Nadal kétszettes hátrányból fordítva, drámai meccsen írt történelmet 21. Grand Slam-győzelmével

2022. január 30. – 15:37

Nadal kétszettes hátrányból fordítva, drámai meccsen írt történelmet 21. Grand Slam-győzelmével
Rafael Nadal 21. Grand Slam-trófeájával – Fotó: William West / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hatodik kiemeltként Rafael Nadal hatalmasat küzdve, kétszettes hátrányból fordított, és nyerte meg 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5-re az Australian Open férfi döntőjét a második kiemelt Danyiil Medvegyev ellen. Nadal ezzel második AusOpenjét nyerte 2009 után, de összességében a 21. Grand Slam-győzelmével új rekordot állított fel, és ellépett az egyaránt 20-20-nál tartó Roger Federertől és Novak Djokovićtól.

A torna kezdete előtt mindenki azzal foglalkozott, hogy vajon a világelső, végül a kezdés előtt Ausztráliából kiutasított Djokovićnak lesz-e esélye a rekorddöntésre, miközben Nadal formáját csak találgatni lehetett. A tavalyi Roland Garros után fél évet kellett kihagynia lábsérülés miatt, csapatával azon is elgondolkoztak, hogyan tovább. Aztán év végén koronavírus-fertőzésen is átesett, így csak néhány meccsel a lábában érkezett meg Melbourne-be.

Többször is voltak nehézségei a torna két hete alatt, és a döntőben is érződött rajta a fáradtság, de a rá jellemző óriási küzdéssel, a kellő pillanatokban legjobb játékát is előhúzva fordított az elmúlt években a legstabilabb keménypályás játékossá előlépő Medvegyev ellen, aki a tavalyi US Open döntőjében a szintén rekorddöntésre készülő Djokovićot győzte le. Az előző négy mérkőzésükből hármat nyert meg Nadal, és ahogyan a 2019-es US Open-finálét, ezt is döntő szettben húzta végül be, de akkor az orosz tudott kiegyenlíteni hátrányból, most pedig neki kellett ezt megtennie.

Nadalnak sokáig nem jöttek jó százalékban az első adogatásai, és az elején nem találta a hatékony játékát a nagyon stabilan induló Medvegyev ellen. A végére is az orosznak volt több nyerője és kevesebb ki nem kényszerített hibája. Azonban Nadal a majdnem másfél óra beleölt energia ellenére elbukott második játszma után is nagyon eltökélt és higgadt maradt, és sokkal jobban kezelte a fáradtságát az 5 óra 24 perces döntőben, mint Medvegyev. Az oroszt a közönség bekiabálásai is zavarták, a mérkőzés közepén egyre többször választott rossz megoldásokat, például feleslegesen erőltette a nem működő rövidítéseket. A döntő játszmára már ő is összeszedettebben állt ki, de Nadal volt az erősebb a végén.

A Rod Laver Arena, a döntő helyszíne – Fotó: Paul Crock / AFP
A Rod Laver Arena, a döntő helyszíne – Fotó: Paul Crock / AFP

Nadal első adogatójátéka rögtön majdnem hét percig tartott, a következőt pedig már két bréklabdát hárítva hozta kilenc perc alatt. A spanyol hosszú labdamenetekbe bonyolódott bele a saját szervája mögött, miközben Medvegyev könnyedébben hozta a sajátjait, és alig hibázott csak bele pontokba. 2:2 után megint 0-30-cal indult Nadal szervája, a spanyol próbálta variálni a játékot, de végül három bréklabdához jutott Medvegyev, és semmire vette el az adogatását. Két kettős hibával indult Nadal következő szervajátéka, megint semmire bukta el. Medvegyev végül lezárta az első szettet, amiben Nadal nem igazán találta az alapvonalról magabiztos orosz elleni játékát.

A második játszma elején hozta újra az adogatását Nadal, nagyobb elánnal játszott, többször próbált és tudott is irányítani, miközben az orosznál becsúsztak hibák. Nadal egy 40 ütésváltásos, óriási labdamenet végén jutott egy fonák nyeséssel két bréklabdához. A másodikat kihasználva előnybe került, majd hatékony szervákkal semmire erősítette meg a bréket. 4:1-re is vezetett. A megint hosszabban játszó Medvegyev egy könnyű adogatójáték után két lehetőséghez jutott Nadal szervájánál, visszavette az elveszített game-et. Azonban ezen a ponton egyáltalán nem jöttek be az első szervái, amire Nadal lecsapott, és megint lebrékelte az utolsó labdamenetnél megcsúszó oroszt.

Így 5:3-nál az egyenlítésért szerválhatott Nadal. Az elején a hálóba vágott egy lecsapást, utána is rontott egy fonákot, végül két bréklabdához jutott Medvegyev. Ezeket hárította a második szettben a szerva-röptéhez is többször nyúló spanyol. Kis ideig állt a játék, mert Medvegyev mögött beugrott a nézőtérről valaki egy tiltakozó felirattal, de a biztonságiak gyorsan kivezették. Végül négy bréklabdát hárított Nadal, szettlabdája is volt, de a több mint 11 perces játék végén Medvegyev újból visszajött. A játszmát lezáró tie breakben Nadal óriásit küzdött, de oda-vissza minibrékek után Medvegyev egy vonalhoz ütött lendített röptével jutott szettlabdához. El tudott ütni Nadal mellett, 7-5-re hozta a rövidítést, és 84 perc alatt a második játszmát.

Rafael Nadal – Fotó: Michael Errey / AFP
Rafael Nadal – Fotó: Michael Errey / AFP

Mindketten kimentek az öltözőbe a harmadik szett előtt, amit Nadal újult erővel, élesebb ütésekkel kezdett. Bréklabdája is volt, de a könnyű hibái ellenére Medvegyev végül két ásszal lezárta az első adogatójátékát. Nadal is 0-30-cal indult, de hozta a szoros game-et. A 2:3-nál következő játék pedig már fontos fordulópontnak bizonyult: három bréklabdája volt Medvegyevnek, de mindegyiket hárította a hatalmasat játszó spanyol. Végül egy 21 ütéses labdamenet végén hibázott az orosz.

Medvegyev fejében ez is benne maradhatott, többször sem a legjobb megoldásokat választotta. A korábbi két szetthez képest pedig már hatékonyabban adogató és agresszívebb Nadal ezúttal könnyebben hozta a szerváját, 4:4-nél pedig két bréklehetősége is nyílt. Az orosz óriásit mentett az elsőnél, a másodiknál viszont el tudott mellette ütni Nadal. 5:4-nél pedig nagyon ellentmondást nem tűrően, semmire be is fejezte a játszmát.

Medvegyeven is látszódott a fáradtság, és egyre többször foglalkozott a közönség elrontott első szervái utáni bekiabálásaival, a mérkőzésvezetőnek is többször kiszólt miattuk. Az orosz eljutott két bréklabdáig a negyedik szett elején is, de Nadal ezt a játékot is megfordította. Medvegyev egy bréklabdát hárított, a másodiknál viszont kettős hibával elbukta a szerváját. Ahogy a második játszmában, ezt még rögtön vissza tudta venni az orosz, de aztán újból bajba került.

Fontos pillanatokban hozott rossz döntéseket, sokszor erőltette a nem működő rövidítéseket, miközben Nadal mindent visszaadott, amikor pedig kellett, élesebb ütéseket húzott meg. Medvegyev 0-40-ről hozta egyenlőre, és összesen hat bréklabdát hárított, de a kilenc percig húzódó játék végén, a hetediknél már elütött mellette Nadal. Volt két esélye 4:3-nál, hogy visszajöjjön, de többek között egy megint rosszkor megpróbált rövidítése nem segített neki. A spanyol játszmalabdához is jutott, amikor Medvegyev a szettben maradásért adogatott, de ezt még megfordította az orosz. Nadal szervájánál azonban nem volt esélye, kiharcolta a döntő játszmát a spanyol.

Danyiil Medvegyev – Fotó: William West / AFP
Danyiil Medvegyev – Fotó: William West / AFP

Medvegyev bréklabdát hárított, megfordította az első adogatójátékát. A 2:1 után a trénertől masszázst kérő orosz sokkal összeszedettebben teniszezett, mint az előző két szettben, azonban így is egy újabb rontásával jutott bréklabdához Nadal. A spanyol egy vonalra tett tenyeressel került előnybe 3:2-nél. Noha ezek után 40-15-tel indult a saját adogatása, de szoros játék lett belőle, három bréklabdát is hárítania kellett Nadalnak.

Medvegyev mindent megpróbált a spanyol következő adogatásánál, és a döntőben maradást is megoldotta a sajátjánál. Nadal 5:4-nél szerválhatott a győzelemért, 30-0-vel indult, de utána kettős hibát is ütött, végül pedig Medvegyev odatette magát, bréklabdához jutott. Nadal az adogatásra fenntartott idő túllépéséért kapott egy figyelmeztetést a székbírótól, majd a hálóba ütötte a labdát. Új esélyt kapott az orosz, 5:5-nél azonban megint a legrosszabbkor választott rövidítést, Nadal bravúrosan elütött belőle. Két brékladát még hárított Medvegyev, de aztán a harmadikat már megcsinálta Nadal. Másodszor is a győzelemért adogatott, a 30-0 után most egy ászt vágott be, végül pedig a hálónál lezárta, Medvegyev labdája nem ment már vissza.

Nadal boldogan emelte az öklét a magasba, majd rogyott térdre a pályán, elérzékenyülve az elképesztő győzelem után. Ő az első férfi teniszező az Open-éra 1968-as kezdete óta, aki kétszettes hátrányból nyerte meg az Australian Open döntőjét. A 2009-es, Federer elleni győzelme óta négyszer, 2012-ben, 2014-ben, 2017-ben és 2019-ben is bejutott már a fináléba, de most először tudott újból győzni.

Ezzel ő lett a negyedik olyan férfi teniszező, aki mind a négy nagy tornát legalább kétszer megnyerte. Ez korábban Roy Emersonnak és Rod Lavernek, majd pedig az Open-érában a tavalyi Garrosszal Djokovićnak sikerült. Az új rekordot jelentő 21 Grand Slam-győzelme pedig a következőképpen áll össze: a Roland Garroson tizenháromszor (2005-2008, 2010-2014, 2017-2020), a US Openen négyszer (2010, 2013, 2017, 2019), Wimbledonban kétszer (2008 és 2010) és most már az Australian Openen is kétszer tudott a legjobb lenni.

A díjátadásnál Medvegyev gratulált Nadalnak. Azt mondta, az első kérdése Nadalhoz a meccs után az, hogy „Fáradt vagy?”, mert annyira jól menedzselte az energiáit. Medvegyev arról is beszélt, hogy nagyon magas színvonalon folyt a találkozó, amin Nadal emelt a játékán az első két szett után. A rekordra is utalva azt mondta, hogy nagyszerű rivalizálás van a legnagyobbak között, és ennek még nincs vége. „Legközelebb megpróbálok még jobb lenni” – mondta.

Nadal és Medvegyev a díjátadón – Fotó: Brandon Malone / AFP
Nadal és Medvegyev a díjátadón – Fotó: Brandon Malone / AFP

Nadal is dicsérte Medvegyevet, szerinte biztos, hogy megnyeri még többször is ezt a trófeát. „Ez volt egész teniszkarrierem egyik legmegindítóbb meccse” – mondta. Az egész családjának megköszönte, hogy átsegítették a nehéz pillanatokon, a csapatának és a közönségnek pedig azt a támogatást, amit az elmúlt három hétben kapott. Azt mondta, másfél hónapja még nem tudta, újra teniszezik-e a versenyeken, most mégis itt áll a trófeával a kezében. „Nem tudjátok elképzelni, mennyit küzdöttem, hogy újra itt legyek”. A jövőről pedig azt mondta, előzőleg azt hitte, ez lesz az utolsó AusOpenje, de most rengeteg erőt kapott a folytatáshoz. Azzal zárt, hogy meg fogja tenni, amit csak lehet, hogy 2023-ban is újra ott lehessen Melbourne-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!