Drámával indult az alpesi sí, másodpercek alatt kiesett az olimpia címvédő Mikaela Shiffrin

2022. február 7. – 03:28

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a vasárnapi férfi lesiklást el kellett halasztani a pekingi téli olimpián, az alpesi sí első száma a női óriás-műlesiklás lett, ahol mindjárt nagy meglepetések születtek. Az egyik például az, hogy a szám címvédője, a korszak legnagyobb sízője, Mikaela Shiffrin már az első futamban kiesett. Később a magyar Tóth Zita sem tudta befejezni menetét.

Shiffrin bárhol indul, mindig az esélyesek közé tartozik, és most is több érmet várnak tőle. Az amerikai síző ennek általában eleget tud tenni, és védjegye, hogy nagyon ritkán hibázik akkorát, hogy kiessen. A jangcsingi sípályán viszont ez most hamar bekövetkezett. Az olimpiai sípálya meredeken indul, és Shiffrin ezt nem tudta megfelelően kezelni a nagy tempójával, a hetedik kapunál túl mélyre ment térdeivel, és kicsúszott a pályáról. Ezzel elszállt a versenyben. Javításra még lesz lehetősége, még négy másik egyéni számra is benevezett.

Shrffrin később azt nyilatkozta az Eurosportnak, hogy nagyon nyomta, támadószellemben sízett, de rosszul időzített, és egy ilyen kemény pályán nincs lehetőség a korrigálásra. Úgy vélte, élete talán legrosszabb kanyarvételét mutatta be. „A nap előbb véget ért, minthogy elkezdődött volna. Ahogy látható volt, bármi megtörténhet, és az is villámgyorsan. Nem fogok azért sírni, mert az csak energiapazarlás lenne” – idézte a síelőt az AP hírügynökség.

Az olimpiai címvédő Mikaela Shiffrin hét kapu után kiesett óriás-műlesiklásban – Fotó: Tom Pennington / Getty Images
Az olimpiai címvédő Mikaela Shiffrin hét kapu után kiesett óriás-műlesiklásban – Fotó: Tom Pennington / Getty Images

A műhóval borított, nagyon kemény pályán a szám világbajnoki címvédője, Petra Vlhová volt az első induló. A szlovák síelő menetében két nagyobb hiba is volt, az 59,34-es alapidővel nem várhatott túl sokat. Az utána induló Michelle Gisin az alsó szakaszon máris rávert 15 századot, majd a 3-as rajtszámmal startoló Federica Brignone még nagyobbat ment, több mint egy másodpercet javított Gisin idején is.

A világkupaszezonban óriásban eddig Sara Hector volt a legjobb, hat futamból hármat megnyert, és az olimpián sem veszített önbizalmából. Már szinte vakmerően nagy tempóval teljesítette a lejtőt, a svéd 42 századdal át is vezette a vezetést Brignonétől. Közéjük aztán az osztrák Katherine Truppe is befurakodott 30 századmásodperces hátránnyal.

A pályával nemcsak Shiffrinnek gyűlt meg a baja, az olasz Marta Bassino már három kapu után kiesett, míg többen a pálya legalján, három kapuval a cél előtt hibáztak végzeteset. A tapasztalatalanabb sízők közül még többen estek ki. A futamot végül 19-en nem tudták teljesíteni.

Az óriás-műlesiklás általában a legnépesebb mezőnyű alpesi szám az olimpián, Pekingben 82-en kerültek fel a rajtlistára, köztük két magyar is. Először a már izraeli színekben versenyző, és a megnyitón zászlóvivőnek is választott Szöllős Noa startolt, Hectortól 7,32 másodpercet kapott, végül a 42. lett az első futamban. A szintén 19 éves Tóth Zita az 56-os rajtszámot kapta, a legjobb 30 közé neki sem volt komoly esélye bekerülni, de ő végül le sem tudott jönni. Neki is túl nagy kihívásnak bizonyult a pálya, a felső részén kiesett, így helyezetlenül zárt.

„Nagyon nehéz volt a pálya. A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak, a szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan” – mondta Tóth az MTI-nek.

Szepesi Bertold, az alpesisí-csapat vezetője az MTI-vel közölte: a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy most a női pálya meredekebb legyen, mint a megszokott, mert elvileg nem lehetne a szintkülönbség 400 méternél több, most viszont 424 méter volt.

„Az első részen alig volt tapadás a jég miatt, és még az átlagnál is meredekebb volt ez a szakasz. A legnagyobbak, például Shiffrin is, hibáztak, amikor a belső lécre került a testsúlyuk, és kicsúsztak. Zita az első időmérőpontnál a 40. hely környékén állt, majd utána esett ki” – mondta Szepesi.

Az óriás-műlesiklás első két helyezettje, Federica Brignone és Sara Hector- Fotó: Fabrice Cofrini/ AFP
Az óriás-műlesiklás első két helyezettje, Federica Brignone és Sara Hector- Fotó: Fabrice Cofrini/ AFP

A női óriás-műlesiklás második futamában is kijött, hogy a műhő milyen kegyetlenül meg tud torolni minden apró hibát, a harminc versenyzőből hatan megint kiestek, többen pedig sok időt veszítettek, ha korrigálni próbáltak. Az amerikai Nina O'Brien bukása súlyos volt, szinte már a célban esett el, hosszú ápolás után vitték le a pályáról.

A favoritok közül Vhlová újra felejthető menetet produkált, az inkább szuper-G-ben erős Lara-Gut Behrami viszont legjobb második futammal a nyolcadik helyről a harmadikra ugrott. Ehhez is kellett, hogy az első futam harmadikja, Katarina Truppe túl óvatoskodta a síelését. Brignone a második körben is hozta magát, és megszerezte a pillanatnyi első helyet is. A legutoljára induló Hector szokásához híven támadószellemben síelt, és ugyan egy hiba becsúszott neki, 28 századot így is megőrzött előnyéből.

Eredmények:
1. Sara Hector (Svédország) 1:55,69 (57,56 – 58,13)
2. Federica Brignone (Olaszország) 1:55,97 (57,98 – 57,99)
3. Lara Gut-Behrami (Svájc) 1:56,41 (59,07- 57,34)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!