Hull a pelyhes fehér (mű)hó, LED-fényes buli – Így búcsúzott a pekingi téli olimpia

2022. február 20. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Hull a pelyhes fehér hó dallamával indult a pekingi téli olimpia záróünnepsége a Madárfészek stadionban. A felcsendülő téli dallamra csillogó ruhába öltözetet táncosok ugráltak hópehely alakú, világító lámpásokkal a kezükben, majd összeálltak az idei játékok logóját megformálva. Közben a háttérben világított az a nagy hópehely, amit már a nyitóünnepségen is használtak látványelemként a házigazdák.

Fotó: KAZUKI WAKASUGI / Yomiuri via AFP
Fotó: KAZUKI WAKASUGI / Yomiuri via AFP

Az idei volt a huszonnegyedik a téli olimpiák történetében, és az első, amelyet olyan helyszínen rendeztek, ami korábban nyári olimpiának is otthont adott már. A hét évvel ezelőtti helyszínválasztó szavazáson a kínai főváros 44-40-re verte Almatit. Ez volt az az olimpia, amelyiktől nagyon sok európai város (Oslo, Stockholm, Krakkó) visszalépett, a kazahoknál lett volna természetes hó, kampányoltak is ezzel, de nem tudták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) meggyőzni arról, hogy jobb helyen lesz náluk ez az esemény.

Így történt meg az, hogy a kevéssé télies Peking közelében fekvő hegyekben előbb kétmillió köbméternyi vízből csináltak műhavat, hogy aztán a véletlenül leesett igaz hó bonyolítsa tovább a helyzetet.

A koronavírus elleni óvintézkedések miatt a játékok 16 napja alatt nagyon szigorúan vett buborékban voltak elszigetelve a külvilágtól, a záróünnepségen pedig csak azok a sportolók vehettek részt, akiknek az utolsó napokban ért csak véget az olimpiai szereplése. A magyar küldöttség történelmi sikert produkáló érmes rövidpályás gyorskorcsolyázói – köztük a magyar télisportok első egyéni olimpiai aranyérmét megszerző Liu Shaoang – például már pénteken hazaértek. A magyar zászlót az olimpia utolsó magyar szereplője, Kónya Ádám vitte, aki a férfi sífutók lerövidített 50 kilométeres számában az 55. helyen végzett. A magyar olimpikonok közül Kónyán kívül már csak a műkorcsolyázó Magyar Márk van Pekingben, aki a korábbi pozitív koronavírustesztje után csak hétfőn térhet majd haza.

Pekingben 91 ország közel 2900 versenyzője – köztük 12 magyar – indult. Az éremtáblázat élén Norvégia végzett, rekordot jelentő 16 aranyéremmel, illetve 3 ezüsttel és két bronzzal. A második helyet a németek 12 arany, 10 ezüst és 5 bronz éremmel szerezték meg, a harmadikra pedig a házigazda kínaiak értek oda 9 arany, 4 ezüst és 2 bronz éremmel. Magyarország az éremtáblázat 20. helyén végzett, köszönhetően Liu Shaoang arany- és bronzérmeinek, illetve a rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltó harmadik helyének.

A 80 ezres Madárfészekbe a pandémia miatt nagyjából 60 ezer nézőt engedtek be. Az „egy világ, egy család” mottójú program közel másfél óráig tartott a mínusz tíz fokos hidegben, a központi eleme Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt és a megnyitón elkezdett hópehely-történet folytatása volt az MI szerint. Az olimpia legemlékezetesebb, legdrámaibb pillanatait kivetítőkön elevenítették fel.

A záróünnepségen nem voltak sztárfellépők, művészek, a sportolókon és a sportdiplomatákon kívül csak 356 Peking környéki önkéntest engedtek be a Madárfészekstadionba. Azokért a műsorelemekért, amik nem videóbejátszások voltak, ezek az önkéntesek illetve a jeget imitáló hatalmas LED-felület fényei feleltek. A műsor végén, magyar idő szerint vasárnap délután aludt ki az olimpiai láng.

Fotók: PAVEL BEDNYAKOV / Sputnik via AFP, Hou Hvi JungJae / EPA iva MTI, C. Hong / AP via MTI Fotók: PAVEL BEDNYAKOV / Sputnik via AFP, Hou Hvi JungJae / EPA iva MTI, C. Hong / AP via MTI
Fotók: PAVEL BEDNYAKOV / Sputnik via AFP, Hou Hvi JungJae / EPA iva MTI, C. Hong / AP via MTI Fotók: PAVEL BEDNYAKOV / Sputnik via AFP, Hou Hvi JungJae / EPA iva MTI, C. Hong / AP via MTI
Fotók: PAVEL BEDNYAKOV / Sputnik via AFP, Hou Hvi JungJae / EPA iva MTI, C. Hong / AP via MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!