Hogy fordulhatott elő ilyen súlyos hiba ilyen fontos vb-selejtezőn?

2021. március 28. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb−portugál világbajnoki selejtező az A csoport legfontosabb mérkőzése volt. Már a sorsolás után sem lehetett kizárni, hogy ez a találkozó meghatározza az egész csoport végeredményét. A portugálok a liverpooli Jota duplájával 2-0-ra vezettek, Mitrovics duplájával a hazai pályán játszó szerbek a második félidőben egyenlítettek, a 3 perces ráadás előtt pár másodperccel azonban Cristiano Ronaldo egy tökéletes megoldással kihasznált egy védelmi hibát.

Elgurította a kapus mellett labdát, ami be is ment, a visszafutó asszisztens azonban nem vállalta be – a videón látszik, már a gólvonalon áll a felszabadítás pillanatában −, hogy állást foglaljon, míg Ronaldo pontosan látta, hogy a labda nagyjából 10 centivel, teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

A Bajnokok Ligájában is foglalkoztatott Danny Makkelie játékvezető látva, hogy Ronaldo letámadta a partjelzőt, a portugálnak adott egy sárgát, aki erre válaszul a csapatkapitányi karszalagot a földhöz vágva tiltakozott. Makkelie bement az öltözőbe, és elnézést kért a portugáloktól, amikor szembesült a hibájával. A meccs fontos problémákra világított rá.

A dühöngő Ronaldo levette csapatkapitányi karszalagját is – Fotó: Pedja Miloszavljevics/AFP
A dühöngő Ronaldo levette csapatkapitányi karszalagját is – Fotó: Pedja Miloszavljevics/AFP

Miért nincs gólbíró, amikor az NB I.-ben is van?

  • A válasz: a FIFA nem tartotta fontosnak. (A visszaloholó partjelző nem volt biztos a dolgában, ezért nem nem jelzett semmit, de neki kellene egy ilyen kérdésben döntenie.)

Miért nincs videóbíró (VAR), de minimum gólvonal-technológia – a labdába rakott chip −, amikor egyébként ez a stadion a BL-ben tudja ezt?

  • A válasz: a FIFA nem akar különbséget tenni a kisebb és a nagyobb nemzetek között.

A nemzetközi szövetség szerint a kisebb nemzetektől nem várható el, hogy mindennel felszerelt stadionjuk legyen. Így a nagyobb nemzetek sincsenek rákényszerítve arra, hogy a legjobb stadionjukban játsszanak minden meccsen, elvihetik egy kisebb város kisebb stadionjába is a kevésbé fontos meccseket. Ha a szerbek Azerbajdzsánnal játszanak, nyilván nem a legjobb stadionba mennek, hanem valahová vidékre.

Ennek a FIFA-szabályozásnak esett áldozatául szombat este Portugália, amit Ronaldo úgy reagált le, hogy egy egész nemzetet bántottak meg ezzel a szarvashibával. A Bajnokok Ligájában azért van VAR, mert ott a stadionok a legmodernebb technikával felszereltek.

A FIFA viszont így benne hagyta a tévedést, az igazságtalanságot a játékban, mint ahogy régebben is történt. Mindez akkor vet fel különösen izgalmas kérdéseket, ha ezen az elmaradt két ponton múlik Portugália csapatelsősége. Vagy ezzel az egy ponttal nyerik meg a csoportot a szerbek, és jutnak ki direktben a 2022-es vb-re.

Különösen abszurd lesz ezek után majd a jövő héten valamelyik topligában nézni egy meccset, ahol a háromcentis leseket vonalazzák, szögmérőzik, és érvénytelenítenek gólokat, miközben itt egy nyilvánvaló kapitális, meccset befolyásoló tévedés történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!