Budapest rendezi az idei vizes világbajnokságot

2022. február 7. – 09:11

Budapest rendezi az idei vizes világbajnokságot
Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a 2022-es vizes világbajnokság megrendezéséről tartott tájékoztatón Budapesten 2022. február 7-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest rendezi az idei vizes világbajnokságot – jelentette be hétfőn a vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA).

A vb-t eredetileg májusban rendezték volna a japán Fukuokában, de az már múlt héten kiderült, hogy az idén májusra tervezett eseményt csak 2023-ban rendezik meg a japán városban. Ezzel együtt pedig a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t 2024 januárjára halasztották.

Hétfőn az vált hivatalossá, hogy idén sem maradunk világbajnokság nélkül, a magyar főváros ugrott be rendezőnek. A budapesti vb június 18-án kezdődik, és július 3-ig tart majd. A FINA a döntést azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.

„A vízi sportok közösségeként folyamatosan megoldásokat kell találnunk a járvány által elénk állított kihívásokra. A mostani bejelentés is fontos lépés ebben a folyamatban, a munkánknak a bizonyítéka – idézi Husszein el-Musszalam elnököt a Nemzeti Sport Online. – A nemzetközi szövetség tisztában van vele, hogy a járvány időtől és helytől függően eltérően alakul a világban. Rendkívül szerencsések vagyunk, hogy olyan vendéglátóink vannak, akik osztoznak a vízi sportok iránti szenvedélyünkben, rugalmasnak és készségesnek mutatkoznak a FINA legrangosabb eseményének megrendezése kapcsán. Mélységesen hálásak vagyunk, és tudjuk, hogy a vízi sportokat kedvelők is ugyanígy éreznek.”

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) tizenegy órától tart sajtótájékoztatót a részletekről, az eseményen Hosszú Katinka is részt vesz. Sűrű lesz az úszók idei programja, mert augusztusban Rómában Európa-bajnokságot rendeznek. Hosszú januárban jelentette be, hogy száz érmet akar világversenyekről, ő lehetne az első úszó a világon, akinek ez sikerül. Pillanatnyilag 96-nál tart.

Legutóbb 2017-ben volt a magyar fővárosban vizes világbajnokság, és már azt is lehet tudni, hogy öt év múlva, 2027-ben is itt lesz. A Duna Arénában tavaly Európa-bajnokságot rendeztek az úszóknak.

„Nem egészen egy hete jelentette be Fukuoka, hogy nem lesz rendező. Sok sportoló ekkor eszmélt rá, hogy ez az év kárba veszhet. Érzékeltük ezt a nyomást, és mivel Budapest egy jó helyszín, és kiváló házigazdák is vagyunk, így azonnal tárgyalásba kezdtünk a FINA-val, anyagi kedvezményeket tudtunk kiharcolni. A felére csökkentették a jogdíjakat.

A kormány elfogadta a javaslatunkat, és hamarosan megállapodik a FINA-val. A 2027-es rendezési jogunk is megmarad, az egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz. Biztos vagyok benne, hogy más ország nem kapta volna meg ezt a lehetőséget. A meglévő létesítményeket kell használnunk, ideiglenes létesítmények sem lesznek. Kevesebb képviselője lesz a FINA-nak, szerényebb nyitóünnepséget tervezünk, a költségek számottevően csökkenni fognak” – mondta a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor. Ő lesz a szervező bizottság elnöke is egyben.

Politikamentes szervezőbizottság lesz, aminek tagja Kovács Ágnes és Gyurta Dániel, Kemény Dénes, Váradi József. A korábbi pénzügyminiszter, Oszkó Péter még nem mondott igent, de Wladár számít a pozitív válaszára.

A szupertoronyugrást idén nem rendezik meg, ez is a költséghatékonyság része. A vízilabdában négy helyszín lesz: Budapest mellett Sopron, Debrecen és Szeged.

„Ne használják fel ezt az eseményt politikai haszonszerzésre, hanem legyen ez a nemzet eseménye” – mondta a vízilabdázók elnöke, Vári Attila.

A FINA részéről Penny Heyns beszélt, aki a szűk vezetés tagja, és aki rengeteg üzenetet kapott a sportolóktól, hogy nagyon várják már ezt a vb-t, és nagyon szeretik a helyszínt. Többen bejelentették a visszavonulásukat, ezért is van nagy szükség erre a versenyre, mert 2019-ben volt a legutolsó.

„A 2017-es vb-aranyam a legkedvesebb érmem, nem is kell nagyon felelevenítenem, milyen őrjöngés volt, hogy szurkoltak nekem. Ha erre gondolok, máris izgatott leszek. Nemcsak a magyar úszósportnak, hanem a világnak is nagy lehetőség ez. Magyarország mindig mentőövet tud adni a világ sportjának” – ezek már Hosszú Katinka szavai voltak. Hosszú keddtől már a medencében lesz, edzeni fog, azt még nem látja, melyik versenyen tér vissza. A múlt heti nizzai versenyt ételmérgezést miatt hagyta ki.

„A budapesti turizmust a Covid padlóra küldte, jövőre repülőrajttal tud indulni a város. A magyar állam is jól fog járni ezzel a rendezéssel, százezer vendégéjszakára számítunk. Az utolsó pillanatban vagyunk a szervezés megkezdésével, de nekilátunk” – jelentette ki a Nemzeti Sportügynökség vezetője, Mihók Attila.

A pontos program még alakul, a fizetendő jogdíj is tárgyalások alatt van, az már biztos, hogy az úszás a szokásoktól eltérően az első héten lesz. A vízilabda mind a két hetet kitölti. A nyílt vízi úszást a Lupa tavon rendezik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!