Valter Attila az ötödik helyen zárt a Giro d'Italia főpróbáján

2022. április 22. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila, az FDJ-Groupama bringása az ötödik helyen zárt a Tour of the Alps körversenyen. Az utolsó, kegyetlenül nehéz szakaszon a tizedik helyen ért célba. Míg csapattársa, Thibaut Pinot megnyerte a hegyi etapot.

A Tour of the Alps ötödik szakaszának profilja sem okozott meglepetést, a viszonylag rövid, 114,5 kilométeres etapon is közel háromezer méteres szintemelkedés várt a mezőnyre, de mindezt most néhány rövidebb, de nagyon meredek emelkedőbe sűrítették bele. A szakasz első felében található Bannberg és a végéhez közeli Stronach is tartalmazott bőven 10 százalékos meredekségű kilométereket. Minderre még rápakolt a hideg, esős idő, amitől még nehezebbé vált a szakasz.

A Tour of the Alps 5. szakaszának profilja
A Tour of the Alps 5. szakaszának profilja

Már a szakasz elején próbálkoztak többen szökéssel, de a viszonylag sík első 30 kilométeren nem engedett el senki a mezőny. A Bannberg lábához közelítve újra megélénkültek a támadások, és egy 15 fős boly el is tudott szakadni. Itt tekert Valter csapattársa, Thibaut Pinot, aki csütörtökön szólója után végül csak második lett, és a harmadik szakasz győztese, Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) is.

Az emelkedőn később a szökevénycsoport is darabjaira hullott, Pinot és David de la Cruz (Astana) tekert az élen, 50 kilométer megtétele után körülbelül egy perc előnyük volt a második csoport előtt, míg a főmezőny megfontoltan haladva hét és fél percnyire volt ekkor, de később még öt percet kaptak Pinot-éktól. Érezhető volt, hogy az összetettben élen állók elengedték a szakaszgyőzelmet, csak egymásra figyeltek.

A Stronachot Pinot és De la Cruz 12 perces előnnyel kezdte meg a főmezőny előtt, és többször be is támadta egymást a két bringás. Végül Pinot tudott elszakadni, és 17 másodperccel előbb bukott át a csúcson. Öt-hat kilométer lejtmenet alatt De la Cruz eltüntette ezt a különbséget. Az utolsó kilométereket együtt tették meg, majd az utolsó kétszáz méteren Pinot lehajrázta spanyol ellenfelét.

A nagy meredek a főmezőnyben is ledarálta a favoritok csoportját, az összetett második Romain Bardet (DSM) diktált nagyon kemény tempót, másfél kilométer után csak Michael Storer (FDJ) és Thymen Arensman tudott vele tartani. Valter mellett az összetettet vezető Pello Bilbao is leszakadt.

Bardet-ék triója körülbelül félperces előnyt hozott össze a csúcsig, és ezt a célvonalig meg is tartotta. Ugyan Storer lehajrázta a két DSM-versenyzőt, de Bardet megnyerte az összetettet, Arensman pedig a harmadik helyre lépett elő.

Valter Bilbaóval és Felix Gall-lal érkezett meg, és egy ritmusváltással meg is előzte két ellenfelét, újra a tizedik lett a szakaszon. Az összetettben két helyet hátracsúszott, az ötödik lett, de csapata, az FDJ-Groupama így is elégedett lehet vele is, miközben Pinot szakaszt nyert, Storer pedig az összetett másodikja lett.

Dina Márton (Eolo-Kometa) 20:13-as hátránnyal a 69. lett a szakaszon, míg csapattársa, Fetter Erik a 85. helyen érkezett meg, 25:56-ot kapott a győztestől.

Eredmények:
5. szakasz, Lienz-Lienz 114,5 km
1. Thibaut Pinot (francia, FDJ-Groupama) 3:09:24
2. David de la Crúz (spanyol, Astana) + 7 másodperc
3. Leonard Kämna (német, BORA-hansgrohe) +1:46
…10. Valter Attila (magyar, FDJ-Groupama) +9:15

Összetett:
1. Romain Bardet (francia, Team DSM)
2. Michael Storer (ausztrál, FDJ-Groupama) + 14 másodperc
3. Thymen Arensman (holland, Team DSM) + 16 mp.
4. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Victorious) +36 mp.
5. Valter Attila (magyar, FDJ-Groupama) + 49 mp.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!