Rémálommá vált Shiffrin olimpiája, harmadik versenyén is kiesett a sztársíző

2022. február 17. – 07:20

Rémálommá vált Shiffrin olimpiája, harmadik versenyén is kiesett a sztársíző
Mikaela Shiffrin három versenyén is kiesett a pekingi téli olimpián – Fotó: Denise Balbouse/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mikaela Shiffrin utolsó egyéni számában, az alpesi kombinációban is aranyesélyesként indult, de egy jó lesiklás után újra kiesett, és helyezetlenül zárt. Az amerikai az óriás-műlesiklásban és a szlalomban is csak öt-öt másodpercet töltött a pályán, és ez a rossz sorozata most folytatódott a téli olimpián. A kombináció műlesiklásában megint hibázott néhány kapu után, hiába ő a szakág legeredményesebb versenyzője.

Az alpesi kombinációban először egy lesiklást teljesítenek a síelők, majd egy technikai szám, a szlalom következik, és a két futam időeredményéből hozzák ki a győztest. A lesiklásban az osztrák Christine Seyer volt a leggyorsabb, de csak egyetlen századdal előzte meg a cseh Ester Ledeckát, velük viszont nem kellett számolni a szlalomban. Annál inkább Shifrinnel, hiszen csak 56 százados hátránnyal várta a műlesiklást, amelynek pályáját ráadásul az ő edzője tűzte. A jobb műlesiklókkal, mint például Michelle Gisinnel szemben fél másodperces előnye volt, minden az amerikai mellett szólt.

Ledecká a szlalomban meglepően jól teljesített, 93 századdal előzte meg Seyert, és miután Miradoli kiesett, négy síző után ő állt az élen. Ezután indult Shiffrin. Az amerikai ritmusosan vette az első kapukat, de 10 másodperc után megakadt, kihagyott egy kaput és kiesett a versenyből. Az olimpia előtt Shiffrin nemcsak a legeredményesebb, hanem a legmegbízhatóbb síelőnek számított, nagyon ritkán fordult elő vele, hogy ne tudjon versenyt befejezni. Pekingben a két kudarcos száma után úgy tűnt, hogy magára talált, szuper-G-ben és lesiklásban egész jó volt, de nem sikerült túltennie magát a kiesésekkel rá rakódott terheken.

A kombinációt egy sportszerű gesztus is megelőzte. Shiffrin 60 pár léccel érkezett Pekingbe, de úgy vélte, hogy a lesikláshoz még az övénél is talál jobbat, ezért a lesiklásban ezüstérmes Sofia Goggiától kért kölcsön lécet. Az olasz segített az amerikainak, és egy üzenetet is mellékelt az átküldött léchez. „Szárnyalj, Mika, meg tudod csinálni” – szólt az üzenet, hozta nyilvánosságra az amerikai síszövetség, és amikor Shiffrin megkapta, a gesztustól el is érzékenyült.

Shiffrin után előretörtek a jobb szlalomosok. Az első helyről Federice Brignone tolta le Ledeckát, 80 századot vert rá. Az olasz sem állt túl sokáig az élen, a svájci Wendy Holdener előzte, ő is talált még 80 századot a pályán. Ezután jött a szám címvédője, Gisin, aki fantasztikus menetet produkált. Holdenerrel szemben egyszázados hátránya volt, ezt aztán több mint egy másodperces előnnyé fordította át. A Gisin után induló Marta Bassino le sem tudott jönni, és ezzel gyakorlatilag eldőlt az aranyérem sorsa. A még hátralévő síelők között nem volt olyan, aki képes lett volna fordítani. A szlalompálya rendesen megszórta a mezőnyt, 27 indulóból csak 15-en tudták befejezni a versenyt.

Eredmény, női kombináció:
1. Michelle Gisin (Svájc) 2:25.67 p (lesiklás: 1:33.42 p/műlesiklás: 52.25 mp)
2. Wendy Holdener (Svájc) 2:26.72 (1:33.41/53.31)
3. Federica Brignone (Olaszország) 2:27.52 (1:33.11/54.41)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!