A téli olimpián szakadt a hó, igen, ez most tényleg nagy hír

2022. február 12. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Peking az első olyan város, amelyik nyári után téli olimpiát is rendezhetett, még ha az utóbbira nem is igazán teszik alkalmassá az időjárási viszonyai. Mindezt rengeteg hóágyúzással és műhóval pótolták, majd az olimpia nyolcadik napján elővehették a hólapátokat.

A téli olimpia legtöbb havas számot Pekingtől 100-200 kilométerre lévő hegyek között rendezik, de hiába a magaslat, alapvetően száraz klímájú térségről van szól, telente csak pár centi hó esik. A versenyeket nézve, láthattuk, hogy a versenypályákon kívül sötétlenek a hegyi oldalak, abszolút nincs téli hangulat. A szervezők hetekig hóágyúzták a pályákat, körülbelül 2 millió köbméter vizet használtak fel a műhó gyártásához.

Előkerültek a hóseprűk a téli olimpián – Fotó: Emily Roe/Reuters
Előkerültek a hóseprűk a téli olimpián – Fotó: Emily Roe/Reuters

Szombaton viszont már az igazi hóval is birkózhattak a szervezők. Az olimpia Csangcsiakouban található helyszínén már el is kezdték takarítani a havat, egyrészt, hogy megközelíthetőek legyenek a helyszínek, másrészt a pályákról is letolják, hiszen mindenki már a műhóhoz szokott, ami egészen máshogyan viselkedik, mint az igazi.

Su Ven, a Genting Snow Park egyik vezetője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy igyekeznek elkerülni a hóolvasztó szerek használatát, mert azok akkor is nagyon meg tudják változtatni a versenyek hófelületét, ha azok környezetbarátnak minősülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!