Bemutatták a hazai vizes vb érmeit, 31 milliárd forintba kerül a rendezés

2022. május 18. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónappal a magyarországi vizes világbajnokság június 18-i kezdete előtt a szervezőbizottság tájékoztatta a sajtót. A rendezési jogot február 7-én kapta meg az ország és Budapest, és a korábbi rossz tapasztalatok miatt politikamentes szervezőbizottságot ígértek, és politikai szereplő nincs is a döntéshozók között.

A szervezőbizottság elnöke, Wladár Sándor úgy kezdte, hogy száz nap számolgatás, egyeztetés, tervezés, a nemzetközi szövetség (FINA) hetente történő látogatása után jól állnak. Van már érem, logó, szlogen.

„Soknak tűnik a hátralévő egy hónap, és mégis kevésnek, de helyt fogunk állni, mert milliárdok várják ezt az eseményt, és nem szeretnénk csalódást okozni. Ha a vegyesúszáshoz hasonlítom a munkánkat, akkor most fordulunk rá a gyorsra. Most vagyunk abban az állapotban, amikor már ég a tüdő, zsibbad a kar, jönnek a csillagok, de a tudásunk el fog vinni a célba.”

Ezekért harcolhatnak majd Budapesten – Fotó: Ághassi Attila
Ezekért harcolhatnak majd Budapesten – Fotó: Ághassi Attila

Az érmek Németországban készültek, mert itthon nem tudták vállalni az elkészítését a szoros határidő miatt. Az a csapat készíti, amelyik nagy német autómárkáknak is dolgozik.

Make History

– ez a szlogenünk, ismertette az operatív igazgató, Szántó Dávid. „Minden egyes magyar munkája benne van ebben a vb-ben, a lehetetlen helyzetből a legtöbbet próbáljuk kihozni. Ezek után az úszókon a sor, hogy ők történelmet is írhassanak, ahogy a szlogenünk is megfogalmazta. A nevezési határidő június 8., úgy tapasztaljuk, hogy a világ megmozdult, mert már ez idáig 180 ország jelezte érdeklődését.”

A jegyértékesítés első szakasza elindult szerda reggel, 180 ezer belépő eladásában reménykednek. A Duna Arénába most 5500-an férnek be, 2017-ben kinyitották az oldalfalait, most a spórolás miatt ez fel sem merült. A legolcsóbb jegy 1500 forint, a legdrágább 19 ezer forint. A vízilabdajegyek ára 4–8 ezer forint, a pólódöntőre 24 ezer a legdrágább. Aki a nyílt vízi versenyekre látogat, a budakalászi Lupa-tóra belépőt is kap.

A költségekről a Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) igazgatója, Mihók Attila beszélt. 27 milliárd forintba kerül a rendezés, ehhez jön a FINA-nak fizetett, harmadára lealkudott jogdíj: 4,5 milliárd forint. A forintárfolyam befolyásolja majd a végösszegeket. A korábbi pénzügyminiszter, Oszkó Péter hasonló összegre tippelt, és örült neki, hogy ezt sikerült is tartani.

„A városi turizmus megállt az előző két évben, most minden város megpróbálja újrapozicionálni magát, ez egy nagy lehetősége Budapestnek. Nagy verseny zajlik a figyelemért” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezére, aki szintén a szervezőbizottság tagja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a német Thomas Bach is érkezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!