Futball-vb: egy brazil–német vagy egy angol–holland már a csoportkörben összejöhet

2022. március 31. – 10:14

Futball-vb: egy brazil–német vagy egy angol–holland már a csoportkörben összejöhet
2014-ben Németország Argentínát legyőzve nyerte a vb-t, most a második kalapból várják a sorsolás – Fotó: Juan Mambromata/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A novemberben kezdődő katari futball-világbajnokság 32 csapatából már 29 ismert, miután az amerikai selejtezők is véget értek. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) úgy határozott, hogy a csütörtöki világranglista alapján készíti el a sorsolás előtt a kalapok kiemelését. A még versenyben lévő országok pedig a negyedik kalapban kerülnek, még három hely kiadó.

Kik vannak még versenyben?

  • Európából a Skócia–Ukrajna-mérkőzés győztese Walesszel csap össze Cardiffban, június elejére kiderül, ki csatlakozhat utolsónak a földrészünkről.
  • Costa Rica és Új-Zéland játszik interkontinentális selejtezőt (június 13-14, Katar).
  • Peru ellenfélre vár, az Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek-párharc győztesével játszik a vb-helyért szintén Katarban.

A Sport Illustrated kiszámolta az új sorrendet, és a FIFA új világranglistája alapján osztotta négy kalapra a vb-résztvevőket. Ahogy szokás, a rendező Katar az elsőbe került, ezt Hollandia bánta, Portugália pedig még éppen becsúszott a legjobb nyolc csapat közé.

Németország viszont már csak a második kalapba került, nyilván a 2014-es győztest szeretné mindenki elkerülni a legjobbak közül. Az előző vb-döntős Horvátország elérte a második kalapot. A harmadik kalapban két európai ország van: Szerbia és Lengyelország. Az 1986 után ismét vb-résztvevő Kanada a negyedik kalapba került. A magyar válogatott utolsó vb-sikerét az ország ellen érte el (2-0), Kanada 36 év után került újra a vb-térképre.

A beosztás:

  • Első kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália
  • Második kalap: Hollandia, Dánia, Németország, Mexikó, Svájc, USA, Uruguay, Horvátország
  • Harmadik kalap: Szenegál, Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Korea, Tunézia
  • Negyedik kalap: Kamerun, Kanada, Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána, és a három bejutó

A sorsolás irányított, egy csoportba két európainál több nem kerülhet, és Európát kivéve azonos földrészről nem kerülhetnek össze csapatok, tehát Argentína és Uruguay például mindenképp elkerüli egymást.

Egy ilyen négyes viszont összejöhet: Brazília, Németország, Szerbia, Kamerun. Hasonló erősségű lenne: Anglia, Hollandia, Szenegál, Ecuador csoport is. A legkönnyebb csoportra egy variáció: Katar, USA, Tunézia, Peru. Az első két helyezett jut tovább, és itt nem mindegy az sem, hogy a válogatott milyen ágakra kerülnek. A sorsolást pénteken 18 órától tartják Katarban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!