Sallai vagy Szoboszlaiék? Már biztos, 18 év után újra lesz magyar győztes a Német Kupában

2022. április 21. – 15:34

Sallai vagy Szoboszlaiék? Már biztos, 18 év után újra lesz magyar győztes a Német Kupában
Szoboszlai Dominik – Fotó: Marius Becker / DPA / Picture-Alliance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor március első napján az Union Berlin legyőzte a Német Kupa meglepetéscsapatát, a St. Paulit, majd másnap a Freiburg idegenben verte a Bochumot, az RB Leipzig pedig 4-0-ra kiütötte Hannoverben másodosztályú ellenfelét, már biztosan tudható volt: idén is lesz magyar döntőse a sorozatnak. Azóta tudjuk, hogy a Sallai Rolanddal felálló Freiburg és a három magyar válogatottat (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik) foglakoztató RB Leipzig találkozik, innen kerülhet ki Détári Lajos és Lisztes Krisztán utóda. Lisztes 2004-ben, a Werder Bremennel nyert, vagyis 18 év után lehet újra magyar győztese a Német Kupának.

Nehéz kezdet

Nem indult jól a 2021-22-es szezon a Lipcsének, főleg úgy nem, hogy két bronzérem után tavaly már ezüstöt ünnepelhettek a kelet-németek, ráadásul bejutottak a DFB-Pokal, azaz a Német Kupa döntőjébe is. Julian Nagelsmann csapata, a folyamatos játékoseladások ellenére fejlődött évről évre, 2020-ban a Bajnokok Ligája elődöntőjébe is bejutott.

Az előzményeket figyelembe véve sokakat meglepett, hogy a közben Jesse Marsch irányítása alá került csapat a Sandhausen elleni sima kupasikert, szezonkezdetet követő nyolc meccsből csak kettőt nyert meg, ráadásul hazai pályán szenvedtek fájó vereséget a BL-csoportkör második játéknapján a Club Brugge ellen. A csapat annyira nem tudott kivergődni a hullámvölgyből, hogy végül távoznia kellett az amerikai edzőnek, akit december elején pár napig Achim Beiersdorfer, majd december 9-től a 36 éves Domenico Tedesco pótolt. Így az olasz edző már élőben nézhette végig, ahogy Szoboszlai Dominik nagyszerű játékának és góljának is köszönhetően a Leipzig legyőzi a világ egyik legjobb csapatát, a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájában. A csapat ugyan kiesett a sorozatból, a rövid decemberi ismerkedés után így is új időszámítás kezdődött a jelenleg a Bundesliga 3. helyén álló alakulatnál.

Remeklő Orbán és Gulácsi

A 2022-ben eddig lejátszott 22 találkozójából csak egyet veszített el az RB Leipzig, február 5-én egy gólgazdag mérkőzésen maradtak alul az abszolút bajnoki esélyes Bayern München vendégeként. A jó formának köszönhetően visszakapaszkodtak a dobogóra, bejutottak a Német Kupa döntőjébe és az Európa-liga elődöntőjében a Glasgow Rangers lesz az ellenfelük április 28-án. Eközben Domenico Tedescóval mérkőzésenként átlagosan 2,3 pontot szereznek, az olasz ezzel magasan felülmúlja a lipcseiek eddigi szakvezetőit: Jesse Marsch 1,25-ös pont/mérkőzés átlaggal, előtte Julian Nagelsmann 1,94-essel, Ralf Ragnick pedig 1,93-assal rendelkezett.

A csapat kiváló teljesítményéből pedig három magyar játékos is kivette a részét, nem is akárhogyan. Gulácsi Péter évek óta kihagyhatatlan a lipcseiek kezdőcsapatából, a csapatkapitány idei teljesítménye is elismerésre méltó: 42 mérkőzésen lépett eddig pályára a szezonban, 47 gólt kapott, 13-szor maradt érintetlen a hálója. Az Atalanta elleni Európa-liga-negyeddöntő visszavágóján nem kapott gólt először nemzetközi sorozatban, a Német Kupában viszont négyszer is kapott gól nélkül hozott le meccset útban az elődöntőig, ahol az Union Berlin támadója, Sheraldo Becker vette be először kapuját.

Gulácsi Péter és Willi Orbán – Fotó: Miguel Medina / AFP
Gulácsi Péter és Willi Orbán – Fotó: Miguel Medina / AFP

Gulácsi előtt a középhátvéd Willi Orbán is nagyszerűen teljesít. A Lipcse háromvédős rendszerének közepéről navigálja a védekezést és az egész csapatot, sokszor egy az egyben maradva az ellenfelek egy szem csatárjával, de ez sem billenti ki a hátvédként is többször eredményes vezéregyéniséget: 38 találkozón kapott eddig szerepet, a Sandhausen, a Real Sociedad és a Wolfsburg elleni góljai mellett a hazai, Atalanta elleni egyenlítő találat is neki köszönhető, és az Eintracht Frankfurt ellen egy gólpasszt is kiosztott. Óriási szerepe van Orbánnak és Gulácsinak abban, hogy a Leipzig kapta a második legkevesebb gólt a német bajnokságban, náluk hatékonyabb védekezéssel csak a Bayern bír, de ez talán nem akkora meglepetés.

Szoboszlai rákapcsolt

Szoboszlai Dominik idei teljesítményével kapcsolatosan megoszlanak a szurkolói vélemények, és itt a szurkolóin van a hangsúly. Olyan régóta vár a magyar labdarúgás egy nemzetközi topszinten futballozni tudó, a helyét megálló zsenire, hogy a legkisebb hibát is óriásira nagyítja a közönség. Emiatt hatalmasak az elvárások a 21 éves fiatallal szemben.

Pedig mi is történt, történik valójában? Szoboszlai nyolc hónapnyi sérülés után az első (teljes) szezonját futja Lipcsében. 38 mérkőzésen kapott eddig lehetőséget, ezeken összesen tíz gólt és nyolc gólpasszt szerzett, lényegében minden második pályára lépése alkalmával közreműködik egy gólban. Teszi ezt úgy, hogy 1919 percet töltött eddig a zöld gyepen, ez körülbelül 21 mérkőzésnyi idő. Ha innen nézzük, akkor viszont szinte minden meccsén gólt szerez vagy gólpasszt ad.

Pedig nem akárkik a vetélytársai a csapatban: Yussuf Poulsen dán, André Silva portugál, Emil Forsberg svéd, Dani Olmo spanyol és Christopher Nkunku francia válogatott. Ez egyszerűen egy más szint. A hat játékos közül pedig legtöbbször csak három játszik, ezt is figyelembe véve, legfiatalabbként a sorban az a 38 meccs nem is kevés. Ha megnézzük a statisztikákat, akkor még biztatóbb a kép. A tökéletes szezont futó, szinte az összes európai topcsapat által megkörnyékezett Christopher Nkunku után a legjobb Szoboszlai mutatója, 107 percenként közreműködik egy gólban. A csapaton belül ennél csak Nkunku hatékonyabb, nála 74 perc ez a szám, Szoboszlai mögött 119 perccel André Silva jön a harmadik helyen.

Lisztes és Détári a legutóbbi magyar győztesek

Sallai Roland csapata, a Freiburg jelenleg a klub történetének egyik legsikeresebb szezonjában a csapatot 2011. december 29. óta vezető Christian Streichhel. Az előző években elért 15., 13., 8., majd 10. helyezések után ezúttal a nemzetközi kupaindulásra feljogosító 5. helyen áll a Freiburg, a még BL-indulást jelentő negyedik helyet elfoglaló Leverkusen is csak egy pontra van tőlük, ráadásul a csapat fennállása óta először játszhat majd kupadöntőt a berlini Olympiastadionban. A Freiburg legutóbbi tizenegy mérkőzéséből csak a Bayerntől kapott ki, a hétvégén például Sallai remek játékával és két góljával magabiztosan verték a Bochum csapatát – Sallait a forduló legjobbjának is választották a teljesítményének köszönhetően.

A Freiburg kupameneteléséből külön kiemelendő, hogy a döntőig vezető úton végig, ötször is idegenben kellett játszaniuk (és nyerniük). A bajnokság első öt csapata közül ugyan ők szerezték a legkevesebb gólt, de szervezettségüknek köszönhetően a harmadik legkevesebbet is kapták az idei kiírásban. Nincs a csapatban egy harminc gólos Nkunku, vagy egy 47 találatnál járó Lewandowski, a Freiburg költségvetése és kerete sem hasonlítható a nagyobb nevű ellenfeleihez, így többen osztozhatnak az idei termésen: Vincenzo Grifo 12 gólt és hét gólpasszt jegyzett eddig, Lucas Höller öt gólnál és nyolc asszisztnál jár, Nils Petersen és Kevin Schade pedig hét-hét találatot jegyeztek a szezonban.

Sallai Roland elmúlt időszakban nyújtott jó teljesítményével pedig sokak figyelmét felkeltette: 31 mérkőzésen kapott idén lehetőséget, négy-négy góllal és gólpasszal hálálta meg a bizalmat, a Bochum ellen a kupában és bajnokságban is eredményes volt, az előtte lévő fordulóban pedig a Frankfurt ellen kiosztott egy asszisztot is.

A Freiburg útja a Würzburger Kickers, az Osnabrück, a Hoffenheim, a Bochum és a Hamburg csapatin keresztül vezetett a berlini döntőbe, a lipcseieknek a Sandhausent, a Babelsberget, a Rostockot, a Hannovert és a 64. percben pályára lépő Schäfer Andrást a soraiban tudó Union Berlint kellett legyőzni a fináléba jutásért. Az 1935-től pár éven át Tschammerpokal néven futó Német Kupa második kiírását már nyerte meg lipcsei csapat, a VFB Leipzig a Schalke 04-et győzte le 2-1 arányban, azonban az idei, május 21-i döntőben biztos, hogy új győztese lesz a kupasorozatnak.

A legutóbbi négy kiírásból háromszor is a döntőig menetelő, de eddig nyeretlen Lipcse, vagy a történelme első fináléjában pályára lépő Freiburg lehet a DFB-Pokal következő elhódítója. Ami még biztosra vehető, hogy Lisztes Krisztián 2004-es (Werder Bremen) és 1997-es (VFB Stuttgart) kupaaranya és az 1988-as Eintracht Frankfurt – Bochum (1-0) döntő után, melynek egyetlen találatát Détári Lajos szerezte egy óriási szabadrúgásból, újra magyar győztese vagy győztesei lesznek a rangos sorozatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!