Giro: a szökéskirály nyerte a nápolyi üldözőversenyt, Fetter Erik 15. lett

2022. május 14. – 18:24

Giro: a szökéskirály nyerte a nápolyi üldözőversenyt, Fetter Erik 15. lett
Thomas De Gendt nyerte a Giro d'Italia 8 szakaszát Nápoylban, 2022. május 14-én – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Fetter Erik 15. lett a Giro d'Italia szombati, Nápoly környéki szakaszán, amelyet a belga szökésspecialista, Thomas De Gendt nyert meg. Az Eolo-Kometa magyar bringása az etap végén támadta be a főmezőnyt, és 11 másodperccel előttük ért célba.

Szombaton rendezték az idei Giro d'Italia egyik legtechnikásabb szakaszát. A verseny nagyrészt egy Nápoly környéki körpályán, jellemzően keskeny, szűk és kanyargós utakon zajlott. A rajt után versenyzők megmászták a Posillipo-hegyet, elhaladtak a Diego Maradonáról elnevezett stadion mellett, majd észak felé elhagyták a várost. Lago Patria településnél fordultak vissza déli irányba, ami után egy 19 kilométeres körpályán folytatódott a verseny a Pozzuoli-öböl mentén. Az átlagosan 6 százalékos meredekségű, 125 méteres Monte de Procida emelkedőt négyszer mászták meg, mielőtt ráfordultak volna a nápolyi befutóra.

A Giro d'Italia 8. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 8. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A versenyt Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) korai támadása indította be, az első szakaszt megnyerő holland néhány kilométeren át egyedül tekert az élen, de egy húszfős, jó nevekből álló szökevénycsoport hamar felért rá. Az elmenésben többek között Biniam Girmay (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux), Guillaume Martin (Cofidis), Thomas De Gendt (Lotto–Soudal) és Diego Ulissi (UAE Team Emirates) is benne volt. A szökevények közül Martin állt a legjobban az összetettben, a Cofidis francia bringásának 4:06 perc volt a hátránya az rózsaszín trikós Juan Pedro Lópezhez képest. A sok kis emelkedő túl kemény volt a Quick-Step sprinterének, Mark Cavendishnek, aki 60 kilométerre a céltól elengedte ezt a szakaszt, és leszakadt a mezőnytől. Ez is jelezte, hogy a szombati nem a sprinterek napja lesz.

46 kilométerre a céltól Van der Poel a tőle megszokott módon robbantott, amivel szétszakította a szökevények nagy csoportját. Kilencen maradtak elől: Van der Poel, De Gendt és csapattársa, Harm Vanhoucke, Davide Gabburo (Bardiani), Jorge Arcas (Movistar), Mauro Schmid (Quick-Step), Girmay, Martin és Poels. Folytatódtak a kisebb-nagyobb támadások, mígnem a két belga, De Gendt és Vanhoucke, valamint Gabburo és Arcas el tudtak szakadni a Van der Poeléktól.

A négyes előnye fél perc fölött is járt, mivel az üldözőik között nem volt meg az összhang. Mindenki Van der Poeltól várta, hogy vezessen, de a hollandnak ez a felállás annyira nem tetszett. Az utolsó kilométereken Van de Poel azért csak megindult, egyedül Girmay tudott vele menni, és gyorsan elkezdtek közeledni a De Gendt-féle csoporthoz. Így a szakasz vége egyfajta üldözőversennyé változott, 2 kilométerre a céltól csupán 15-20 másodperc volt Van der Poel és Girmay hátránya.

Ennél közelebb azonban nem tudtak jönni, a Lotto–Soudal jól használta ki a létszámfölényüket, Vanhoucke az utolsó kilométereket végigvezette De Gendtnek, aki így a legjobb pozícióból indíthatta a hajrát. A 35 éves belga versenyző nagy fölénnyel nyerte a szakaszt, Gabburóban és Arcasban nem maradt elég erő, hogy megszorongassa őt. De Gendt tíz év után nyert ismét szakaszt a Girón, a 2012-ben a 20. szakaszon, a Passo dello Stelvión lett első.

A főmezőny bő 3 és fél perc hátránnyal ért célba, a szakasz végét a Trek-Segafredo megnyomta, hogy csökkentsék Guillaume Martin előnyét, és megőrizzék Juan Pedro López rózsaszín trikóját. A Cofidis bringása egyébként az összetett verseny 4. helyére jött fel a mai szökéssel. Nem sokkal a befutó előtt Fetter Erik elgurult kissé az élbolytól, és 11 másodperccel előttük, a 15. helyen ért célba. Ezzel megismételte Valter Attila (Groupama-FDJ) pénteki szakaszeredményét. Valter a 48. helyen, a mezőnnyel együtt gurult be. Peák Barnabás a sprinterekkel egy csoportban, a 139. helyen fejezte be az etapot.

A befutó után Fetter azt mondta: „Mentálisan és koncentráció szempontjából különösen kemény volt a mai nap. A csapatunknál a fő technika az volt erre a szakaszra, hogy Samuele Rivi és Mirco Maestri közül valaki szökésbe kerüljön. Ez végül mindkettőjüknek sikerült. Én a végén elléptem a mezőnytől, és így a 15. helyen értem célba, de hogy őszinte legyek, ezt egy picit benéztem, mert azt hittem, hogy kevesebben vannak már csak elől.”

Vasárnap hegyi befutós következik a Girón, a 9. szakasz az extrém meredekségű Blockhauson fog véget érni.

Eredmények:
8. szakasz, Nápoly-Nápoly, 153 km

1. Thomas De Gendt (belga, Lotto–Soudal) 3:32:53 óra
2. Davide Gabburo (olasz, Bardiani–CSF–Faizanè) azonos idő
3. Jorge Arcas (spanyol, Movistar) a. i.
4. Harm Vanhoucke (belga, Lotto–Soudal) + 4 másodperc hátrány
5. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 15 másodperc hátrány

15. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 3:22 perc hátrány
48. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 3:33 p. h.
139. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 13:30 p. h.

Összetett:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 32:15:31 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora–Hansgrohe) + 38 másodperc hátrány
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 58 mp. h.
4. Guillaume Martin (francia, Cofidis) + 1:06 perc hátrány
5. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) + 1:42 p. h.

46. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 15:37 p. h.
102. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 55:11 p. h.
137. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 1:19:48 óra hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!