Nadal pár hónapja még mankóval bicegett, megszenvedte a Covidot, és most a tenisztörténelem egyik legnagyobb fordítását csinálta meg

2022. január 31. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap Rafael Nadal, az orosz Danyiil Medvegyevet öt játszmában legyőzve nyerte meg az Australian Opent, és ezzel ő lett minden idők legtöbb Grand Slam-tornáját megnyerő férfi teniszező. Melbourne-ben a 21. GS-ét húzta be. A spanyol játékos tehetsége alapján joggal pályázhatott a rekordra, a mostani győzelme mégis valószerűtlen volt ahhoz képest, hogy néhány hónapja még milyen állapotban volt sérülései miatt. Nadal teljesítményét örök riválisai, a 20-20 GS-győzelemnél járó Roger Federer és Novak Djoković is méltatta.

“Micsoda meccs. Szívből gratulálok a barátomnak és nagy riválisomnak, Rafael Nadalnak, hogy ő lett az első férfi, akinek 21 egyéni Grand Slam-győzelme van. Pár hónapja még azon viccelődtünk, hogy mindketten mankózunk. Csodálatos. Sose becsülj alá egy nagy bajnokot” – írta Federer, aki sérülései miatt idén kihagyta az Australian Opent.

“A munkamorálod, az elkötelezettséged és a küzdőszellemed inspirál engem, és még megszámlálhatatlanul sokakat a világon. Büszke vagyok rá, hogy veled osztozhatok ezen a korszakon, és megtiszteltetés számomra, hogy még többre sarkalltalak, ahogy ezt te is tetted velem az elmúlt 18 évben” – írta még méltatásában a svájci játékos.

"Elképesztő teljesítmény. A mindig lenyűgöző küzdőszelleme most egy újabb alkalommal győzedelmeskedett – írta Djoković, akiről a torna előtt inkább hitték, hogy megszerzi a 21. GS-győzelmét, de még pályára sem léphetett, hiszen vízumügye és oltatlansága miatt hazaküldték az ausztrál hatóságok.

Rafael Nadal kétszettes hátrányból nyerte meg a 2022-es Australian Opent – Fotó: Recep Sakar/Anadolou Agency/AFP
Rafael Nadal kétszettes hátrányból nyerte meg a 2022-es Australian Opent – Fotó: Recep Sakar/Anadolou Agency/AFP

Federer nem véletlenül emlegette a mankókat gratulációjában, Nadalnak borzalmas éve volt 2021.

Először hátfájdalmakkal kínlódott, majd krónikus lábsérülése okozott problémákat neki, júliusban kihagyta a wimbledoni tornát, majd nem lehetett ott a tokiói olimpián sem, majd a US Opentől is vissza kellett lépnie.

Októberben arról beszélt, hogy szigorú rehabilitációs és felkészülési tervet követ azért, hogy visszatérhessen a pályára, bár afelől voltak kétségei, hogy ez egyáltalán sikerülhet-e neki.

Az Australian Openen, miután bejutott a negyedik körbe, azt mondta, hogy még most is vannak kétségei, mert olyan lábsérülése van, amit nem lehet rendbe hozni. “Ezért meg kell találnunk a módját, hogy a fájdalmat kontroll alatt tartva játsszak. Ez a cél." – nyilatkozta.

Nadal egy degeneratív betegségben, a Müller-Weiss-szindrómában szenved (2005-ben diagnosztizálták nála), ami lábfejének deformációját okozza. Mindezt fokozza a komoly és hosszútávú fizikai megterhelés. A fájdalom a lábtőcsontok ízületében jelentkezik, a csontok vérkeringése egyre rosszabb, a csontvégek lassan elhalnak, és ezzel csak fokozódik a fájdalom.

Edzője, Carlos Moya korábban arról beszélt, hogy borítástól is függ, mennyire érzi a teniszező a fájdalmat. Salakon még elvan vele, de kemény borításon már nagy fájdalmai lehetnek.

Nadal augusztusban hosszabb kihagyás mellett döntött, hónapokig még gyakorolni sem tudott, és ezzel lemondott a meccsterhelésekről és -rutinról is. Teljesen kiesett a ritmusból.

Az Australian Open előtti fél évben csak négy meccset játszott, sem technikailag, sem fizikailag nem lehetett esetében tökéletes felkészülésről, formába hozásról beszélni. Mindezt súlyosbította, hogy a spanyol decemberben elkapta a Covidot, és bár be volt oltva, napokra leverte a láz, nagyon gyengének érezte magát. “Másfél hónapja még én sem tudtam, hogy képes leszek eljönni ide. De rengetegeg energiát adtatok, megpróbálok jövőre is visszatérni” – mondta Nadal győzelme után az aréna közönségének.

Melbourne-ben látszott is, hogy fizikai problémái vannak, a Denis Shapovalov elleni meccsen valószínűleg hőgutát kapott, a gyomrát is fájlalta, négy kilót fogyott a meccs alatt. A döntőben is lehetetlen helyzetbe került, óriási energiabefektetéssel, kétszettes hátrányból tudta megfordítani a közel öt és fél óráig tartó döntőt. Szakértők is úgy vélték, hogy a hosszabb meccs a fiatalabb Medvegyev kezére játszik, de Nadal mindent fölülírt küzdőszellemével. Hajthatta, hogy már négy döntőt bukott el Melbourne-ben korábban.

“Mindent összevetve, ez valószínűleg teniszkarrierem legnagyobb fordítása volt”

– mondta Nadal a meccs után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!