Prosztatarákkal küzd a holland futballválogatott szövetségi kapitánya, Louis van Gaal

2022. április 4. – 00:34

Másolás

Vágólapra másolva

A prosztatarák agresszív formájával küzd a holland futballválogatott szövetségi kapitánya, Louis van Gaal. A 70 éves futballedző egy vasárnap esti talkshowban beszélt először nyilvánosan a betegségéről.

Azt mondta, az elmúlt időszakban 25 kezelésen esett át. Még a holland válogatott edzőtáborainak idején is kapott kezeléseket. Ezeket a kezeléseket este kapta, mert nem akarta, hogy a játékosai tudjanak a betegségéről, mert ez esetleg negatív hatással lehetett volna a teljesítményükre.

„A prosztatarákba nem halsz bele, legalábbis az esetek kilencven százalékában nem. Általában más alapbetegségek ölnek meg. De az én daganatom meglehetősen agresszív. Huszonöt sugárkezelésen vagyok túl” – mondta Van Gaal. Az, hogy eddig semmi sem derült ki a betegségéről, szerinte sokat elmond a környezetéről. „A kórházban valóban kivételezett bánásmódban részesültem. A hátsó bejáraton keresztül engedtek be, amikor időpontra mentem. Azonnal betoltak egy másik szobába. Csodálatosan bántak velem. Természetesen az ember mesél erről a barátainak és a családjának. Az, hogy eddig semmi sem derült ki, szintén elmond valamit a környezetemről” – tette hozzá.

Hogy a betegsége befolyásolja-e a szövetségi kapitányi szerepét az év végi katari világbajnokságon, az még bizonytalan. Ezen a héten két barátságos mérkőzésen is túl van a holland válogatottal, a dánokat 4-2-re győzték le, a németekkel pedig 1-1-es döntetlen játszottak. Van Gaal pozitív PCR-tesztje miatt hiányzott a pénteki világbajnoki sorsolásról. A holland válogatott a vb-sorsoláson az A csoportba került a házgazda Katar, Szenegál és Ecuador válogatottjai mellé. November 21-én a Hollandia-Szenegál mérkőzés lesz a világbajnokság nyitómeccse.

Louis van Gaal 2021. október 11-én a Hollandia-Gibraltár vb-selejtezőn, Rotterdamban – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Louis van Gaal 2021. október 11-én a Hollandia-Gibraltár vb-selejtezőn, Rotterdamban – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Van Gaal a róla szóló dokumentumfilm miatt volt Humberto Tan műsorának vendége. A film premierje ezen a héten lesz. Van Gaal azt mondta, már háromszor is látta a dokumentumfilmet, és azt mondja, nagyon elégedett magával és a végeredménnyel.

Louis van Gaal minden idők egyik legsikeresebb holland futballedzője. 1992-ben UEFA-kupát,1995-ben pedig Bajnokok Ligáját nyert az Ajaxszal. Egy évvel később ismét BL-döntőig vezette az amszterdami csapatot. Az Ajaxsszal három holland bajnoki címet is nyert a kilencvenes években. A Barcelonával kétszer lett spanyol bajnok, majd elvállalta a holland válogatott szövetségi kapitánya posztját. Ez a kapitányi időszaka kudarccal ért véget, mivel nem jutottak ki a 2002-es világbajnokságra.

Ekkor úgy tűnt, hogy edzői pályafutása kissé megtört, és nem kapkodtak utána a legnagyobb sztárklubok. 2005 nyarán aláírt egy kis holland középcsapathoz, az AZ Alkmaarhoz, akikből négy szezon alatt holland bajnokot faragott. Erre az eredményre a Bayern Münchennél is felfigyeltek, és őt szemelték ki új vezetőedzőnek, aki képes lehet „rendbe tenni” a Jürgen Klinsmann alatt szétesett csapatot. Van Gaal az első müncheni szezonjában majdnem triplázott, a BL-győzelem csak José Mourniho korszakos Intere miatt nem jött össze nekik. Emellett olyan játékosokat fedezett fel, mint David Alaba és Thomas Müller, aki a később a Bayern alapemberei lettek.

A nehéz természetű Van Gaalt 2011 tavaszán kirúgta a Bayern a gyenge eredmények miatt. Egy rövid pihenő után ismét a holland válogatott kispadján találta magát. A 2012-es Eb-n leszereplő válogatottat megfiatalította, és a 2014-es vb-n bronzérmet nyert velük. Az elődöntőben csupán büntetőkkel maradtak alul az argentinokkal szemben. A vb-szereplés ismét felértékelte Van Gaalt, akit a Manchester United szerződtetett. Aligha ez volt edző pályafutása legjobb döntése, bár 2016-ban egy FA-kupát azért nyert a klubnak.

A Uniteddtől való 2016-os távozása után bejelentette, hogy visszavonul az edzősködéstől, ami után többnyire Portugáliában élvezte a nyugdíjas éveit. Mindez 2021 augusztusig tartott, amikor a holland futballnak ismét az ő segítségére volt szüksége. A Európa-bajnokságon a holland válogatott már a nyolcadöntőben kiesett a csehek ellen, ami után nem volt kérdés, hogy Frank de Boer távozni fog a szövetségi kapitányi posztról. Van Gaal harmadszor is megkapta a lehetőséget a válogatott iránytására. Vezetésével a hollandok látványos támadófocival, viszonylag könnyedén nyerték meg a selejtezőcsoportjukat, és jutottak ki a világbajnokságra.

(De Telegraaf)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!