Valter Attila 15. lett a Giro nehéz hegyi szakaszán

2022. május 13. – 18:35

Valter Attila 15. lett a Giro nehéz hegyi szakaszán
Koen Bouwman, a Giro d'Italia 7. szakaszának győztese Potenzában – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Groupama-FDJ magyar kerékpárosa, Valter Attila 15. lett a Giro d'Italia pénteki szakaszán, a rózsaszín trikóssal egy csoportban ért célba. Az emelkedőkben bővelkedő, közel 200 kilométeres etapot egy szökevény, a holland Koen Bouwman nyerte meg.

Négy kategorizált hegy, több mint 4800 méternyi szintkülönbség és az idei Giro leghosszabb emelkedője. Ez várt pénteken az olasz körverseny mezőnyére a 7. szakaszon. A 196 kilométeres etap Diamante városából indult, a befutó pedig Basilicata régió legnagyobb városában, Potenzában volt. A szökevények számára tervezett szakaszon alig volt sík rész, a bringások egész nap fel-le tekertek.

A rajt előtt érkezett a hír, hogy Mark Cavendish fontos segítője és felvezetőembere, Michael Mørkøv (Quick-Step Alpha Vinyl) megbetegedett, belázasodott, ezért kénytelen volt feladni a Girót. A dán versenyző valószínűleg nagyon fog hiányozni Cavendish vonatából a későbbi sprintszakaszokon.

A Giro d'Italia 7. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 7. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

Ahogy arra számítani lehetett, az éles rajt után rengetegen próbáltak szökni. Köztük volt Fetter Erik (Eolo-Kometa) és Valter Attila (Groupama-FDJ), de a mezőny majd' 70 kilométeren keresztül senkit sem engedett el igazán. A volt rózsaszín trikós Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) legalább négyszer próbált benne lenni a nap szökésében, de ez neki sem jött össze.

A szakasz végül a holland versenyzőkről szólt, a Passo Colla emelkedőn Wout Poels (Bahrain–Victorious) támadt, és el is vitte a hegyi részhajrát. Később a Jumbo-Visma két holland bringása, Koen Bouwman és Tom Dumolin is fel tudott rá zárkózni. A szökés negyedik hollandja Bauke Mollema (Trek-Segafredo) volt, mellettük Davide Formolo (UAE Team Emirates) és Davide Villela (Cofidis) képviselte az olasz színeket, és a kolumbiai Diego Andrés Camargo (EF Education) is belekerült az elmenésbe. 100 kilométerre a céltól 5:20 perc volt az előnyük a főmezőnyhöz képest.

Az első kategóriás, 1402 méteres Monte Sirino volt az idei Giro leghosszabb emelkedője, az átlagosan 3,8 százalékos meredekségű hegy közel 24,5 kilométeren át tartott. A csúcsra Bouwman ért fel elsőként, amivel 40 pontot szerzett a hegyi pontversenyben. A szökevények közül ő tűnt a legerősebbnek, a következő két hegyi részhajrát is megnyerte, amivel átvette a kék trikót Lennard Kämnától (Bora-Hansgrohe).

A főmezőny, amelyben végig ott tekert Valter Attila, nem erőltette a szökevények utolérését, így a nap utolsó emelkedőjén már látszott, hogy hazaér a szökés. Az utolsó kilométerekre négyen maradtak elől: Bouwman és Dumoulin, Molleam és Formolo. A két jumbo-vismás remekül dolgozott össze, Dumolin felvezette a hajrát Bouwmannak, aki aztán le is hajrázta a többieket, és megnyerte a szakaszt. Mollema lett a második, Formolo pedig a harmadik.

Az élmezőny 2:59 perc hátránnyal ért célba, ebben a csoportban volt Valter is, ahogy az összetettben jól álló versenyzők is. Valter az összetettben ezzel 16 helyet javított, így a 48. helyen áll. Fetter Erik és Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a limitidőn belül, az úgynevezett grupettóval, vagyis a sprinterek és segítők sorával együtt ért célba.

Valter a szakasz után a Facebook-oldalán azt írta: „Ha van nehéz nap a bringán, akkor ez az volt! A tegnapi duplázás után egy nyugodt és magabiztos csapat tagjaként vágtam neki ennek az 5 órás szakasznak. Mindent megtettem, hogy ott lehessek a szökésben, de a mai naptól ez már nem puszira megy.

Szerettem volna minél tovább a mezőnyben maradni és egy kis magabiztosságot gyűjteni. Nem volt egyszerű, de a lábak sokkal jobbak voltak mint az előző napokban, így ez összejött. A sprintem is egész jól volt a végén. A 15. hely nem kiugró eredmény, de egy ilyen szakasz végén bizakodásra ad okot.”

Szombaton egy Nápoly környéki körpályán folytatódik a Giro d'Italia. A 153 kilométeres etap nagyrészt sík lesz, de több kisebb emelkedő is nehezíteni fogja a versenyzők dolgát, így nem biztos, hogy ez a sprinterek szakasza lesz.

Eredmények:
7. szakasz, Diamante-Potenza, 196 km

1. Koen Bouwman (holland, Jumbo-Visma) 5:12:30 óra
2. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) + 2 másodperc
3. Davide Formolo (olasz, UAE Team Emirates) a. i.
4. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) + 19 másodperc
5. Davide Villela (olasz, Cofidis) + 2:25 perc hátrány

15. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 2:59 perc hátrány
125. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 42:35 perc hátrány
129. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) a. i.

Összetett:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 28:39:05 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora–Hansgrohe) + 38 másodperc hátrány
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) +1:02 perc hátrány
4. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) + 1:42 p. h.
5. Mauri Vansevenant (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) + 1:51 p. h.

48. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 15:37 p. h.
108. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 55:22 p. h.
133. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 1:09:51 óra hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!