Vizsgálják Verstappent, Bottast és Sainzot, veszélyben a rajthelyük Katarban

2021. november 20. – 19:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beidézték a versenybírókhoz Max Verstappent a Katari Nagydíj időmérője után – a világbajnoki pontversenyt 14 pontos előnnyel vezető Red Bull-pilóta a gyanú szerint az időmérő utolsó pillanataiban figyelmen kívül hagyta a sárga zászlós figyelmeztetést. Hasonló okokból az időmérőt harmadik helyen záró Bottast és a hetedik helyen záró Carlos Sainzot is beidézték.

Ha trió bármely tagja valóban nem lassított le a ráadásul dupla sárga zászlós jelzés mellett, akkor három rajthelyes büntetésre számíthat, vagyis Verstappen például az időmérőn eredetileg megszerzett második pozíció helyett csak ötödikként kezdhetné meg a Katari Nagydíjat. Arra viszont elég sokat kell várni, hogy döntés szülessen az ügyben, a versenybírók ugyanis csak helyi idő szerint vasárnap 13.00-kor, magyar idő szerint délelőtt 11-kor, tehát a futam kezdete előtt 4 órával hallgatják meg Verstappent, majd 13.30-kor Sainzot, utána 13.45-kor Bottast.

Az eset – ami nagyban hasonlít ahhoz, amiért Lewis Hamilton 3 rajthelyes büntetést kapott a 2020-as Osztrák Nagydíjon – szó szerint az időmérő utolsó utáni pillanataiban történt – Verstappen még a kockás zászló lengetése előtt kezdte meg az utolsó gyors körét, amit a rendelkezésre álló 12 perc letelte után fejezett be. A célegyenesbe érve, az utolsó méterein beérte viszont a defekt miatt a pálya szélén megálló Pierre Gaslyt – miatta lengették a pályabírók a veszélyre figyelmeztető sárga zászlót, ami mellett kötelesek lassítani a pilóták. Verstappen viszont ezt nem tette meg, az időeredménye jobb lett, mint a korábbi gyors körén, tehát biztosan nem vette el a gázt, ebből lehet baj.

A 2020-as Osztrák Nagydíjon történt, hasonlatként felhozott esetben a mostanihoz hasonlóan a sárga zászlós jelzés nem jelent meg az érintett pilóta – akkor Hamilton, most Verstappen – kormányának kijelzőjén, a belső kamerás felvételek alapján viszont az élőben lengetett zászlókat teljes mértékben látnia kellett a versenyzőnek.

A szabálysértés esetén kiosztható rajtbüntetés kiemelten fontos lehet a világbajnoki cím szempontjából, hiszen a vb-t 14 ponttal vezető Verstappen az ötödik helyre csúszhat vissza, miközben az őt üldöző Hamilton az élről indulhat vasárnap.

A vb hajrájában a szokottnál is mozgalmasabbak az időmérők a világbajnoki címre esélyes pilóták között, egy hete, Brazíliában Hamiltont utólag kizárták a kvalifikációról a szabálytalannak talált hátsó szárnya miatt – ennek ellenére, a sprintfutam segítségével meg tudta nyerni a vasárnapi nagydíjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!