Erik (Eolo-Kometa) már majdnem öt percet kapott, míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) hét és fél perces különbséggel fejezte be a végére nagyon intenzívvé váló etapot.

Az összetettben jól állók a főmezőnnyel együtt érkeztek, de egy dobogóesélyes már a rajt előtt kiszállt a versenyből. A negyedik helyen álló Joao Almeida (UEA) Covid-fertőzése miatt kényszerült feladni a Girót.


Eredmények:
18. szakasz, Borgo Valsugana–Treviso, 156 km

1. Dries De Bondt (belga, Alpecin-Fenix) 3:21:21
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) azonos idő
3. Magnus Cort (dán, EF) a.i.
4. Davide Gabburo (olasz, Bardiani) a.i.
5. Alberto Dainese (olasz, DSM) 14 másodperc hátrány
6. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 14 m.h.

94. Valter Attila (magyar, Groupama–FDJ) + 2:57 p. h.
128. Fetter Erik (magyar, Eolo–Kometa) + 4:57 p. h.
137. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 7:31 p. h.

Összetett:
1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos–Grenadiers) 76:41:15
2. Jai Hindley (ausztrál, Bora–Hansgrohe) + 3 másodperc hátrány
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain–Victorious) + 1:05 perc hátrány
4. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) + 5:48 p. h.

41. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 2:04:19 óra hátrány
81. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) +3:127:06 ó. h.
110. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 4:20:53 ó. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!