1700 milliárd forintos stadionnal alkották meg az utánozhatatlant

2022. február 13. – 06:53

1700 milliárd forintos stadionnal alkották meg az utánozhatatlant
Fotó: Rich Fury / Getty Images for Hollywood Park Management Company

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés hely van a világon, Amerikában legalábbis mindenképpen, ahol meg lehet valósítani egy olyasmi megaprojektet, mint a vasárnapi (magyar idő szerint már hétfő hajnali) Super Bowlnak helyt adó aréna. A Los Angeles-i SoFi Stadium ugyanis több mint 5,5 milliárd dolláros összegből épült. Ez mai árfolyamon több, mint 1700 milliárd forint – összehasonlításul, a meglehetősen túlárazott budapesti Puskás Arénát 190 milliárd forintból építették meg.

Ez az 5,5 milliárd dolláros építési költség – ami egy nem túl régi bizottsági ülés alapján igazából már inkább 5,8 milliárd – annyira felfoghatatlan, hogy a stadion többe került, mint a világ következő három legdrágább stadionja együttvéve. Tökéletesen kifejezi a Rams tulajdonosának, Stan Kroenkenak az ambícióját, miszerint valami maradandót, sokáig felülmúlhatatlant alkosson. Egy stadionprojektet kihozhatott volna 1-2 milliárdból is, de ő ragaszkodott a lélegzetelállító megoldásokhoz, és akkor sem kezdett nyesegetni a végleges megvalósításon, amikor egyre több akadály jelentkezett.

Hogy milyen akadályok? Például az, hogy a stadion számára kiszemelt terület közvetlenül a világ 15. legforgalmasabb reptere, a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér mellett van, ez pedig számos korlátozással járt. Ezek közül a legfőbb, hogy a környéken nem lehet akármilyen magas épületet felhúzni, egy stadion pedig általában nem túl lapos. Ezt úgy oldották meg, hogy a stadion 4-5 szintjét egész egyszerűen belevájták a földbe, egy óriási gödörbe. Ehhez potom 8 millió köbméter földet kellett elszállítani, de ezzel csak újabb probléma jött: amikor heves esőzés csapott le Los Angelesre, mesterséges tó alakult ki a már kivájt gödörben, hosszú időre hátráltatva a munkát.

Az épülő stadion 2019-ben – Fotó: Daniel Slim / AFP
Az épülő stadion 2019-ben – Fotó: Daniel Slim / AFP

Mérnöki oldalon további kihívást jelentett, hogy a stadion egészen közel található a Newport–Inglewood-törésvonalhoz, tehát extrán földrengésbiztossá kellett tenni, és hogy Kroenke mindenképpen valami egyedit szeretett volna létrehozni,

így tervezték meg a világ első szabadtéri fedett stadionját.

Legalább a készítők állítása szerint. De hogy ez mit is jelent? A stadion nincs teljesen körbevéve szerkezetileg, így a tenger felől áramló levegő át tud futni rajta, a forró nyári napokon jelentős lehűlést hozva. Szintén a szabadtéri érzést erősíti a stadion borítása, ami fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén) fóliamembrán. A neve alapján szörnyen hangzik, de valójában pontosan ugyanarról az anyagról van szó, ami a budapesti állatkertben befejezésre váró Biodóm tetejét is alkotja. A tető egyébként egyben egy hatalmas kivetítő is, ami főleg éjszaka hasznos – a szomszédos reptér napi 200 ezer utasának egy része ilyeneket kaphat el a levegőből:

Technikai oldalon is került persze lenyűgöző újítás a stadionba: a játéktér fölött egy kétoldalú, összesen 6500 négyzetméteres, 80 millió pixelből álló kijelző virít, ami elvileg a világ legnagyobb, sporthoz kötődő videókijelzője (a készítő Samsung szerint legalábbis mindenképp), és a 4K felbontásának köszönhetően nemcsak eredményjelzőként funkcionál, de visszajátszásokat, élő képeket és persze reklámokat is tud mutatni.

A stadion mellett egy 2,5 hektáros, hatalmas bevásárlótér van, de helyet kapott egy 6000 fős koncertterem is. Külön hangsúlyt fektettek arra egyébként, hogy a stadion egy hatalmas parkban legyen. Kisebb kanyonokat hoztak létre, ahol a vendégek leereszkednek a Kalifornia különböző régióiból származó őshonos növény- és állatvilággal tematizált részekbe. Építettek egyébként egy mesterséges tavat is – ezt nem az építkezés során létrejött tó ihlette, hanem egy másik, szintén mesterséges tó. A stadion helyén korábban ugyanis Los Angeles legendás lóversenypályája, a Hollywood Park volt, ennek a közepén díszelgett egy tó, amit kicsit más formában, de felélesztettek.

Fotó: Rob Carr / Getty Images / AFP
Fotó: Rob Carr / Getty Images / AFP

Megaprojekt

Az 5,5-5,8 milliárd dolláros stadion és kísérőelemei csak a kezdet. A Rams az építés előtt megegyezett magával az NFL-lel is, hogy a profi amerikaifutball-liga a teljes médiarészlegét és saját tévécsatornájának stúdióit is ideköltöztetni, ehhez egy 23 000 négyzetméteres főhadiszállást kapnak. De lesz még szálloda, egy rakás étterem, lakóépület és egy csomó bolt is, mire az egész projekt befejeződik. A teljes végösszeg mindenestül 10 milliárd dollár fölött lehet majd, viszont túlzás nélkül állíthatjuk, hogy új negyed alakul ki Los Angeles Inglewood névre hallgató részében.

A beruházást jórészt kölcsönből finanszírozza Kroenke, akinek az ingatlanbirodalmából származó vagyonát úgy 8,5 milliárd dollárra teszik, de 1,6 milliárd dollárt a saját zsebéből beletett a projektbe – máshol egy komplett stadion nem kerül ennyibe. Könnyen megtehette ezt persze, felesége, Ann Walton Kroenke a Walmart áruházlánc örököse, és saját, külön vagyona mintegy 6,6 milliárd dollár, szóval még ha mindenét el is veri a stadionra a férj, akkor sem halnak éhen.

A stadionépítés persze nem csak Kroenke csapatát, a Los Angeles Ramst szolgálja ki. Társbérlőként velük együtt költözött a SoFi Stadiumba a Los Angeles Chargers is – ez is csak megdobta a költségeket, hiszen minden kiszolgálólétesítményből kettő kellett. De számos nagy eseményt is a stadionba visznek. Az idei Super Bowl mellett a 2023-as egyetemi amerikaifutball-döntő is náluk lesz, a stadionban rendezik a 2028-as Los Angeles-i olimpia nyitó- és záróünnepsége, és a 2026-os, amerikai rendezésű foci-vb stadionjai közé is szeretnének bekerülni, bár egyelőre úgy fest, erről lemaradnak, mert a szervezőbizottság nem akart a pályázás idején még épülő létesítményeket beválogatni.

A stadion 70 240 fős kapacitását egyébként a legfontosabb eseményekre, így a mostani Super Bowlra is 100 240 főre lehet bővíteni.

A SoFi Stadium a horribilis költség ellenére nem tudott óriási bummal indítani, a koronavírus-járvány ugyanis közbeszólt, és pont a megnyitása utáni időszakban nézők nélkül mentek a meccsek, vagyis kongott az ürességtől a 70 ezres aréna.

A Kansas City Chiefs és a Los Angeles Chargers nézők nélkül játszott mérkőzése 2020-ban – Fotó: Harry How / Getty Images / AFP
A Kansas City Chiefs és a Los Angeles Chargers nézők nélkül játszott mérkőzése 2020-ban – Fotó: Harry How / Getty Images / AFP

Nem mindenki örül neki

Pár nappal a Super Bowl előtt a Sports Illustrated hosszú anyagot közölt arról, hogy a sokmilliárdos stadion milyen problémákat eredményezett Inglewoodban. Az csak a kezdet, hogy a Super Bowl idején lényegében megduplázódik a városrész lakossága a 100 ezernél is több nézővel, ez pedig óriási forgalmat generál. Az óriási forgalom rengeteg autót jelent – a másodkézből értékesített parkolójegyek ára 6400 dollárra, vagyis 2 millió forintra ugrottak fel. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a meccsre sem olcsó bejutni, aki későn ébredt, az utólag 3400-4400 dollár körül jut legolcsóbban jegyhez, de a legolcsóbb kategória járt 5400 dollárnál is. A csúcs a csillagos égen is túl volt, Twitteren keringtek képek arról, hogy a nézőtérhez közelebbi, jó helyekért 40 ezer dollárt, vagyis 12 millió forintot kértek.

A helyiek igyekeznek kihozni a maximumot ebből a helyzetből. Normál meccsek idején pár száz dollárért kínálnak parkolóhelyet a meccsre látogatóknak, a Super Bowl alatt viszont a stadiontól 2,5 km-re is már ezer dollárt kérnek, bár ez még mindig olcsóbb, mint a stadion saját parkolója.

Hosszabb távú probléma, hogy a hiperdrága stadion az egekbe verte fel a bérleti díjakat a környéken. Aki eladni szeretne, az persze jól jár, a lakók többsége viszont albérlő, így nekik csak a plusz kiadás jut. 2016 januárjában egy egyszobás lakás bérleti díja 1100 dollár volt Inglewoodban, ez 2022 januárjára 1750 dollárra nőtt, ami 59%-os drágulás. Eközben Los Angeles többi részén 17%-kal nőttek átlagosan a bérleti díjak, jól érezhető tehát a stadion hatása. És a hotelek, drága lakónegyedek még nem is készültek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!