Orvosoknak való szupermaszkot kaptak az olimpiára utazó svéd síelők

2022. január 26. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Orvosok és ápolók számára készült „szupermaszkot” kaptak a pekingi téli olimpiára utazó svéd síelők – írja az Eurosport.

Tommy Eliasson egykori olimpikon síkrosszos, a svéd csapat egyik vezetője az Aftonbladetnek azt mondta, hogy ez a maszk sokkal inkább megvédi őket a koronavírustól, mint a hétköznapi maszkok. A svéd csapat minden tagja kap belőle egyet, de a használatuk nem lesz kötelező. „Igyekszünk megvédeni a versenyzőket, amennyire csak tudjuk” – mondta.

Az akkumulátoros maszkokat egy svéd gyártó gyártja, állítható erősségű ventilátorokkal vannak felszerelve, amik folyamatosan szűrik a belélegzett levegőt. A vállalat szerint ez az egyik legfejlettebb termék a piacon, és a legmagasabb szintű védelmet nyújtja. Walter Wallberg freestyle síző azt mondta, kicsit nehéz benne lélegezni, és elég hangos is, főleg a legmagasabb fokozaton. Viszont van benne zseblámpa funkció is.

Pekingben február 4-én kezdődik a 2022-es téli olimpia. A szervezők nemrég enyhítettek a résztvevőkre vonatkozó Covid–19-tesztelési előírásokon, annak ellenére is, hogy egyre több a koronavírusos eset a kínai fővárosban. A korábbi előírások a PCR-teszten 40-es CT-küszöbértéket vártak el, most viszont már megelégednek 35-ös értékkel is. Minél magasabb a CT-érték, annál kevésbé fertőző az illető.

Akiknek az olimpián vagy előtte pozitív lesz a koronavírustesztjük, akkor vehetnek részt a versenyszámukban, ha két negatív tesztet produkálnak. További enyhítés, hogy a közeli kontaktok esetében a kötelező karantén idejét is felére csökkentik, 14 nap helyett csak egy hét lesz.

Az olimpiára érkező személyeknek (sportolóknak, edzőknek, tisztségviselőknek és médiamunkásoknak) az indulás előtt, az érkezéskor és az olimpia ideje alatt mindennap Covid-teszteken kell átesniük. Január 4-e óta több mint 3000 emberből 78-nál mutatták ki a fertőzést. A pozitív tesztek valamivel több mint felét a pekingi repülőtérre való érkezéskor mutatták ki, a többit az olimpiai buborékban végzett rutinvizsgálatok során találták meg.

A magyar olimpiai csapatból az előző téli játékokon aranyérmes gyorskorcsolyázónak, Liu Shaoangnak a koronavírustesztje lett pozitív hétfőn, így ő nem utazhat együtt a társaival az olimpiára, de ha minden jól alakul, és időben meggyógyul a betegségből, akkor ő is szerepelhet a pekingi olimpián. (via 444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!