Verstappen egy szenzációs manőverrel mindkét Mercedest megelőzte a rajtnál, és simán nyert Mexikóban

2021. november 7. – 22:12

frissítve

Verstappen egy szenzációs manőverrel mindkét Mercedest megelőzte a rajtnál, és simán nyert Mexikóban
Max Verstappen a Mexikói Nagydíj után – Fotó: Lars Baron/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappen nyerte a Mexikói Nagydíjat, Lewis Hamilton lett a második, míg a hazai pályán versenyző Sergio Pérez a 3. Idei 9. győzelmével Verstappen előnye már 19 pont Hamiltonnal szemben a világbajnokságban. A futam nagy vesztese az élről induló Valtteri Bottas, aki a rajt után megpördült, és az utolsó helyig esett vissza.

Újabb fordulatot ígért az egyébként is rendkívül kiélezett világbajnoki küzdelemben az F1-es Mexikói Nagydíj: már az időmérőn borult a papírforma, akárcsak két hete, az amerikai futamon. A 2240 méteres tengerszint feletti magasság elvileg a Honda-motoroknak kedvezett, emiatt mindenki a Red Bull, illetve Max Verstappen fölényét várta. Ehhez képest nagy meglepetésre Valtteri Bottas (Mercedes) szerezte meg a pole-t, Lewis Hamilton pedig 2. lett. A két Red Bull csak a 3-4. helyről rajtolhatott (Verstappen-Pérez sorrendben), részben azért, mert az AlphaTauri japán pilótája, Cunoda Juki megzavarta a gyors körüket. A gyenge időmérő után abban bízhattak Verstappenék, hogy a hosszú célegyenesben szélárnyékot foghatnak a Mercedeseken, és már a rajtnál pozíciókat nyerhetnek.

A Mexikói Nagydíj két év után tért vissza az F1-es versenynaptárba, a koronavírus-járvány miatt tavaly nem rendezték meg a versenyt. 2019-ben Hamilton nyert Mexikóvárosban, részben Verstappen rajtbüntetésének köszönhetően, előtte viszont zsinórban kétszer is a holland nyert ezen a pályán. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke korábban azt nyilatkozta, hogy semmiféle következtetést nem lehet levonni az elmúlt évek eredményei alapján, az Amerikai Nagydíjon is a Mercedesnek kellett volna győznie, mégis ők örülhettek. A mexikói futam előtt 12 pont volt a különbség Verstappen és Hamilton között a világbajnokságban.

Szenzációs Verstappen-előzés, peches Bottas

Verstappen használta ki legjobban a szélárnyékot a rajtnál: egy szenzációs manőverrel mindkét Mercedest meg tudta előzni az első kanyarban, és átvette a vezetést. Az élről induló Bottas viszont nagyon pórul járt: Daniel Ricciardo (McLaren) meglökte hátulról, a finn egészen az utolsó helyig esett vissza. Bottas megpördülésével a hazai pályán versenyző Sergio Pérez feljött a 3. helyre, közvetlenül Hamilton mögé. Nagyon kedvező helyzetbe került ezzel a Red Bull, hiszen két autóval mehettek a címvédő ellen.

A mezőny hátsó felében Mick Schumacher és Cunoda Juki is eltalálta a megforgó Bottas miatt befékező Esteban Ocont (Alpine), mindketten kiestek. A baleset miatt a biztonsági autót is be kellett küldeni néhány körre, annyi törmelék volt a pályán.

Az újraindítás után Verstappen megtartott a vezetést, és rohamtempóban növelte az előnyét Hamiltonnal szemben, a 20. körben már több mint 7 másodperc volt köztük. Hamilton panaszkodott is a rádióban, hogy túl gyors a Red Bull. Eközben Pérez folyamatosan zárkózott fel rá, inkább már ellene kellett védekeznie a címvédőnek.

Megkergették Hamiltont

A 30. körben Hamilton kiment kereket cserélni, nehogy Pérez elévágjon a boxban. Kemény keveréket kapott, vagyis egyetlen kiállással akarta teljesíteni a versenyt. Hasonló stratégián volt Verstappen is, aki négy körrel később állt ki. Pérezt viszont kihagyta a Red Bull, arra játszva, hogy a futam utolsó felében frissebb gumijai legyenek, mint Hamiltonnak.

Cunoda Juki a Mexikói Nagydíj rajtja után – Fotó: Alfredo Estrella / AFP
Cunoda Juki a Mexikói Nagydíj rajtja után – Fotó: Alfredo Estrella / AFP

A 41. körben Pérez is letudta a kerékcserét, a kiállás után kicsivel több mint 9 másodperc volt a hátránya Hamiltonhoz képest. 30 köre volt arra, hogy ledolgozza ezt.

A Mercedesnél úgy számoltak, hogy az utolsó körben éri utol Hamiltont Pérez. Ez azonban már a 61. körben megtörtént, viszont a hátralévő tíz körben már nem tudott előzni a mexikói, maradt a 3. A hazai közönség így is úgy ünnepelte Pérezt, mintha ő nyerte volna meg a futamot, nem véletlenül: Pérez az első mexikói pilóta az F1 történetében, aki dobogóra állhatott hazai versenyén.

Verstappen első helye egy percig sem forgott veszélyben, nagyon simán nyerte meg a Mexikói Nagydíjat. Idei 9. győzelmével 19 pontra növelte előnyét Hamiltonnal szemben a világbajnokságban. Húsz is lehetett volna, de az utolsó körökben a Mercedes kiküldte Bottast friss gumikért, hogy elvegyék Verstappentől a leggyorsabb kört. A bónuszpont így sem lett Bottasé, mivel nem végzett a top 10-ben.

  • Pierre Gasly negyedik lett az AlphaTaurival, mindkét Ferrarit megelőzte.
  • Az idény végén visszavonuló Kimi Räikkönen 8. lett, ezzel megint pontot szerzett az Alfa Romeónak.
  • Lando Norris (McLaren) a 18. helyről egészen a 10., még pontszerző helyig jött fel.

A Mexikói Nagydíj végeredménye:

Világbajnokság állása, pilóták:

  1. Max Verstappen: 312,5 pont
  2. Lewis Hamilton: 293,5 pont
  3. Valtteri Bottas: 185 pont

Világbajnokság állása, csapatok:

  1. Mercedes: 478,5 pont
  2. Red Bull: 477,5 pont
  3. Ferrari: 268,5 pont

Az idei F1-es világbajnokság egy hét múlva a Brazil Nagydíjjal folytatódik, a szezonból még négy verseny van hátra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!