Centik döntöttek a Giro eddigi legszorosabb befutóján, ismét Valter Attila csapata örülhetett a győzelemnek

2022. május 12. – 18:42

Centik döntöttek a Giro eddigi legszorosabb befutóján, ismét Valter Attila csapata örülhetett a győzelemnek
A Giro d'Italia 6. szakaszának befutója Scaleában 2022. május 12-én – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A két nehéz szicíliai szakasz után csütörtökön majdhogynem pihenőnapot tartottak a kerékpárosok a Giro d'Italia 6. szakaszán. A nap hőse Diego Rosa volt, aki teljesen egyedül vállalkozott szökésre, több mint 140 kilométert tekert magányosan a mezőny előtt. A hazaérésre azonban nem volt esélye, 28 kilométerre a céltól érték utol. A mezőnyhajrá elképesztően szoros volt, a célfotó alapján Arnaud Démare pár centivel előzte meg Caleb Ewant. A Groupama-FDJ francia sprinter ezzel a második szakaszgyőzelmét aratta az idei olasz körversenyen.

Csütörtökön Olaszország szárazföldi részén, Calabria régióban folytatódott a Giro d'Italia. A Palmi és Scalea közötti 192 kilométeres etap nagyrészt a Tirrén-tenger partján haladt északi irányban. A szakasz eleji negyedik kategóriás emelkedőt leszámítva az útvonal szinte teljesen sík volt, így ezúttal is sprintbefutóra lehetett számítani.

A szakaszból már 20 kilométer eltelt, de a nap szökése még mindig nem alakult ki. A helyzeten az Eolo-Kometa olasz bringása, Diego Rosa változtatott, az emelkedőn egyedül lépett el a mezőnytől, és megnyerte a szakasz egyetlen hegyi részhajráját. A mezőny nem törte magát, hogy utolérje Rosát, akinek így hamar 4-5 percre nőtt az előnye.

A verseny hosszú kilométereken át arról szólt, hogy a nem túl nagy tempót diktáló mezőny 3 perc távolságból követte a magányosan tekerő Rosát. A 33 éves olasz bringás, Fetter Erik csapattársa a szakasz két gyorsasági részhajráját is megnyerte. Az előnye a szakasz utolsó harmadában kezdett el olvadni, és végül 28 kilométerre a céltól érték utol,

vagyis több mint 140 kilométert töltött egyedül szökésben.

A célhoz közeledve a sprinterek csapatai törtek a mezőny élére. Ebből a munkából Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) is kivette a részét, 1,5 kilométerre a befutótól próbálta minél jobb helyzetben tartani csapattársát, a hajrára készülő Biniam Girmay-t. A ciklámen trikós Arnaud Démare csapata, a Groupama-FDJ is jó felvezetés adott kapitányának, az utolsó kilométeren belül még két felvezetőembere is volt. Egyébként Caleb Ewan (Lotto-Soudal) és Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) is egészen jó felvezetést kapott a csapatától, így a legjobb sprinterek szinte egyenlő körülmények között mérhették össze a tudásukat.

A befutó egészen hektikus volt, nem sokon múlt egy nagyobb bukás, de ezt szerencsére sikerült kivédeniük. A hajrában úgy tűnt, mintha Démare-t bezárták volna, de a francia sprinter utat talált magának, ki tudott bújni Ewan szélárnyékából, és az ausztrál sprinterrel szinte egyszerre ért át a célvonalon. Egyikük sem érezte, hogy ki nyerte a szakaszt, csak a célfotóból derült ki, hogy Démare egy lehelettel jobb ütemben tolta be a kerékpárját, így pár centivel megelőzte Ewant. Cavendish harmadik lett.

A Giro d'Italia 6. szakaszának célfotója – Forrás tissottiming.com
A Giro d'Italia 6. szakaszának célfotója – Forrás tissottiming.com

Valter Attila csapattársa így a második győzelmét aratta a Girón, a szerdai után a csütörtöki szakaszt is megnyerte, és tovább növelte az előnyét a ciklámentrikóért zajló versenyben.

Mindhárom magyar bringás a főmezőnnyel együtt ért célba, Valter a 30., Fetter a 38., Peák pedig a 150. helyen fejezte be a szakaszt. Az összetett versenyt továbbra is Juan Pedro López (Trek-Segafredo) vezeti.

Pénteken már egy sokkal nehezebb szakasz vár a mezőnyre. A közel 200 kilométeres etapon négy kategorizált emelkedőt kell leküzdeniük a bringásoknak, köztük első és második kategóriás hegyeket is.

Eredmények:
6. szakasz, Palmi-Scalea, 192 km

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 5:02:33 óra
2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) azonos idő
3. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.
4. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
5. Giacomo Nizzolo (olasz, Israel-Premier Tech) a. i.

30. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) a. i.
38. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) a. i.
150. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) a. i.

Összetett:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 23:23:40 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora–Hansgrohe) + 39 másodperc hátrány
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) +58 mp. h.
4. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) + 1:42 perc hátrány
5. Mauri Vansevenant (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) + 1:47 p. h.

64. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 15:37 p. h.
65. Fetter Erik (magyar, Eolo-Kometa) + 15:46 p. h.
130. Peák Barnabás (magyar, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) + 30:15 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!