Bottas nyerte a gumipókert Törökországban, újra Verstappen vezeti a vb-t

2021. október 10. – 15:59

frissítve

Bottas nyerte a gumipókert Törökországban, újra Verstappen vezeti a vb-t
Valtteri Bottas megnyeri a Török Nagydíjat – Fotó: Murad Sezer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az esős Török Nagydíjon szerezte meg idei első győzelmét a Mercedes finn pilótája, Max Verstappen lett a második, Sergio Pérez a harmadik. A 11. helyről rajtoló Lewis Hamilton csak 5. lett, így megint a holland vezeti a vb-t, 6 pont az előnye a címvédővel szemben.

Lewis Hamilton és Max Verstappen úgy fordult rá az idei világbajnokság 16. futamára, hogy mindössze két pont volt köztük. Verstappen várhatta jobb helyzetből a Török Nagydíjat, mivel riválisa motorcsere miatt 10 helyes rajtbüntetést kapott, vagyis hiába nyerte meg a szombati időmérőt Hamilton, csak a 11. helyről indulhatott.

A címvédő büntetése miatt a Mercedes másik versenyzőjére, Valterri Bottasra szállt a pole pozíció. Verstappen időmérős eredményéhez képest egy helyet jött előre, második helyről rajtolhatott, míg a harmadik hely a ferraris Charles Leclercé lett. A finn tavaly borzalmas versenyt futott Törökországban, csak esett-kelt a pályán, kört kapott a győztestől.

A 14 kanyarból álló meglehetősen gyors pálya a pilóták egyik kedvencének számít, anyagi okokból került ki a helyszínek közül 2011 után. Idén és tavaly is beugróként tért vissza a török pálya, a járványhelyzet miatt kieső versenyeket pótolták itt.

A szabadedzések és az időmérő alapján a Mercedes tűnt gyorsabbnak Törökországban, a Red Bull nem igazán találta a ritmust. Az erőviszonyokat az eső kavarta meg, esős körülmények között rajtolt el a mezőny. Tavaly is esett Törökországban, akkor Hamilton nyert, amivel megszerezte hetedik világbajnoki címét.

Bottas magabiztosan jött el a rajtnál, semmi nem veszélyeztette első helyét. Mögötte Verstappen és Leclerc is megtartotta pozícióját. Az ötödik helyről induló Fernando Alonso megpördült az első kanyarban, miután összeért Pierre Gaslyval, a kétszeres világbajnok spanyol egészen a 15. helyig esett vissza. Az esett miatt 5 másodperces büntetést kapott az AlphaTauri franciája. Sergio Pérez volt a rajt egyik nagy nyertese, a 4. helyre jött fel a Red Bullal.

A Török Nagydíj rajtja – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
A Török Nagydíj rajtja – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Hamilton két helyet javított a rajtnál, a 15. körben pedig már 5. volt, Juki Cunoda, Lance Stroll, Pierre Gasly és Lando Norris sem tudta feltartóztatni. Elképesztő tempót diktált a brit, folyamatosan szórta a leggyorsabb köröket az egyre kopottabb gumikon. A 35. körben Pérezt is utolérte, de a mexikói zseniálisan védekezéssel verte vissza a hétszeres világbajnok támadásait.

A verseny előrehaladtával sem javultak az időjárási körülmények, vizes maradt a pálya.

Az volt a kérdés, melyik a jobb taktika: új intermediate gumikra váltani, vagy a slickekké váló abroncsokon maradni.

Sebastian Vettel kockáztatott, és megpróbálkozott a száraz pályára való gumikkal, de alig bírt pályán maradni, össze-vissza csúszkált.

Charles Leclerc a Török Nagydíjon – Fotó: Ozan Kose / AFP
Charles Leclerc a Török Nagydíjon – Fotó: Ozan Kose / AFP

Verstappen indította be a dominót a 37. körben, és kerékcserére szánta el magát. Nem sokkal később az élen álló Bottas is követte. Leclerc nem jött be a boxba, úgy taktikáztak a Ferrarinál, hogy kiállás nélkül csinálja végig a versenyt. Hasonlóan gondolkodott Hamilton, aki lebeszélte csapatát a kerékcseréről. A 43. körben Leclerc-Bottas-Verstappen-Hamilton volt az első négy sorrendje.

Nem jött be a Ferrari húzása, mert a 47. körben Bottas utolérte Leclercet, és visszavette tőle a vezetést. Hamilton az 51. körig tartotta magát a teljesen simára kopott gumikon. Nem mert tovább kockáztatni a Mercedes, kihívták a boxba. A kerékcsere után 5. helyen folytatta a versenyt. Pérez jött ki a legjobban a gumipókerből, a harmadik helyre jött fel a mexikói, Hamiltont és Leclercet is átugrotta.

Bottas az élről indulva megnyerte a Török Nagydíjat, Verstappen lett a második, Pérez a harmadik. A Mercedes finn pilótája első győzelmét szerezte idén, és mivel ő futotta meg a verseny leggyorsabb körét, övé lett a bónuszpont is. Leclerc végül lecsúszott a dobogóról, csak negyedik lett, Hamilton pedig 5. Második helyével Verstappen visszavette a vezetést a világbajnokságban, 6 pont az előnye Hamiltonnal szemben.

  • Az utolsó helyről rajtoló Carlos Sainz (Ferrari) remek felzárkózással 8. lett.
  • Esteban Ocon (Alpine) kerékcsere nélkül csinálta végig a versenyt, 10. lett.

A Török Nagydíj végeredménye:

A világbajnokság állása, pilóták:

  1. Max Verstappen: 262,5 pont
  2. Lewis Hamilton: 256,5 pont
  3. Valtteri Bottas: 177 pont

Konstuktőri világbajnokság állása:

  1. Mercedes: 433,5 pont
  2. Red Bull: 397,5 pont
  3. McLaren: 240 pont

A világbajnokság október 24-én, az USA Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!