Magyar Zoltán egykori olimpiai bajnok tornász szerint kegyetlen ember volt az edzője, de ez kellett a sikerhez

2021. november 17. – 06:40

Magyar Zoltán egykori olimpiai bajnok tornász szerint kegyetlen ember volt az edzője, de ez kellett a sikerhez
Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, sportvezető, állatorvos, a nemzet sportolója – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Turi György-féle botrányra reagálva Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász arról beszélt a Blikknek, hogy gyerekkorában a lelki és a testi fenyítés a sport része volt, és ez akkor teljesen elfogadottnak számított. „Az edzőm kegyetlen ember volt, de letérdelek előtte és megcsókolom a kezét, mert ez kellett ahhoz, hogy belőlem kétszeres olimpiai bajnok legyen” – fogalmazott Magyar, aki 1976-ban és 1980-ban szerzett olimpiai aranyérmet lólengésben, emellett háromszoros világ- és Európa-bajnok volt, 2015-ben választották a nemzet sportolójává. Az egykori tornász szerint a pofonok nélkül nem lett volna olimpiai bajnok, ez volt a siker ára.

Edzőjével, Vígh Lászlóval a mai napig tartja a kapcsolatot. Módszereiről azt mondta, elhivatott és a végletekig szigorú volt, „olyan szinten hitt a kőkemény munkában, hogy az mai ésszel felfoghatatlan”.

„Kezdetben, kisgyerekként volt a kokizás, aztán, amikor idősebbek lettünk, az ütés, a pofon, majd kamaszként a csúnyán nézés, a szúrós tekintet, ha elrontottál valamit, ami a legrosszabb volt mind közül.”

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki két interjúban is arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek az edzéseken, és a testi fenyítés sem volt idegen az edzőtől. Később más úszók is megerősítették állításait, Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte. A Magyar Úszó Szövetség vizsgálatot indított az ügyben.

Erre reflektálva Magyar Zoltán azt mondta: sajnálja Cseh Lászlót és azokat a sportolókat, akiknél lelki törést okozott a testi fenyítés. A Blikk megkérdezte Vígh Lászlót is, az egykori edző szerint az eredmények őt igazolják, annak ellenére, hogy a mai világban botrányosnak számítanak a módszerei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!