Parádés magyarázat jelent meg a Nemzeti Sportban arról, hogy a kormány lefújta a pécsi stadionépítést

2021. december 26. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Azért nem valósult meg a projekt, mert a pécsiek többsége az építkezések ellen volt”

olvasható a kormányközeli Kesma univerzumába tartozó Nso.hu vasárnapi cikkében. A Nemzeti Sport írása azt magyarázza el az olvasóknak, miért nem épül meg az a 8000 fős pécsi stadion, amely előkészítésének a kormány nyári határozata szerint Kásler Miklós és Bártfai-Máger Andrea a lettek a felelősei, Varga Mihálynak pedig a szükséges források biztosításáról kellett gondoskodnia.

Az írás egyébként egy másik magyarázatot is említ, eszerint a tervek módosításának oka költségvetési átszervezés. A Magyar Közlönyben december 24-én jelent meg, hogy visszavonják a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló kormányhatározatot.

Kitértek arra is, hogy a stadionhoz kapcsolódó telekvásárlást szeptember végére tervezték, „a terv azonban nagyon lassan haladt előre, sőt, a végén már sehogyan sem.” Felidézték, hogy Hargitai János KDNP-s képviselő azt mondta korábban a Népszavának, hogy ha a város nem akarja a stadiont, akkor a kormány nem fogja erőltetni.

Apró bökkenő, hogy Hargitai ezt tavasszal mondta, amikor Mellár Tamás ellenzéki képviselő petíciót indított, amelyen a 444 szerint néhány ezren vettek részt, és 80 százalék nem támogatta stadionépítést. A beruházást megerősítő kormányhatározat pedig júniusban jelent meg. A város ellenzéki önkormányzata egyébként támogatta a stadionépítést, hiszen azt lényegében ingyen kapta volna – tette hozzá a 444.

A rekordméretű költségvetési hiány és a helyreállítási alap késése miatt december elején jelentette be a kormány, hogy 350 milliárd forint értékben elhalaszt beruházásokat. Karácsony előtt néhány nappal a Pénzügyminisztérium bejelentett még egy 755 milliárdos kiadáscsökkentő csomagot.

Utóbbi bejelentése után a Portfolio.hu szakértői megjegyeznek: a jövő évi költségvetési folyamatok mára teljesen átláthatatlanná és ezáltal követhetetlenné váltak, hiszen a büdzséhez csak decemberben kétszer nyúltak hozzá, és csak a mostani, kilenc nappal az év vége előtt hozott intézkedés a költségvetési főösszeg mintegy 2,5%-át érinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!