A 2021-es Eb-n látottak kellenének a szerbek ellen a válogatottunktól

2022. március 24. – 12:02

A 2021-es Eb-n látottak kellenének a szerbek ellen a válogatottunktól
Nagy Ádám és a szerb Nemanja Radonjic a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország utoljára 2020-ban játszott Szerbiával, akkor koronavírus-járvány kitörése miatt meglehetősen átalakított naptárral lehozott évben remekül teljesítő magyar válogatott négy pontot szerzett a Nemzetek Ligájában a szerbek ellen – idegenben Könyves Norbert góljával nyertünk 1-0-ra, a visszavágón pedig 1-1 lett Nemanja Radonjić, illetve Kalmár Zsolt góljaival. Az évben összesen egy meccset vesztő magyar csapat a Nemzetek Ligája-csoportját megnyerve feljutott az A csoportba, és elkezdte építeni 11 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát.

A 2021-ben elkezdődő vb-selejtezők felemás évet hoztak. A koronavírus-járvány miatt nyárra tolt Európa-bajnokságon topcsapatok ellen bizonyított a csapat, ősszel viszont elszálltak a vb-kijutási esélyek – innen kell most folytatni.

Hiányzik az utánpótlás, újra honosítottunk

A 2019-ben elszenvedett hat vereség ráébresztette szövetségi kapitányunkat, hogy a négyvédős rendszer sok hibát és még több kellemetlen pillanatot rejthet magában, így átállt csapatunk egy háromvédős rendszerre, mely a rizikósabb mérkőzéseken a 3-5-2-es vagy a 3-5-1-1-es felállásban, a könnyedebbnek gondolt összecsapásokon a 3-4-2-1-es hadrendben nyilvánult meg. Ami azonos az elmúlt évekhez, hogy körülbelül ugyanannyi minőségi játékosból kell válogatnia Marco Rossinak, nem érkeznek a magyar labdarúgás műhelyeiből továbbra sem kalapszámra a visszautasíthatatlan tehetségek.

A csapat biztonságos alapját hosszú ideje légiósaink adják, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szalai Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland régóta alapembernek számítanak, mellettük Schäfer András és Schön Szabolcs bemutatkozása csalhatott mosolyt sokak arcára az elmúlt években.

A győztes magyar válogatott tagjai, szemben középen Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország – Magyarország mérkőzés után a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A győztes magyar válogatott tagjai, szemben középen Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország – Magyarország mérkőzés után a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Többen kíváncsiak viszont a Championship, tehát az angol másodosztályú bajnokság 22. helyén álló Barnsley baloldali középpályásának, Callum Stylesnak a bemutatkozására, akit nem egész két hete honosított a magyar válogatott Styles magyar származású nagymamája révén. A 21 éves játékos eddig 38 mérkőzésen lépett pályára csapatában, két gólja mellett 2 gólpasszt is kiosztott, esetleges sikeres szereplése hosszútávú megoldást is jelenthetne a hiányposzton, melyen a legtöbbször Fiola Attila játszott, jobblábasként, majd a legutóbbi találkozókon a Puskás Akadémia játékosa, Nagy Zsolt vagy éppen Schön Szabolcs is szerepet kapott.

Csapatunk jelenlegi keretének összértéke 106,1 millió euró, mely összeg releváns részét Szoboszlai Dominik (28 millió), Szalai Attila (15 millió), Willi Orbán (14 millió), Sallai Roland (12 millió) és Gulácsi Péter (11 millió) teszik ki. Szerbia kerete 336,2 millió eurót, a keddi ellenfél Észak-Írországé 27,58 milliót ér, a magyar csapat világranglistán elfoglalt 41. helye, a szerb 25. pozíció és az észak-ír 54. hely azt sejtetheti, hogy a második felkészülési mérkőzés lesz a könnyebb falat, azonban a szigetországi válogatott keretben zömében angol első- és másodosztályból érkező labdarúgók találhatóak, valamint a legutóbbi két mérkőzésükön megverték hazai pályán Litvániát és döntetlent játszottak a friss Európa-bajnok olasz válogatott ellen, pótselejtezőre kárhoztatva Roberto Mancini csapatát.

Szerbia jó formában lévő játékosokkal érkezik

Szerbia teljesen más szintet képvisel, amit akkor is el kell ismernünk, ha másfél évvel ezelőtt előttük végeztünk a Nemzetek Ligája B csoportjában. A szerb csapat labdarúgói topbajnokság topcsapataiban játszanak, a keret mind a 24 tagja külföldi kluboktól érkezik a válogatott találkozókra. A mérkőzést kihagyó Dušan Vlahović 21 góljával vezeti az olasz góllövőlistát, a Juventus a téli átigazolási szezonban közel 82 millió eurót fizetett ki érte, jelenlegi piaci értéke annyi, mint Szoboszlai nélkül az egész magyar válogatott keretének.

Kiváló formában futballozik Aleksandar Mitrović is, a Championshipet vezető Fulham 27 éves centere 35 gólnál jár, 12 találattal megelőzve Dominic Solenket, a Bournemouth támadóját. Filip Kostić idén is termeli a gólpasszokat, már 12 is kiosztott az Eintracht Frankfurt színeiben, Dušan Tadić pedig csapatkapitányhoz méltó módon vezeti idén is az Ajax fiataljait: 37 fellépésén 13 gólnál és 18 gólpassznál jár a szezonban. A csapat legsebezhetőbb pontja talán a védelem, de fontos hozzátenni, hogy csak a többiekhez képest, egyéni szinten nézve egyik szerb védő sem rosszabb, mint a magyar védelem tagjai.

Szerb gólöröm a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szerb gólöröm a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Alig játszanak a légiósaink

Némi aggodalomra adhat okot, hogy pár játékosunk viszonylag keveset játszott az elmúlt hónapokban. Kecskés Ákos mindössze három mérkőzésen játszott 2022-ben Oroszországban, 142 percet töltött a pályán, Lang Ádámnak is mindössze öt mérkőzés van a lábában, januárban és februárban több mérkőzést is kihagyott Cipruson, Schäfer András még csak ismerkedik a Bundesliga légkörével, három meccsen 64 percet játszott összesen és Varga Kevin is csak 85 percet kapott eddig új csapatában, a svájci Young Boysban. Az Amerikában játszók közül Gazdag négy szerepléssel, Schön pályára lépés nélkül érkezett az összetartásra, és Sallai, valamint Szoboszlai sem annyi játékperc jutott az elmúlt időszakban, mint amennyivel maradéktalanul elégedettek lettek volna – igaz, utóbbi esetében Marci Rossi szövetségi kapitány szerint ez nem feltétlenül gond a válogatott szempontjából.

Rossi az is elmondta, hogy újoncot nem avatunk a kezdőcsapat tagjaként, ami nem is meglepő, hiszen ilyen rövid idő alatt, melyet játékosaival tölthet a szövetségi kapitány, nehéz új játékosokat beilleszteni a gépezetbe, nehéz átadni mindazt, amit a szakvezető a pályán látni szeretne. A kísérletezgetéssel azért is óvatosabban kell bánnia, mert a vendégek, Vlahović hiányával is győzni érkeznek Budapestre.

Dragan Stojković, a szerb válogatott szövetségi kapitánya keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szerbia már modern futballt játszik, a középpontban a legjobb teljesítményekkel és a megfelelő mentalitással. Bár megnézik a fővárost, de Budapestre sem turistaként jönnek és mindent megtesznek majd, hogy a legjobb eredményt érjék el a Puskás Arénában. Szerbia egyetlen mérkőzést sem veszített el a tavalyi vb-selejtezők alatt, csoportelsőként, Portugáliát megelőzve jutottak ki a katari világbajnokságra.

  • Kezdés: 19.30
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!