A doppingvétségen ért 15 éves Valijeva esetét látva a NOB elgondolkodott a korhatár emelésén

2022. február 18. – 07:57

A doppingvétségen ért 15 éves Valijeva esetét látva a NOB elgondolkodott a korhatár emelésén
A kép bal szélén Eteri Tutberidze vigasztalja 15 éves zokogó tanítványát, Kamila Valijevát – Fotó: Manan Vatsyayana/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint nem akarták, hogy a doppingvétségen ért orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva induljon a pekingi olimpián – jelentette az MTI.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt elveszítették a keresetüket, így nem volt más lehetőségük, és engedték indulni a csapatban első, egyéniben pedig negyedik helyen záró 15 éves Európa-bajnokot.

A német sportdiplomata pénteken, egy nappal a női verseny lezárása után kiemelte, hogy a különféle vizsgálatok tekintetében a NOB-nak korlátozott eszközei vannak, ők nem rendőrség, de a fair, tisztességes versenyben minden sportolóra ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni. Szerinte a doppingolásnál nagyon ritkán fordul elő, hogy a sportoló egyedül tud a tiltott szer használatáról.

„A Valijeva-ügyből fakadnak problémák, beleértve a kiskorúak szereplését felnőtt mezőnyben, és megbeszéléseket kezdünk arról, hogy a jelenlegi korhatár megfelelő-e”

– mondta a NOB elnöke. Most 15 évesek már indulhatnak a felnőtt mezőnyben. Valijeváról másfél hete derült ki, hogy egy december 25-én, Szentpéterváron adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. A mintát Stockholmban értékelték, és csak február elejére lett meg az eredmény, így Valijevát benevezhették a csapatversenyre.

Az oroszok ezt megnyerték, de az aranyérmeket nem kaphatták meg. A CAS hétfőn úgy döntött, ott lehet az egyéniben Valijeva, a NOB erre közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. A csapatversenyben Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, és ugyan harmadjára elesett, de így is a legjobb volt a mezőnyben. A maximális 20 ponttal járult hozzá a csapat sikeréhez.

A januárban Eb-aranyérmet szerző Valijeva – miután első lett a női rövidprogramban – csütörtökön négyszer is hibázott, kétszer elesett, és végül a dobogóról is lemaradt, negyedik lett. A verseny végén sírva ment le a jégről, amikor pedig a pontszámát megkapta, már zokogott.

A számot honfitársa, Anna Scserbakova nyerte, a szintén orosz Alekszandra Truszova lett a második, akik ugyancsak képesek négyfordulatos ugrásokra. A japán Szakamoto Kaori úgy lett harmadik, hogy ő triplákat tud ugrani.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) múlt pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását. A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből. Később kiderült, még két másik szer is volt a szervezetében, de azok nem szerepelnek tiltólistán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!