Az Eb-győztes olasz válogatott vagy Cristiano Ronaldo már biztos, hogy lemarad a jövő évi foci-vb-ről

2021. november 26. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután tartották meg az európai vb-pótselejtezők sorsolását Zürichben. Az már most, a márciusban esedékes pótselejtezők előtt biztossá vált, hogy a pótselejtezni kénytelen 12 csapat közül a két legjobb, az idei Eb-győztes olaszok és a 2018-as kontinensviadalt megnyerő portugálok párosából csak az egyik lehet majd ott az egy év múlva kezdődő világbajnokágon Katarban.

Az egyenes ágon eddig kijutott 10 országon kívül további három válthatja meg a jegyét Katarba a pótselejtezőkön keresztül. Ehhez a pótselejtezős helyet szerzett 12 csapatot három ágra osztotta az UEFA. Minden ágon két (egyfordulós) elődöntőt és egy döntőt rendeznek majd, így a három négyes egy-egy győztese mehet majd a vb-re.

Az elődöntőket március 24-én, a döntőket március 29-én rendezik majd. A pénteki sorsolás után a következő ágak és párosítások alakultak ki:

A-ág

  • Wales – Ausztria
  • Skócia – Ukrajna

B-ág

  • Oroszország – Lengyelország
  • Svédország – Csehország

C-ág

  • Portugália – Törökország
  • Olaszország – Észak-Macedónia

A sorsolás tehát azt jelenti, hogy a FIFA ranglista 6. olasz és a 8. portugál válogatott közül csak az egyik lesz ott a világbajnokságon. A másik két ág legerősebb csapatai a világranglistán 18. Svédország és a 19. Wales.

Miközben a B-ágon a legutóbbi, 2018-as világbajnokságon szereplő orosz-lengyel-svéd hármasból csak egy juthat majd ki, az A-ágon biztosan olyan csapat jut majd ki a vb-re, mely nem volt ott Oroszországban. Sőt, az ukránok utoljára 2006-ban, a skótok 1998-ban, az osztrákok 1982-ben, a walesiek pedig 1958-ban játszottak utoljára vb-n, tehát egy nagy visszatérő biztosan lesz. Míg a két sztárcsatár, Ibrahimović és Lewandowski közül csak az egyik szerepelhet majd Katarban.

A majdnem napra pontosan egy év múlva kezdődő katari világbajnokság körülményeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!