Valter Attila megőrizte az összetettbeli harmadik helyet a Tour of the Alps kerékpáros körversenyen

2022. április 20. – 14:47

Valter Attila megőrizte az összetettbeli harmadik helyet a Tour of the Alps kerékpáros körversenyen
Valter Attila (középen) érkezik célba a Tour of the Alps kerékpáros körverseny 3. szakaszán 2022. április 20-án – Fotó: Tim de Waele / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila továbbra is őrzi összetettbeli harmadik helyét a Tour of the Alps országúti kerékpárversenyen, miután a szerdai szakaszon is az élmezőnnyel együtt ért célba. Bár Valter az etap legnehezebb hegyén leszakadt az élbolytól, de a csoportja a lejmenetben vissza tudott zárkózni, így a magyar bringás nem került hátrányba. A szakaszgyőztes a szökevények közül került ki.

Szerdán a harmadik szakasszal folytatódott a Dél-Tirolban, a Dolomitok csúcsai között rendezett Tour of the Alps. A 154,6 kilométeres etap a rajttól a célig szinte végig emelkedett. A nap során két kategorizált emelkedőt kellett leküzdeniük a bringásoknak. Az első egy átlagosan 8 százalékos meredekségű, 1264 méter magas csúcs volt Terento település közelében. Ezután következett az 1789 méteres Furkel-hágó (Passo Furcia), amelynek meredeksége helyenként a 12 százalékot is meghaladta. A lejtmenet, majd egy síkabb rész után az olasz-osztrák határ közelében fekvő Villabassa településen volt a befutó.

A rajt után többen is próbálkoztak szökéssel, de egyik kísérlet sem volt sikeres. Több mint 60 kilométer elteltével sem alakult még ki a nap szökése. Végül egy 12 fős csoport tudott elszakadni a főmezőnytől. Közülük az ausztrál Chris Hamilton (Team DSM) állt a legjobban, a szakasz előtt 4:23 perc volt a hátránya a versenyt vezető Pello Bilbaóhoz (Bahrain-Victorious) képest. A szökevények 2:50 perces előnnyel értek fel a második kategóriás terentói emelkedő tetejére, a hegyi részhajrát Unai Iribar (Euskaltel – Euskadi) vitte el. A főmezőnyt természetesen a Bahrein csapata vezette, ügyelve arra, hogy a szökevények előnye ne nőjön 4 perc fölé.

A 3. szakasz szintrajza – Fotó: Tour of the Alps / tourofthealps.eu
A 3. szakasz szintrajza – Fotó: Tour of the Alps / tourofthealps.eu

Már a Passo Furciát mászták, amikor az Ineos-Grenadiers vette át a főmezőny vezetését, és elkezdték a hátrány lefaragását, a szökevények előnye pár kilométer alatt 3 perc alá csökkent. Az Ineos nagy tempójától az mezőny darabokra szakadt, Valter Attila (Groupama-FDJ) nem tudott a zöld trikós Bilbao csoportjában maradni, hanem az őket üldöző nagyobb csoportban tekert. A hágó tetejére a szökésben lévő norvég Torstein Træen (Uno-X) ért fel elsőként, a lejtmenetre a kazah Vagyim Pronszkijjal (Astana) együtt fordult rá. Træen az egyik kanyarba túl nagy sebességgel érkezett, lesodródott az útról és az árokban kötött ki. Szerencsére nagyobb sérülés nélkül megúszta a bukást.

A lejtmenetben összerázódott a szökevények csoportja, 15 kilométerre a céltól heten tekertek az élen, az előnyük pedig 1 perc körül állandósult. A lejtőn Valter Attila csoportja is fel tudott zárkózni a Bilbao-féle élmezőnyre, ami nagy mentés volt a magyar versenyző számára, hiszen így megőrizhette az összetettbeli harmadik helyét. A szökevények közül Lennard Kämnában (Bora-Hansgrohe) maradt a legtöbb erő, a német versenyző az utolsó kilométeren belül támadt, lerázta magáról a többi szökevényt, és megnyerte a szakaszt. A Costa-Rica-i Andrey Amador (Ineos-Grenadiers) lett a második, a spanyol Jonathan Lastra (Caja Rural) pedig a harmadik. Valter Attila sora 57 másodperccel később ért célba. Az összetett állása így nem változott az élen, továbbra is Pello Bilbao viselheti a zöld trikót, Romain Bardet (Team DSM) a második, Valter pedig a harmadik.

Fetter Erik (Eolo-Koemta) 36. lett a szakaszon, csoportja 2:33 perc hátrányt kapott. Csapattársa, Dina Márton egy későbbi csoporttal, a 98. helyen ért célba.

Fetter azt nyilatkozta, hogy egy lejtmenetben defektet kapott, de egy gyors kerékcsere után vissza tudott zárkózni a főmezőnyhöz. Azt mondta, míg csapattársa, Dina az elmúlt napokban jól ment, ő kedden kifejezetten gyengének érezte magát, ami korábbi betegségének utóhatása lehet.

„Ma már a tegnaphoz képest sokkal jobbnak éreztem az erőmet, így előrébb tudtam végezni. Az utolsó, elég meredek dombnál úsztam el a főmezőnytől, utána még a végén, a síkon nem volt reménytelen, hogy felérjünk, de az erős szembeszél akadályozott minket. Remélem, hogy napról napra tér vissza az erőm és a formám. A verseny egyébként brutál kemény. A sok emelkedőért csak a látvány kárpótol minket, ami tényleg bámulatos” – mondta Fetter Erik.

Csütörtökön Ausztriába is átlátogat a verseny, a 142 kilométeres szakasz hegyi befutóval fog véget érni a Lienzi járásban található Kals am Grossglockner településen, 1336 méteres tengerszint feletti magasságban.

Eredmény:
Tour of the Alps 3. szakasz, Lana–Villabassa, 154,6 km

1. Lennard Kämna (német, Bora-Hansgrohe) 4:02:56 óra

2. Andrey Amador (Costa-Rica-i, Ineos-Grenadiers) +3 másodperc

3. Jonathan Lastra (spanyol, Caja-Rural) + 4 másodperc

4. Natnael Tesfatsion (eritreai, Androni Giocattoli) azonos idő

5. Will Barta (amerikai, Movistar) a. i.

… 18. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 57 másodperc hátrány

… 36. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 2:33 perc hátrány

… 98. Dina Márton (Eolo-Kometa) + 12:06 perc hátrány

Összetett:

1. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Victorious) 12:12:08 óra

2. Romain Bardet (francia, Team DSM) + 6 másodperc

3. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 12 másodperc

4. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën) + 16 másodperc

5. Pavel Sivakov (francia, Ineos-Grenadiers) azonos idő

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!