Az amerikaiak szupersztár sízője öt másodperc után második számát is kinullázta az olimpián

2022. február 9. – 03:54

Az amerikaiak szupersztár sízője öt másodperc után második számát is kinullázta az olimpián

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig nagyon rosszul alakult az olimpiája minden idők egyik legjobb női sízőjének, Mikaela Shiffrin az óriás-műlesiklás után szlalomban is helyezetlenül zárt, csak öt másodpercet töltött a pályán, amikor kaput tévesztett.

A szlalomnak két nagy favoritja volt a verseny előtt, a szlovák Petra Vlhová, aki a szezonban öt világkupafutamot is megnyert a szakágban, valamint az amerikai Shiffrin, aki négyszer is volt már a szám világbajnoka.

Miután címvédőként nagyon hamar kiesett az óriás-műlesiklásban, azt mondta, hogy nem szomorkodik, előretekint, és a műlesiklásban van a legjobb esélye rá, hogy javítson. Az amerikait ebben az is segíthette volna, hogy az első futam pályáját éppen az ő edzője tűzte. A hetedikként rajtoló Shiffrin képtelen volt kihasználni ezt, már a negyedik stanglinál kibillent az egyensúlyából, és a következőt már nem is tudta bevenni, mindössze öt-hat másodpercet töltött a pályán.

„Már a rajtból kijőve nyomtam. Olyan keményen akartam síelni, ahogy csak tudok. Egy kicsit megcsúsztam az egyik kanyarban, és egyszerűen már nem volt elég terem ahhoz, hogy egy ilyen hiba beleférjen. Azt terveztem, hogy a legagresszívebb vonalat síelem meg, a legnehezebbet, de azt is tudtam, hogy ez a leggyorsabb. Elég szörnyű érzés, de nem érezhetem örökké így magam” – nyilatkozta kiesése után.

Nagy riválisa, Vlhová sem remekelt, a másodikként rajtoló szlovák mindjárt 72 századmásodperc hátrányt gyűjtött össze az elsőként startoló Lena Dürr-rel szemben, utána egymás után soroltak be a riválisok, végül a nyolcadik helynél állt meg a szlovák. Így neki még maradt esélye feljebb lépni a második futamban.

Dürr-rel Michael Gisin konkurált igazán, a svájci csak három századmásodperccel volt lassabb az első futamban, és váratlanul jól szerepelt az óriás-műlesiklás friss olimpiai bajnoka. Sara Hectornak a szlalom jóval gyengébb száma, de a pálya első felét a szokásos agresszivitásával vette. Az alsó szakaszon már akadozott kicsit a síelése, így leadta 19 százados előnyét, 12 százados hátránya azért ígéretes.

A 88 induló között ott volt a 19 éves Tóth Zita is, aki élete első olimpiáján vesz részt. Óriás-műlesiklásban nem tudott végigmenni a pályán, a szlalomban ezzel nem volt gond. Tóth 5,80 másodpercet kapott Dürrtől, és ezzel a 44. helyen fejezte be az első futamot. Közvetlenül mögé sorolt be az izraeli színekben versenyző Szőllős Noa.

„Nagyon boldog vagyok, szerintem tudok még jobbat is menni. A pálya eleje eléggé jeges, ott jobban kellett figyelni, ezért voltam óvatosabb. Nagyszerű érzés, hogy még egyszer mehetek, és megmutathatom magam” – mondta az MTI-nek Tóth.

A mezőny leglassabbja az utolsóként induló tajvani Li Ven-ji volt, akinek közel kétszer annyi időre volt szüksége a pálya teljesítéséhez, mint Dürrnek. Ebből jó részét a pálya legelején szedte össze, mert miután kihagyott egy kaput, nagy nehezen visszamászott a lejtőn, hogy folytathassa a csúszást. Végül 44 másodpercet kapott.

Petra Vlhová ünnepli győzelmét segítőivel – Fotó: Joe Klamar/AFP
Petra Vlhová ünnepli győzelmét segítőivel – Fotó: Joe Klamar/AFP

A műlesiklás második futamában sem maradtunk drámák nélkül. Petra Vlhová minden tőle telhetőt megtett, az edzője által tűzött pályán a legjobb időt síelte. Ezután viszont még heten jöttek le, akik közül az első három nagy különbségből is gazdálkodhatott. A svájci Wendy Holdener menete kevés volt az előny megtartásához, az osztrák Katharina Liensberger már jobban ment, de nyolc századdal ő is Vlhová mögé sorolt be.

Sara Hector szokásához híven nekirontott a pályának, még növelte is az előnyét, de megbosszulta magát a vakmerő versenyzés, nem tudott végigmenni. Az első két helyen álló síző nagyon hasonló futamot hozott le, Gisin és Dürr is ritmusosan kezdte a pályát, de a második felére mindketten szögletessé váltak, eldobták minden előnyüket. Gisin 6., Dürr 4. lett, Vlhová pedig hét helyezést javítva tombolhatott. Lehetetlennek tűnő helyzetből nyerte első olimpiai aranyát.

A második futamban a kieséseknek is köszönhetően Tóth Zita feljebb lépett, a 40. helyen végzett 10,88-as hátránnyal. Szőllős a 41. lett.

Eredmények:
1. Petra Vlhova (Szlovákia) 1:44,98 perc (1. futam: 52,89 másodperc/2. futam: 52,09 mp)
2. Katharina Liensberger (Ausztria) 1:45,06 (52.83/52.23)
3. Wendy Holdener (Svájc) 1:45,10 (52,65/52,45)
...40. Tóth Zita 1:55,86 (57,97/57,89)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!