Giro: Valter Attilának összejött a szökés, 15. lett a szakaszon

2022. május 25. – 17:55

Giro: Valter Attilának összejött a szökés, 15. lett a szakaszon
Valter Attila a Giro d'Italia 17. szakaszán – Fotó: Michael Steele/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attilának összejött a szökés a Giro d'Italia 17. szakszán. A Groupama-FDJ magyar versenyzője végül a 15. helyen ért célba, ami az eddigi legjobb eredménye az idei olasz körversenyen. Az etapot egy fiatal kolumbiai hegyimenő, Santiago Buitrago nyerte, akit az sem zökkentett ki, hogy szakasz közben bukott.

A Ponte di Legnóból induló 17. szakasz rögtön egy emelkedővel kezdődött, a bringásoknak az 1883 méter magas Tonale-hágón kellett átküzdeniük magukat, ami után egy hosszú, közel 70 kilométeren át tartó lejtmenet következett. A kategorizált hegyet az etap második felébe sűrítették a szervezők. Az utolsó 46 kilométerre két első kategóriás hegy is jutott: az 1383 méteres Passo del Vetriolo és az 1261 méteres Menador. A befutó egy rövid lejtmenet végén, Lavarone településen volt.

A Giro d'Italia 17. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 17. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

Az elmúlt napok hőhullámai után szerdán szakadó eső és 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet várt a versenyzőkre a rajtnál. A szakasz elején Fetter Erik (Eolo-Kometa) és Valter Attila (Groupama-FDJ) együtt próbált elszökni a mezőnytől. A Passo del Tonalén egy több mint húszfős szökevénycsoport alakult ki, amibe Valter is be tudott kerülni, Fetter viszont leszakadt.

A második hét óta folyton szökő Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) ebből a szökésből sem hiányozhatott. A keddi szakaszgyőztes Jan Hirt (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux), a kék trikós Koen Bouwman és csapattársa, Gijs Leemreize (Jumbo–Visma), Santiago Buitrago (Bahrain–Victorious) és Hugh Carthy (EF Education) szintén ott volt az elmenésben. A szakasz második felére megjavult az idő, elállt az eső és kisütött a nap.

Az első hegyi részhajrá után a szökevények előnye hat és fél perc volt, de az Ineos–Grenadiers vezette főmezőny ennél jobban már nem engedte el őket. A lejtmenetben Buitrago bukott, kicsúszott az egyik kanyarban, beütötte a vállát, ám mindezek ellenére is vissza tudott zárkózni a szökevényekhez. Van der Poel 65 kilométerre a céltól indított egy tőle megszokott támadást, és Guillaume Martinnal (Cofidis), Alessandro Covival (UAE Team Emirates) és Felix Gall-lal (AG2R Citroën) együtt a többi szökevénytől.

A Passo del Vetriolón darabokra szakadt a szökevények csoportja. Bouwman, Leemreize, Hirt, Carthy és Buitrago bírta legjobban a nagy tempót, ők üldözték tovább a Van der Poel-féle csoportot, akiket a csúcs előtt utol is értek. Az átlagosan 7,7 százalékos meredekségű hegy Valtert is megrogyasztotta, így ő is a leszakadók között volt. Eközben a két szakaszt is nyerő Simon Yates (Team BikeExchange-Jayco) feladta a Girót. A brit bringás még a 4. szakaszon bukott, azóta bajlódott a térdsérülésével.

Az utolsó hegy elején két holland bringás, Van der Poel és Leemreize csatázott egymással az élen. Előbb Van der Poel egy kicsit lerázta magáról Leemreizét, de a Jumbo–Visma versenyzője vissza tudott rá kapaszkodni, aztán pedig ő hagyta ott Van der Poelt. Azonban nevető harmadikként Buitrago nyerte meg a szakaszt, a 22 éves kolumbiai mindenkit lehagyott a Menadoron, és a szakasz végi leejtőre már ő fordult elsőként, és megtartotta az előnyét a célig. Gijs Leemreize lett a második, Jan Hirt pedig a harmadik.

Az összetett esélyesek közül Richard Carapaz és Jai Hindley azonos idővel ért célba. Mikel Landa másodpercekkel, João Almeida pedig percekkel maradt el tőlük. A portugál bringás után Valter Attila érkezett a célba, aki a végén Vinczenzo Nibalit és Lorenzo Fortunatót is lehajrázta a 15. helyért. A Groupama-FDJ magyar versenyzője ezzel a legjobb eredményét szerezte az idei Girón. Peák Barnabás 59.,Fetter Erik pedig 75. lett a szakaszon.

Csütörtökön rendezik az idei Giro utolsó sík szakaszát, a Borgo Valsugana és Treviso közötti 156 kilométeres etap végén mezőnyhajrára lehet számítani.

Eredmények:
17. szakasz, Ponte di Legno–Lavarone, 168 km

1. Santiago Buitrago (Bahrain–Victorious) 4:27:41 óra
2. Gijs Leemreize (holland, Jumbo–Visma) + 35 másodperc hátrány
3. Jan Hirt (cseh, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux)+ 2:28 perc hátrány
4. Hugh Carthy (brit, EF Education) azonos idő
5. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos–Grenadiers) + 2:53 p. h.

15. Valter Attila (magyar, Groupama–FDJ) + 4:54 p. h.
59. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 21:31 p. h.
75. Fetter Erik (magyar, Eolo–Kometa) + 24:58 p. h.

Összetett:

1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos–Grenadiers) 73:19:40 óra
2. Jai Hindley (ausztrál, Bora–Hansgrohe) + 3 másodperc hátrány
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain–Victorious) + 1:05 perc hátrány
4. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates) + 1:54 p. h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Astana) + 5:48 p. h.

42. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 2:01:36 óra hátrány
79. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) +3:12:23 ó. h.
110. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 4:13:36 ó. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől