Kisorsolták a foci-vb csoportjait: spanyol–német meccs lesz már a csoportkörben

2022. április 1. – 19:20

Kisorsolták a foci-vb csoportjait: spanyol–német meccs lesz már a csoportkörben
A 2022-es világbajnokság hivatalos kabalafigurája – Fotó: FIFA

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este kisorsolták Dohában a novemberben kezdődő labdarúgó világbajnokság csoportjait. A nyitómeccset a házigazda Katar Ecuadorral játssza, a pontos időbeosztást szombatra ígérik. Ez lesz az utolsó 32 csapatos vb, 2026-ban már 48 csapattal rendezik.

Ugyan még nincs meg mindegyik résztvevő, hiszen hét ország még nem fejezte be a selejtezőket és versenyben vannak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kialakította a november 21-én kezdődő világbajnokság csoportjait. A csütörtöki világranglista alapján készítették el a már kijutott 29 nemzet kiemelését, Hollandia és Németország a második kalapba került. Akik még versenyben vannak, egyaránt a negyedik kalapba kerültek.

Akik még reménykedhetnek:

  • Európából a Skócia–Ukrajna-mérkőzés győztese Walesszel csap össze Cardiffban, június elejére kiderül, ki csatlakozhat utolsónak a földrészünkről.
  • Costa Rica és Új-Zéland játszik interkontinentális selejtezőt (június 13-14, Katar).
  • Peru ellenfélre vár, az Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek-párharc győztesével játszik a vb-helyért szintén Katarban.

A hivatalos procedúra előtt a helyszínen elénekelték az esemény hivatalos dalát: Hayya, hayya, tehát együtt jobb. Láthattuk a La'eeb névre hallgató kabalát, természetesen a labdát is, amit utazás névre keresztelt el az Adidas, és már most biztosak lehetünk benne, hogy sokszor panaszkodnak majd a kapusok, mert szitál a levegőben.

A sorsolásban nyolcan segédkeztek: a brazil világbajnok Cafú, a német világbajnok Lothar Matthäus, a nigériai Jay-Jay Okocha, az iráni gólrekorder, Ali Daei, a katari Adel Ahmed Malalla, az ausztrál Tim Cahill, a szerb Bora Milutinovics, az algériai Rabah Madjer. Milutinovics edzőként lett legenda, mert öt különböző válogatottat juttatott ki a pályafutása alatt.

Katar a világranglista 51. helyét foglalja el, de a rendezőt az első kalapba szokás rakni, ezen most sem változtattak. Mivel a rendező most nem félelmetes erejű csapat, valószínűleg senki sem boldogtalan, hogy a házigazda mellé került, különösen igaz ez a hollandokra, de akár az Afrika-kupát elhódító Szenegálra is.

A beosztás:

  • A csoport: Katar, Hollandia, Szenegál, Ecuador
  • B csoport: Anglia, Egyesült Államok, Irán, pótselejtező: Skócia–Ukrajna győztese – Wales
  • C csoport: Argentína, Mexikó, Lengyelország, Szaúd-Arábia
  • D csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, pótselejtező: Peru – Ausztrália vagy Emírségek
  • E csoport: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica vagy Új-Zéland
  • F csoport: Belgium, Horvátország, Marokkó, Kanada
  • G csoport: Brazília, Svájc, Szerbia, Kamerun
  • H csoport: Portugália, Uruguay, Korea, Ghána

A legnagyobb figyelem nyilván a spanyol–német meccset kíséri majd, és mivel ez a két ország a belga–horvát csoportból kap ellenfelet a 16 között, már a nyolc közé jutásért kemény meccseket kell nyerniük. Az alsó ágra került még Brazília és Portugália is. A brazil-svájci-szerb trió a legutóbbi vb-n, 2018-ban is azonos csoportba került, most Kamerun csatlakozott hozzájuk. Akkor a Svájc–Szerbia (2-1) találkozón komoly balhé volt abból, hogy a koszovói származású játékosok (Xhaka és Shaqiri) a szerbeket hergelték.

A felső ág, ahol a hollandok, angolok, argentinok, franciák, valamint a dánok vannak, elsőre könnyebbnek látszik.

A Ferencváros légiósaira, Marokkó és Tunézia csapataiban figyelhetünk. Ryan és Samy Mmaee csereként álltak be az utolsó selejtezőn, amikor Kongót 4-1-re verte Marokkó. Laidouni Tunéziával jutott ki, Mali ellen vívták meg sikerrel az utolsó meccset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!