Karácsony: Biztosan félbemarad a Biodóm, ha a kormány nem vállalja a befejezését

2021. október 23. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, hogy ők egyelőre azt várják: a főváros fejezze be a Biodómot, hiszen az a saját beruházása, Karácsony Gergely szerint erre biztosan nem lesz forrás. A helyzetet együtt teremtette a kormány és az előző városvezetés, és ha a kormány nem fejezi be, akkor az márpedig nem lesz befejezve – mondta Budapest főpolgármestere az RTL Klub pénteki Híradójában.

Ahogy azt megírtuk, március óta nem reagál a kormány Budapest javaslatára, miszerint az építési munkákat fejezze be az állam, a növény- és állatbetelepítést pedig az állatkert végezné el. Ezért a főváros újabb javaslatot vezet elő: átadnák a Biodóm ingatlanát is, csak legyen már befejezve az épület. A kész létesítmény üzemeltetését azért megtartanák – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amin Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója vázolta a helyzetet.

Az üresen álló épület fenntartása idén kb. 790 millió forintjába kerül a fővárosnak. Ezt az összeget a különleges épület hűtésére-fűtésére, karbantartására, a cápamedence vízcseréjére, az ott dolgozók bérére költik el. A főváros nem tehet mást, ezt az összeget be kell nyelnie.

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó Állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az Állatkert felügyelte. Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig befejezetlenül áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!