Felfoghatatlan pénzből építettek stadionokat, nézőt egyik sem látott

2020. szeptember 29. – 16:16

frissítve

Felfoghatatlan pénzből építettek stadionokat, nézőt egyik sem látott

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt egyelőre egy néző sem volt az NFL két legújabb stadionjában, az 5 milliárd dolláros Los Angeles-i és a 2 milliárd dolláros Las Vegas-i létesítményben. De kellett-e rájuk közpénzt költeni?

A 2020-as NFL-szezonban két új, hipermodern stadionnal is bővült a világ egyik legnézettebb sportbajnoksága, ám a koronavírus-járvány miatt kicsit a fű alatt, grandiózus megnyitó nélkül történt mindez, pedig mi más érdemelne óriási nyitóünnepséget, mint egy

  • 5,5 milliárd dolláros stadion,
  • vagy épp egy 1,9 milliárd dolláros létesítmény.

Előbbi nem más, mint a Los Angeles Rams és a társbérlő Los Angeles Chargers pályája, a SoFi Stadium, utóbbi pedig a Las Vegas Raiders stadionja, amelybe az egyetemi bajnokságban szereplő UNLV Rebels csapatát is beengedik. Szemben a nézőkkel, akik eddig csak kívülről csodálhatták a két új stadiont, amelyek mindegyike újradefiniálja, amit a stadionokról gondoltunk.

Utoljára hasonló állítással az Atlanta Falcons NFL-csapat tulajdonosa, Arthur Blank élt, amikor 2017-ben átadták csapata új stadionját. A teljesen egyedi tetőszerkezet, és a magyar művész, Szőke Gábor Miklós óriási sólyomszobra miatt is emlékezetes az az épületet.

A most átadott SoFi Stadiummal egyébként végleges otthonra lelt mindkét Los Angeles-i NFL-csapat, hiszen a Rams eddig a legendás, korábban olimpiai helyszínként is használt Coliseumban játszotta a mérkőzéseit az elmúlt négy évben, míg a SoFiban majd csak albérlőként játszó Chargers egy valamivel több, mint 30 ezres focistadionban húzta meg magát, amióta 2016-ban elhagyta San Diegót.

Hogy mennyi?

Persze 5,5 milliárd dollárból, azaz 1715,4 milliárd forintnak megfelelő összegből azért nem nehéz lélegzetelállító stadiont építeni (tíz Puskás Aréna áráról beszélünk), azonban a Rams egyetlen cent közpénz elköltése nélkül húzta fel a felfoghatatlanul drága pályáját.

Sőt, az 5,5 milliárd dolláros projektösszeg nem csak magyar szinten kiemelkedően drága: a Los Angeles-i SoFi Stadium olyan horrorisztikus összegből készült el, hogy egymaga drágább, mint az utána következő három legdrágább stadion a világon.

A Red Alert RESTART kampány miatt piros fénnyel megvilágított SoFi Stadion. A kampány célja, hogy nyomást gyakoroljon a kongresszusra, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak a koronavírus-járvány által megszorult szórakoztató- és rendezvényipari dolgozóknak.Fotó: Kevin Winter / Getty Images / AFP
A Red Alert RESTART kampány miatt piros fénnyel megvilágított SoFi Stadion. A kampány célja, hogy nyomást gyakoroljon a kongresszusra, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak a koronavírus-járvány által megszorult szórakoztató- és rendezvényipari dolgozóknak.Fotó: Kevin Winter / Getty Images / AFP

Pedig csak 70 ezer néző fér el benne normál esetben. Az sem elhanyagolható tény persze, hogy a világ jelenlegi négy legdrágább stadionját mind az NFL kedvéért építették, de kanyarodjunk inkább vissza oda, hogy vajon mi a fene került egy stadionon annyiba, mint amit a magyar kormány szán 5 év alatt a teljes hazai vasútfejlesztésre (a Budapest-Belgrád vonal építését nem számolva), vagy mint amiből majdnem négyszer megépíthető a 4-es metró?

A beruházás költségvetését jelentősen növelte, hogy a 2016-ban indult építkezés alatt heves esőzések sújtották Los Angeles Inglewood nevű városrészét, emiatt egyrészt a projekt is csúszott, és az építési költség is csak egyre nőtt. Az eredetileg becsült 1,86 milliárd dollárról előbb 2,6, majd 5,5 milliárd dollárra, leginkább azért, mert a stadion nagy részét a talajszint alá rejtették. Ehhez helyenként több mint 30 méternyi földet kellett eltávolítani. Ennek köszönhetően viszont egészen egyedi élmény várna a nézőkre, ha nem lenne vírus, és bemehetnének a stadionba, hiszen a parkolóból komolyabb (mozgó)lépcsőzés vagy liftezés nélkül máris a legfelső lelátószinten találnák magukat, tökéletes rálátással a világ legdrágább stadionjára.

Ez két okból történt így: a Los Angeles Rams tulajdonosa, Stan Kroenke képzelte úgy, hogy ezzel vissza tudják adni Dél-Kalifornia egyszerre szabadtéri és benti életstílusát. De ennél praktikusabb oka is volt, mert egy teljesen a talaj fölé épített stadion bezavart volna a szomszédos nemzetközi repülőtér életébe is.

Az élmény szempontjából persze mindegy is, hiszen a nézőtérre lépve egyből szembetűnik a SoFi Stadium két másik éke is: a 6500 négyzetméter területű, 12 méter magas, több mint 900 tonna súlyú, duplaoldalú, 80 millió pixelből álló kivetítő a pálya fölött, amely a stadion minden pontjáról látható. Ahogy nehéz nem észrevenni a teljesen egyedi kialakítású tetőszerkezetet sem. Ez a stadion egyik legnagyobb különlegessége a megvalósítást nézve, ugyanis az áttetsző, a természeti elemektől védő, de a napsütést csak részben korlátozó speciális fólia több funkciót lát el.

A Los Angeles Chargers a Kansas City Chiefs elleni mérkőzésen a SoFi Stadionban 2020. szeptember 20-án. Fotó: Harry How / Getty Images / AFP
A Los Angeles Chargers a Kansas City Chiefs elleni mérkőzésen a SoFi Stadionban 2020. szeptember 20-án. Fotó: Harry How / Getty Images / AFP

A tetőt borító különleges fóliának köszönhetően a legerősebb napsütésben – amire Kaliforniában azért gyakran van példa – sem válik üvegházzá a stadion, belül mindig 3-4 fokkal hűvösebb lesz az idő, mint kívül. A hő mellett ráadásul a zajt is kívül tartja a tető, ez a közeli repülőtér miatt fontos, hiszen csúcsidőben sűrű egymásutánban húznak el a gépek a stadion fölött.

Mindenből kettő van

A Rams tulajdonosa, Kroenke eredetileg is azzal a célzattal építette fel a stadiont, hogy abban két csapat játszhasson felváltva, hiszen a 2016-ban St. Louist elhagyó csapat előre megállapodott a 2016-ban San Diegóból távozó Chargersszel, hogy közösen folytatják. Így viszont minden kiszolgáló létesítményből kettő van a stadionban, legyen az öltöző, irodarészleg, edzőterem, rehabilitációs terem, vagy bármi más.

Ezek is növelték az építés költségeit, de elég sok minden más is kijön az 5,5 milliárd dollárból: a végső tervek szerint üzletek, éttermek, irodák, közparkok, plázák és lakóépületek seregei veszik majd körbe idővel a már elkészült stadiont, illetve a mellette létrehozott mesterséges tavat, amely a Hollywood Park lóversenypálya egykori helyét foglalja el. Hogy mennyire élhető, átgondolt és használható területet kap majd Los Angeles, arról az LA Times írt.

De benne van a terület több száz millió dolláros megvásárlási ára, illetve az NFL Media új Los Angeles-i főhadiszállásának felépítése is, a hatalmas területen ugyanis annak is találtak plusz helyet. Nincs viszont benne az a 650 millió dollár, amit azért kellett fizetnie a Ramsnek az NFL-nek, hogy St. Louisból Los Angelesbe költözhessenek.

Nagy jövőt terveznek

A SoFi Stadium persze nem csak azért épült, hogy évente 16 – az előszezonnal és az esetleges rájátszással együtt akár 20-26 – mérkőzést rendezzenek benne. Az etilén-tetrafluoretilén kopolimer (ETFE) tetőnek köszönhetően eső esetén is zavartalanul tarthatnak benne koncerteket, de már több komolyabb sporteseményre is bejelentkeztek, hogy megrendeznék.

A SoFi stadion közösségi tere 2020. szeptember 4-én. Fotó: Harry How / Getty Images / AFP
A SoFi stadion közösségi tere 2020. szeptember 4-én. Fotó: Harry How / Getty Images / AFP

Ez a különleges borítás ismerős lehet itthon is, az Állatkertben épülő, akár 20 milliárd forintnál is többe kerülő Biodómot is hasonló anyag borítja.

Ha minden jól megy, 2021. március 28-án itt rendezik majd az amerikai pankrátorliga, a WWE egyik csúcseseményét, a WrestleMania 37-et, majd a folytatásban 2022. február 6-án az NFL nagydöntője, a Super Bowl 56. kiadása jön, de a Rams stadionja szerepelne a 2026-os futballvilágbajnokság, valamint a 2028-as Los Angeles-i olimpia helyszínei közt is.

Ezekre igény szerint 100 ezer férőhelyesre is átalakítható az aréna, ami a normál működéshez képest plusz 30 ezer ülőhelyet jelent.

A 2 milliárdos Halálcsillag

A 2020-as NFL-szezon másik nagy attrakciója a Raiders Las Vegas-i stadionja, ami már pusztán az elkészülte miatt is érdekesség. Az Oaklandból elköltöző Raiders ugyanis az NFL egyik, ha nem legrosszabb állapotú stadionját hagyta el. Az Oakland Coliseumban gyakori volt például a szennyvízömlés, de a meglehetősen archaikus építészeti megoldások miatt sem a szurkolók, sem a benne játszó amerikaifutball és baseballcsapatok nem szerették túlságosan.

Las Vegasban viszont egy hatalmas, csillogó fekete központot kaptak, amit a csapat leginkább Halálcsillag, pár élcelődő szurkoló pedig egy óriási vécékagyló/bidé néven emleget.

A leghíresebb vegasi utca, a kaszinók és szállodák tucatjainak otthont adó Las Vegas Strip közvetlen szomszédságában épült Allegiant Stadium kimagaslik a helyi látképből, a Raiders pedig reméli, hogy a város első NFL-csapataként a látványon felül az eredményekkel is sikerül majd maradandót alkotniuk.

A légi felvétel a Raiders új, las vegas-i otthonáról 2020. május 21-én.Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP
A légi felvétel a Raiders új, las vegas-i otthonáról 2020. május 21-én.Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP

A 65 ezer férőhelyes, 1,9 milliárd dollárból épült stadion terveit egy korábbi projektből mentették át: egy Los Angelesbe tervezett, nyitott stadion fedett változataként épült meg, miután a Rams és a Chargers kapott engedélyt a Los Angelesbe költözésre, nem pedig a Raiders.

A Raiders új otthonának egyik különlegessége a pálya északi oldalába épített 25 méter magas fáklya, amely a korábbi tulajdonos, Al Davis emlékét őrzi, a másik pedig a 76 motorral mozgatható 1500 tonnás füves pálya, amelyet a kedvezőbb gondozás miatt mérkőzések között gond nélkül kitolhatnak a stadion szerkezete alól a szabad levegőre. Hogy mikor élvezhetik a két, rettentő drága stadion nyújtotta előnyöket a szurkolók, azt egyelőre nem tudni, nagyban függ attól, hogy a koronavírus-járvány hogyan alakul az Egyesült Államokban. Az nem túl biztató, hogy a napokban már NFL-meccset is el kellett halasztani, mert több játékos és edző is megfertőződött.

(Borítókép: A két Los Angeles-i NFL-csapat, a Rams és a Chargers, új otthona a SoFi Stadium. Fotó: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!