Etikai vizsgálatot követel a MOB a Liu Shaolin Sándort kizáró főbíróval szemben

2022. február 8. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közös közleményben jelentette be, hogy hivatalosan kezdeményezték a pekingi téli olimpia férfi ezerméteres gyorskorcsolyadöntő bíráskodásának felülvizsgálatát, valamint felszólították a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőit, hogy kezdeményezzenek etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.

A pekingi téli olimpián hétfőn rendezték a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók ezerméteres versenyszámát. A döntőbe két magyar, Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang mellett három kínai versenyző jutott még be. A végig feszült, egyszer újra is indított döntőt a jégen Liu Shaolin Sándor nyerte, ám hosszas videózás után a bírók kizárták őt, mert két esetben is szabálytalannak ítélték. Az aranyérem így végül a kínai Zsen Ce-vejé lett, Liu Shaoang pedig bronzérmet nyert. A magyar csapat megóvta a bírói döntést, ám ahogy az várható volt, azt elutasították, és helybenhagyták a végeredményt.

Liu Shaolin Sándor az ezer méter olimpiai döntője után, Pekingben – Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Liu Shaolin Sándor az ezer méter olimpiai döntője után, Pekingben – Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

A MOB és a MOKSZ azt írja az eset kapcsán, hogy kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve „mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolyasport jó hírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák”.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást. Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el

– áll a közös közleményben.

Egyébként nemcsak Magyarországon váltott ki elégedetlenséget a rövidpályás gyorskorcsolyaversenyek bíráskodása, hanem Dél-Koreában is. A koreaiak a férfi 1000 méter elődöntőjében látottak miatt mennek el a legvégsőkig, és a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak. A Koreai Sport- és Olimpiai Bizottság (KSOC) fellebbezést nyújt be a CAS-hoz, hogy „hozza nyilvánosságra a 2022-es téli olimpiai játékokon a sportolóik részvételével zajló rövidpályás gyorskorcsolyaversenyek bíráskodásával kapcsolatos igazságtalanságokat”.

A férfi 1000 méter elődöntőjéből két koreait, Hvang Dehont és Li Dzsunszót zárták ki. Hvang futamgyőztes volt, majd szabálytalan, későn végrehajtott előzés miatt diszkvalifikálták. Li második lett, őt azért vették ki, mert sávváltás közben érintkezett ellenfelével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!