Érik az újabb angol házidöntő a Bajnokok Ligájában?

2022. március 18. – 18:51

Érik az újabb angol házidöntő a Bajnokok Ligájában?
Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délben kisorsolta az UEFA a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosításait, valamint a párharcok győzteseinek elődöntőbe vezető útját. A legjobb nyolc csapat jelenlegi formáját és a sorsolást figyelembe véve megpróbáltunk egy erősorrendet felállítani. Ki nyeri tehát a május 28-án, Szentpétervár helyett Párizsban megrendezésre kerülő, 30. BL-döntőt?

Mielőtt rátérnénk a csapatok sorrendjére, emlékeztetőül vegyük sorra még egyszer a negyeddöntők párharcait:

  • Chelsea – Real Madrid
  • Manchester City – Atlético Madrid
  • Villarreal – Bayern München
  • Benfica – Liverpool

1. Manchester City (keretének értéke: 977,3 millió euró)

Pep Guardiola csapata kiváló formában van. Legutóbbi 27 találkozójukon 22-szer nyertek, és csak két vereséget sikerült elkönyvelniük az elmúlt négy hónapban, december 7-én a Szoboszlai Dominik góljával vezetést szerző Leipzig ellen veszítettek a BL-csoportkör utolsó fordulójában, amikor már továbbjutott a City, majd február közepén, a mérkőzést végigtámadva maradtak alul hazai pályán a Tottenham ellen.

A hétszeres angol bajnok tavaly döntőig jutott a Bajnokok Ligájában, de akkor sem sikerült magasba emelniük a régóta áhított trófeát. Az idei kiírásban szintén jól haladnak, a Paris Saint-Germain ellen pedig megmutatták, hogy a legjobb csapatokra is képesek ráerőltetni akaratukat.

A csapat egyetlen sérültje a középhátvéd Ruben Dias, akinek hiánya miatt félévvel ezelőtt még sok manchesteri szurkoló aggódott, azonban John Stones és Aymeric Laporte remek formája pillanatok alatt eloszlatta a kételyeket. A Manchester City rendelkezik a BL-mezőny legmélyebb keretével, egy-egy sérülés vagy megbetegedés esetén sem venné senki észre a hiányt, így a legnagyobb kérdés idén is csak az, hogy képesek lesznek-e a Premier League első helyéért folytatott harc mellett valóra váltani a papírformát. Diego Simeone csapatának kemény és fegyelmezett futballja jelenthet feladatot a kreatív Citynek, de végállomást semmiképpen.

  • Értékelés: 10/10

2. Liverpool (keretének értéke: 889 millió euró)

Mivel a Manchester City angliai nagy riválisa, a bombaformában lévő Liverpool a másik ágra került, így könnyen elképzelhető ismét egy angol házidöntő a Bajnokok Ligájában. Jürgen Klopp csapata már megnyerte a Ligakupát, emellett pedig az FA-kupában és a bajnokságban is esélyes a végső győzelemre, és a BL-sorsolásra sem panaszkodhat.

A Benfica továbbjutása az Ajax ellen óvatosságra inthet minden angol szurkolót, de a két csapatot nem lehet egy súlycsoportban említeni. Az igazán jó formába lendülő klubok nem a Liverpool ágára kerültek, a Bayern idei ingadozó teljesítménye pedig valós táptalajt biztosíthat a legmerészebb liverpooli álmoknak is.

Visszatérve a Benfica elleni párharcra, a két csapat legutóbb 2010-ben, az Európa-liga negyeddöntőjében találkozott, akkor a Liverpool jutott tovább, viszont a 2006-os BL-negyeddöntő a Benficának kedvezett.

A 2022-ben mutatott forma nem csak a portugál csapat ellen, hanem a teljes BL-t nézve abszolút favorittá emelheti Mohamed Szalahékat: a legutóbbi 18 mérkőzésükön csak egy vereséget szenvedtek, azt Inter ellen a BL-ben, a legutóbbi kilenc bajnokijukat pedig kivétel nélkül megnyerték és egy pontra csökkentették hátrányukat a Manchester City mögött. A kolumbiai szélső, Luis Díaz leigazolása pedig ismét telitalálat volt az Anfield Roadon, érkezésével még több alternatíva áll támadásban a német szakvezető részére.

  • Értékelés: 10/10

3. Bayern München (keretének értéke: 815,25 millió euró)

A negyeddöntő legfiatalabb keretével rendelkező bajorok formája elég ingadozó 2022-ben. A sorban kilenc bajnoki címet nyerő német csapat januárban otthon kapott ki a Bundesliga második felében található Mönchengladbachtól, majd februárban idegenben kapott egy négyest a szintén nem az élvonalhoz tartozó Bochumtól. Salzburgban, a nyolcaddöntők első meccsén örülhetettek a döntetlennek, hiszen a fiatal osztrák csapat számolatlanul puskázta el lehetőségeit.

Azonban, amikor kellett, mindig összekapta magát eddig Julian Nagelsmann együttese. A Salzburg elleni 7-1-es visszavágó már kifejezetten erőtől duzzadó játék volt, igaz, aztán hétvégén egy újabb langyosabb döntetlen következett a Hoffenheim vendégeként a Bayernnek.

A fiatal német szakvezető kreativitása ebben a szezonban sem ismer határokat, a Pavard-Süle-Hernandez belső védőhármast a kényszer szülte, de senki sem gondolta, hogy a hátsó deficitet egy modernkori WM-rendszerrel próbálja majd orvosolni Nagelsmann.

Kingsley Coman és Serge Gnabry futóként, védekezésben szélső hátvédként való szerepeltetése, középpályás támogatás nélkül, egy ilyen védelem előtt a német bajnokság egy-egy fordulójában elfér, bár ott is hordoz magában veszélyhelyzeteket, de egy Sadio Mané-Mohamed Szalah szélsőkettős ellen valószínűleg több lenne, mint hazardírozás egy esetleges elődöntőben. A könnyebbnek tűnő ág és a rendkívül gyors és kreatív keret a harmadik legesélyesebb pozícióba emeli a Bayern Münchent, de az elődöntőben és esetleg a fináléban ilyen védekezéssel nem lesz esélyük a bajoroknak.

  • Értékelés: 9/10

4. Real Madrid (keretének értéke: 780 millió euró)

Amennyiben a Real Madrid a másik ágra került volna, valószínűleg előrébb is állhatna a rangsorban, hiszen a múltjuk, formájuk és a BL-tapasztalatuk alapján az egyik nagy esélyesek, de a Párizsban mutatott produkciójuk sokakat elgondolkoztatott.

A spanyol bajnokságban megszerzett tízpontos előny és a spanyol kupából való kiesés már lehetőséget biztosít Ancelotti csapatának arra, hogy a Bajnokok Ligájára tudjanak koncentrálni. A rekordmennyiségű, tizenhárom BEK- és BL-győzelemmel rendelkező madridiak ráadásul bizonyították, hogy elég egyetlen hiba, és azonnal maguk javára tudnak fordítani egy párharcot, hiába játszanak 150 percet alárendelt szerepben, mint azt a PSG ellen is láthattuk.

A tavalyi elődöntőben már találkoztak a most ellenfélként kapott későbbi BL-győztes Chelsea-vel, akkor Madridban Christian Pulisic góljára még tudott válaszolni Karim Benzema, az angol fővárosban viszont Timo Werner és Mason Mount találatával már nem tudtak mit kezdeni.

Itt a remek alkalom a visszavágásra, ha a Real a PSG után a tavalyi győztesen is túljut, akkor valóban megérdemelnék, hogy 8. alkalommal is magasba emelhessék a Bajnokok Ligája-trófeát, igaz, fontos hozzátenni, hogy az ő sorsolásuk tűnik a legnehezebbnek.

  • Értékelés: 9/10
A Real Madrid és a Chelsea tavaly is összefutott a BL-ben – Fotó: Glyn Kirk / AFP
A Real Madrid és a Chelsea tavaly is összefutott a BL-ben – Fotó: Glyn Kirk / AFP

5. Chelsea (keretének értéke: 883 millió euró)

A tavaly Bajnokok Ligája-győzelmet arató londoni csapat remek formában. Legutóbbi 25 mérkőzésükön csak a Manchester Citytől szenvedtek vereséget, miközben a FIFA-klubvilágbajnokságot is megnyerték, igaz, az angol Ligakupát elbukták tizenegyesekkel. A Chelsea-vel a legkisebb probléma a pályán van, a kérdőjelek sokkal inkább a klub jövőjével kapcsolatosak.

A tulajdonos orosz oligarcha Roman Abramovicsot korlátozó intézkedések következtében bizonytalanság költözött a Stamford Bridge-re, nagy kérdés, hogy ez az öltözőben és a pályán mikor érezteti majd hatását.

Thomas Tuchellel és Löw Zsolttal a csapat kispadján a Chelsea akár kupaspecialistának is mondható, de az idei sorsolás nem kedvezett nekik. Bár a német sztáredző még sohasem veszített csapataival a Real Madrid ellen, de a jelenlegi helyzetben abszolút meglepetés lenne a végső győzelmük, ráadásul a védő Ben Chilwell és Reece James, illetve a középpályás Callum Hudson-Odoi érülése sem segíti a felkészülést, de az elmúlt egy hónapban csak egy gólt szerző csatár, Romelu Lukaku elkedvetlenedése is aggodalomra adhat okot.

  • Értékelés: 8/10

6. Atlético Madrid (keretének értéke: 645,5 millió euró)

Diego Simeone csapata számára elég döcögősen indult a szezon, de a legutóbbi hat mérkőzésükön sikerült magára találnia az Atléticónak. Így is, ha bárkinek azt mondjuk az elmúlt években, hogy a spanyol bajnokság első tíz csapata közül a madridiak kapták a második legtöbb gólt, valószínűleg sokan kinevettek volna. Az idei szezonban eltűnt az elmúlt években a védelemtől látott fegyelmezett magabiztosság.

Vereséget szenvedtek a Bilbaótól a Szuperkupában, kiestek a Real Sociedad ellen a spanyol kupából, így a bajnokságban kell kapaszkodni, hogy jövőre is esélye legyen João Félixéknek a BL-indulásra. Jelenleg a negyedik helyen állnak a bajnokságban, de óriási versenyben vannak a Barcelonával, a Betisszel és a Real Sociedaddal a BL-indulásért.

A Manchester United Old Traffordon való búcsúztatása elismerésre méltó produkció, azonban a városi rivális Manchester City nem ez a kategória, amit az is jól jelez, hogy egy héttel ezelőtt 4-1-re verte a City a Unitedet a városi rangadón.

  • Értékelés: 7/10

7. Villarreal (keretének értéke: 362 millió euró)

Talán a Villarreal okozta a legnagyobb meglepetést a nyolcaddöntők visszavágóin. Idegenben, három góllal legyőzni az előtte 21 mérkőzésen veretlen Juventust hatalmas dolog volt Unai Emery csapatától

A Villarreal a legutóbbi kilenc találkozójából mindösszesen egyet bukott el, az Osasunától kaptak ki 1-0 arányban a bajnokságban. Jelenleg a hetedik helyen állnak odahaza, hat pontra a BL-indulást jelentő negyedik helytől és az Atlético Madridtól. Emery kifejezetten kupaspecialista, az ötvenéves szakember 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban a Sevillával, tavaly pedig a Villarreallal is megnyerte az Európa-ligát, így akár meglepetéscsapata is lehet az idei kiírásnak a spanyol csapat. Ehhez azonban a Bayern Münchennek is lesz egy-két szava.

  • Értékelés: 6/10

8. Benfica (keretének értéke: 266 millió euró)

A legkisebb értékű kerettel harcba induló, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját korábban kétszer is megnyerő portugál csapat válaszút elé érkezett. A bajnokság harmadik pozíciója nem jelent még automatikus BL-szereplést a következő szezonban számukra, így a Sporting és a Porto mögött álló csapatnak az erőit egyre inkább a bajnokságra kellene összpontosítani.

A Benfica idegenben, Liverpoolban játssza majd a BL-negyeddöntő visszavágóját, rá három napra pedig a bajnokságban egy hellyel előttük álló Sporting ellen lépnek pályára, ez pedig komoly hatással lehet a fogadóirodák által legsimábbnak látott párharcra.

Az Ajax elleni továbbjutás tekintélyt parancsoló, azonban a csoportmérkőzések alatt, a Bayerntől két meccsen kapott kilenc gól már óvatosságra inthet mindenkit a Benfica esetében. Hiába kiváló csapat a portugál, még nem nőttek fel a legnagyobbak játszóteréhez, így a forduló legnagyobb meglepetése lenne, ha kiejtenék Jürgen Klopp Liverpoolját

  • Értékelés: 6/10
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!