C. Ronaldo pótvizsgára kényszerül, Szerbia nyert Portugáliában, és kijutott a vb-re

2021. november 15. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy drámával ért véget vasárnap este Lisszabonban a Portugália–Szerbia világbajnoki selejtező. A hazai csapatnak a döntetlen is elég lett volna, hogy biztosítsa helyét a jövő évi katari világbajnokságon, de a szerbek Mitrović fejes góljával a 90. percben 2-1-re megnyerték a találkozót.

A portugálok jól kezdtek, már a 2. percben vezettek – Renato Sanches egy pontos lövéssel volt eredményes –, aztán egy potyagólt kaptak. Tadić 17 méteres lövéséhez szerencsétlenül nyúlt Rui Patricio, és a labda átvánszorgott a gólvonalon. Az utolsó pillanatokban pedig jött a félidőben csereként beálló Mitrović, és az üresen hagyott Fulham-csatár fejese utat talált a hálóig. Az ünneplésre vágyó hazai szurkolók dermedten figyelték, hogy csapatuk alulmaradt.

A két ország első, még márciusban megrendezett meccsén úgy született 2-2-es döntetlen, hogy Ronaldo egy szabályos gólt ért el a 93. percben, tíz másodperccel a hármas sípszó előtt, de a játékvezető nem adta meg. A találkozón nem működött ugyanis a videóbíró, ezért nem vették észre, hogy a labda átgurult a gólvonalon. A holland játékvezető, Danny Makkelie a találkozó után elnézést kért a hibájáért a portugáloktól, ami végül döntően befolyásolta a csoport végeredményét is.

A portugálok még így is kijuthatnak a vb-re, de most még két meccset kell megnyerniük. A tíz selejtezőcsoport másodikja és a Nemzetek Ligájából érkező két nemzet ugyanis mindössze három kijutó helyért harcol.

A 12 csapatot hat párba sorsolják össze november 26-án, ez kvázi az elődöntő. A hat győztesre újabb párharc vár, és a három győztes csatlakozhat a vb-résztvevőkhöz. Kedd estére az is kiderül, melyik 12 ország várhatja a folytatást. Egyelőre annyi biztos, hogy Ausztria és Észak-Macedónia a nem kiemeltek közé kerül, a portugálokat és az oroszokat biztosan viszont kiemelik, és jó esélye van erre Svédországnak is. Már hétfő este is tisztul a kép.

Szerbia az előző öt világbajnokságból négyre kijutott, egyedül 2014-ben hiányzott. A jelenlegi kapitánya az a Dragan Stojković, aki az 1990-es, még a nagy Jugoszláviaként szereplő csapat egyik legjobbja volt, a spanyolokat az ő két góljával verték ki a vb-nyolcaddöntőben.

Szerbia mellett eddig Európából Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Horvátország és Belgium jutott ki. Este Anglia és Olaszország is biztosíthatja helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!