Hamilton 4,5 tizedet vert Verstappenre a katari időmérőn

2021. november 20. – 16:07

Hamilton 4,5 tizedet vert Verstappenre a katari időmérőn
Lewis Hamilton – Lars Baron / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tartja a Brazíliában látott formáját Lewis Hamilton és a Mercedes – a hétszeres világbajnok majdnem fél másodperccel nyerte meg a Katari Nagydíj időmérőjét a nagy vb-rivális Max Verstappen előtt. A Red Bull nehéz stratégiai helyzetben lehet vasárnap, Sergio Pérez ugyanis a top 10-en kívülről kezdi a versenyt.

Frissítés: A versenybírók vizsgálják Max Verstappent, aki a gyanú szerint az időmérő utolsó méterein figyelmen kívül hagyta a sárga zászlós figyelmeztetést, így veszélyben lehet a második rajthelye. Döntés magyar idő szerint vasárnap délelőtt 11 után várható.

A helyszín ezúttal a Forma–1 mezőnye számára teljesen ismeretlen, a MotoGP- és túraautó-rajongók számára viszont ismerős Katar, azon belül is a Losail versenypálya volt. A 16 kanyarral tarkított pálya legfőbb jellemzője, hogy szinte teljesen lapos, illetve hogy mind az aszfaltra telepedő finom homok, mind az aszfalt durvasága miatt meglehetősen komoly terhelést jelent a gumikra.

A katari versenyhétvége felvezetésében sokáig mégsem maga az új helyszín, hanem még a Brazil Nagydíj egyik utózöngéje tematizálta a boxutcát – péntekig kellett várni, hogy kiderüljön, a versenybírók úgy döntöttek, nem adnak helyt a Mercedes felülvizsgálati kérelmének, és aMax Verstappen belső kamerás felvétele ellenére sem vizsgálják meg a Verstappen és Lewis Hamilton közötti esetet.

A három szabadedzést követő szombati időmérő legelején nem volt komolyabb meglepetés, az öt kieső helyre a két Haas, a két Alfa Romeo, illetve Nicholas Latifi került a Williamsszel, míg az élen Lewis Hamilton egy hajszállal, 95 ezredmásodperccel előzte Max Verstappent.

A Red Bull szempontjából fontos kiemelni, hogy az időmérőre valamennyire sikerült kiküszöbölni a versenyautók hátsó szárnyainak problémáját, amelyek a Brazil Nagydíjhoz hasonlóan Katarban is csapkodtak nyitott DRS mellett – a kvalifikáción viszont nem volt ebből gondja sem Verstappennek, sem a csapattárs Sergio Péreznek.

Az időmérő második, középső szakaszában viszont már volt meglepetés, méghozzá több is:

  • Pérez a Red Bull-lal lágy gumikon sem tudott bejutni a legjobb 10 közé, ami nagy érvágás az osztrák csapatnak a konstruktőri vb-cím, illetve a futamra vonatkozó stratégia szempontjából,
  • szintén a legjobb 10-en kízülre szorult a Ferrarit vezető Charles Leclerc és a mclarenes Daniel Ricciardo,
  • beverekedte magát viszont az első 3 közé Pierre Gasly (AlphaTauri) és Fernando Alonso (Alpine) is, akik így beékelték magukat a vb-címért harcban levő Hamilton és Verstappen közé.
Sergio Pérez – Fotó: Clive Mason / Getty Images
Sergio Pérez – Fotó: Clive Mason / Getty Images

A mindenről döntő harmadik szakaszban Hamilton kezdett az élen, Verstappen 162 ezredmásodperces lemaradással követte, majd Valtteri Bottas következett a harmadik helyen.

Hamilton második próbálkozásra fokozni tudta a tempót, olyannyira, hogy közel fél másodpercet javított saját korábbi legjobb körén – a világbajnoki pontversenyt Hamilton előtt 14 ponttal vezető Verstappen is gyorsult, de nem eléggé, így végül 4,5 tizedmásodperccel maradt el a vb-riválistól. A páros mögül Bottas, illetve Gasly indul majd a második sorból.

A Katari Nagydíj magyar idő szerint vasárnap délután 3-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!