Liu Shaolinéknak az olimpiai bronzérem a legjobb mentális dopping

2022. február 06. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Jót tett a csapat önbizalmának, hogy van már érem, ennél jobb mentális dopping nincs, így további energiák szabadulhatnak fel a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a pekingi olimpián” – mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere.

Bánhidi szerint a szombati vegyes váltó és az egyéni számok megmutatták, hogy a magyar versenyzők jó formában vannak, és aki elizgulta a futamát – itt az 500 méteren búcsúzó Kónya Zsófiára célzott -, később ő is remekelt, ebben a többiek is segítettek neki, a vegyes váltó pedig így bronzérmet tudott szerezni.

„Nem kérdés, a fiúk erősek, uralták az 1000 méteres futamukat, majd a váltóban, amikor kellett, megmutatták, hogy mekkora kaliberűek. A két lány közül Jászapáti Petra jobban kezdett, de Zsófi a váltóban már remekelt” – mondta Bánhidi.

Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry, a bronzérmes magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a döntő után – Fotó: Kovács Tamás/MTI
Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry, a bronzérmes magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a döntő után – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry futamgyőztes lett szombaton, és így jutott tovább a hétfői negyeddöntőre.

A két Liu testvér elmondták, nagyon jól érezték magukat szombaton, és lépésről lépésre haladnak előre.

„Sokan az első olimpiájukon szerepelnek, és talán ezért, illetve a kezdés miatt idegesek. Jobb mindjárt az elején ellépni tőlük, és nem belekeveredni a lökdösődésekbe. Ahogy fogy a mezőny, úgy lesz egyre kevesebb a kevésbé rutinos versenyző” – mondta Liu Shaoang, aki a szombati rajt előtt két nappal tudott először és utoljára edzeni a Fővárosi Fedett Stadionban, mivel pozitív koronavírustesztjei miatt csak késve utazhatott ki Pekingbe. Úgy érzi, tud még javulni, napról napra jobban érzi magát.

Amikor simán megoldottuk a 1000 méter selejtezőjét, egyből váltottunk fejben, mert következett a váltó. Arra készültünk, hogy háromszor futunk, azaz a negyeddöntőben, az elődöntőben és a fináléban. A mindenkori négyes remek volt, segítettük egymást, igazi csapatmunkát tettünk ki a jégre. De ennek most vége, most megint az egyéni számra kell figyelni, és arra kell az agyunkat felkészíteni” – mondta Liu Shaolin.

A rövidpályás gyorskorcsolya válogatott már azzal történelmet írt, hogy négy éve a férfi váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. A vegyes váltó most mutatkozott be az programban, és ebben is sikerült érmet szerezni.

Amennyiben a short track küldöttség még szerez érmet, érmeket Pekingben – erre reális esélye van -, akkor ez lesz az első téli olimpia, amelyen a magyar delegáció egynél több dobogós helyet szerez.

Kövess minket Facebookon is!