Wladár Sándor azt ígéri, a nyári vizes vb jóváhagyott költségvetése nem fog változni

2022. május 19. – 10:33

frissítve

Wladár Sándor azt ígéri, a nyári vizes vb jóváhagyott költségvetése nem fog változni
Hosszú Katinka és Wladár Sándor a 2022-es vizes világbajnokság megrendezéséről tartott tájékoztatón Budapesten 2022. február 7-én – Fotó: Illyés Tibor /MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs 2017-es dejà vu érzése Wladár Sándornak, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azt ígéri, a nyári budapesti vizes vb jóváhagyott költségvetése nem fog változni. Február elején kapta meg Magyarország a júniusi vb rendezési jogát, miután a japánok közölték, hogy ők csak 2023-ban tudják megtartani az idei világversenyt.

Amikor öt éve Budapest rendezte a vizes vb-t, az esemény sokkal többe került, mint amiről eredetileg szó volt, gyakorlatilag naponta drágult a beruházás. A korábbi rossz tapasztalatok miatt politikamentes szervezőbizottságot ígértek, és politikai szereplő nincs is a döntéshozók között, ám a kivitelezés fővállalkozója a Hvg.hu cikke szerint Lounge Grouphoz tartozó Moonlight Event Kft., amely Balásy Gyula NER-közeli vállalkozó érdekeltsége.

Wladár a lapnak azt mondta, a közbeszerzés a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül történt, ezt követően a társszervező Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. jelölte ki a fővállalkozókat. „Akikkel egyébként jó az együttműködés: egyeztetünk, tudunk egymás számairól, arról, hogy mi történik” – fogalmazott az interjúban.

Az idei vb 31 milliárd forintba kerül, és Wladár azt ígéri, ezt nem fogják túllépni.

Szerda délelőtt kezdődött meg a jegyárusítás, estére, alig tíz óra alatt 11 ezer belépő kelt el több mint 100 millió forint értékben. Az egészen biztos Wladár szerint, hogy telt ház lesz, és sokkal kevesebb jegy van, mint amennyit el tudnánk adni.

Az interjúban szóba került az is, hogy a nemzetközi szervezet (FINA) döntése után az orosz és belarusz versenyzők nem vehetnek részt a vb-n.

„A magánvéleményem az, hogy sportolót ne büntessenek azért, mert egy ország háborúban áll”

– mondta Wladár, akinek személyes élményei is vannak erről. Az 1980-as moszkvai olimpián nem vettek részt a nyugati országok a hidegháború miatt. Ő itt nyert aranyat 200 méter háton. Négy évvel később pedig a keleti tömb országai nem mentek el a Los Angeles-i olimpiára, és ezt a sportolók az utolsó pillanatban tudták csak meg.

Ezzel együtt elfogadja a magyar szövetség a FINA döntését. „Nagyon sajnálom, hogy nem lesznek itt, hogy elvették tőlük ezt a lehetőséget, ha azonban úgy teszem mérlegre a kérdést, hogy számos nemzet bojkottal fenyegetett, akkor inkább a kettő ne legyen itt, mint akár tucatnyi” – fogalmazott az úszószövetség elnöke.

Szerdán mutatták be az érmeket, amiket Németországban gyártanak, mert itthon nem tudták vállalni az elkészítését a szoros határidő miatt. Megvan már a a szlogen is: „Make History”. A budapesti vb június 18-án kezdődik, és július 3-ig tart majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!