Valijeva nem bírta a nyomást, Scserbakova a műkorcsolya olimpiai bajnoka

2022. február 17. – 15:05

Valijeva nem bírta a nyomást, Scserbakova a műkorcsolya olimpiai bajnoka
A 17 éves Anna Scserbakova nyerte a műkorcsolya döntőjét – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia csütörtöki versenynapján rendezték a legnagyobb érdeklődéssel várt döntőt, a női műkorcsolyázók szabadprogramját. Minden olimpiának ez a fénypontja, most az orosz Kamila Valijeva doppingvétsége miatt még inkább erre terelődött a figyelem. Hiszen olyan még nem fordult elő, hogy valaki egy pozitív minta tudatában is versenyezhetett. Az eset hátteréről ebben a cikkben írtunk, Valijeva azzal védekezett, hogy nagyapja gyógyszerét szedte be véletlenül. Pár napja viszont kiderült, hogy nemcsak trimetazidint találtak a szervezetében, hanem másik két gyógyszer is, ami viszont legálisan alkalmazható.

Valijeva a rövidprogramban egy aprót ellépett a tripla Axelből, majd könnyek közt hagyta el a pályát. A 15 éves versenyző két ponttal előzte meg a szintén orosz Anna Scserbakovát, akinek ugyancsak Eteri Tutbaridze az edzője.

Mivel fordított sorrendben mutathatták be a kűrjüket – a versenyben vezető Valijeva volt tehát az utolsó –, ezért az utolsó csoportban a harmadik orosz, Aleksandra Truszovát szólították először a jégre. Már ő is szórta a négyfordulatosokat, ami egyelőre az orosz iskola specialitása, a riválisok nem tudnak ilyet bemutatni. A 17 éves Truszova jól ugrott, az egyik négyfordulatosból ellépett, így is hihetetlenül magas pontszámot kapott: 251,73.

A japán Szakamoto nem tud quadrát ugrani, ezért neki ugráskombinációkkal kellett színesítenie a produkcióját, amit meg is tett, és hibátlanul hozta le. Így sem tudta azonban felvenni a versenyt Truszovával, a 233,13-as pontszámmal az orosz mögé szorult.

A 17 éves Anna Scserbakova az első percben ugrott két négyfordulatosa közül az első nem volt teljesen tiszta, utána viszont tökéletesen korcsolyázott. A zsűri 255,95-re értékelte a gyakorlatát, az előadásmódjával nem lehetett versenyezni.

Amikor Valijeva a jégre lépett, az volt a kérdés, összejöhet-e a hármas orosz győzelem, vagy Valijeva az előző napok történéseitől nem képes függetleníteni magát. A Boleróra táncolt, a négyfordulatos Salchow-ja nem volt tökéletes, a tripla Axelből letenyerelt, egy újabb quadra ugrásból, a toeloopból pedig le is ült. A kűr második felében is elesett még egyszer, és akkor már érezni lehetett, a győzelem semmiképp sem lehet az övé.

Valijeva ezúttal is könnyezett a program végén, de most szomorú is volt, mert ez a produkciója elmaradt attól, amire számított. 224,09-et kapott, amivel a negyedik helyre szorult. A pontszámot látva már zokogott a pihenőben edzője mellett. A zsűri mintha arról akart volna gondoskodni, hogy ne legyen a dobogón, és így lehessen éremátadás.

A győztes Scserbakova sem volt felhőtlenül boldog, mert Valijevát ő is a dobogóra várta. Az Eurosport arról számolt be, hogy az oroszok nem állnak fel a dobogóra az eredményhirdetéskor. Az ünnepélyes éremátadás a szokásoknak megfelelően csak pénteken lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!