Hamilton simán nyerte a török időmérőt, de Bottas rajtolhat az élről

2021. október 9. – 15:03

frissítve

Hamilton simán nyerte a török időmérőt, de Bottas rajtolhat az élről
Lewis Hamilton nyerte a Török Nagydíj időmérőjét – Fotó: Murad Sezer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A vb-pontversenyt vezető Lewis Hamilton magabiztosan nyerte a Török Nagydíj időmérőjét Valtteri Bottas és Max Verstappen előtt, motorcsere viszont csak a 11. helyről rajtolhat vasárnap.

A motorcsere miatt 10 rajthelyes büntetést összeszedő Lewis Hamilton pénteken még száraz pályán uralta a mezőnyt a Török Nagydíj két szabadedzésén, szombatra viszont változtak a körülmények – a harmadik gyakorlást már esőben, vizes pályán rendezték, és a rajtsorrendről döntő időmérő is az esőfelhők fenyegető közeledése mellett indult.

Bár a csapatok aggódva kémlelték az eget és a műholdképet, hiába jelezték a pilótáknak, hogy esőre kell számítani az időmérő elején, végül senki nem tántorodott el a száraz pályára való gumiktól. Ez a kis bizonytalanság annyit eredményezett csak, hogy a szokásosnál többet voltak a versenyzők a pályán az időmérő első harmadában, a Q1-ben, igaz, a kiesők között meglepetésre felbukkant az Olasz Nagydíjon győztes Daniel Ricciardo a McLarennel, miközben Mick Schumacher a 14., George Russell pedig a 11. helyen jutott tovább a legjobb 15 közé. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia másodszor jutott be a Q2-be, ám az előző alkalommal, a Francia Nagydíjon baleset miatt már nem próbálkozhatott tovább a második harmadban.

Mick Schumacher a 2021-es Török Nagydíj időmérőjén – Fotó: Ozan Kose / AFP
Mick Schumacher a 2021-es Török Nagydíj időmérőjén – Fotó: Ozan Kose / AFP

A Q2-ben már az élen zajló harc volt a legérdekesebb – miközben Lewis Hamilton a pénteken látott magabiztossággal hozta a mezőny legjobb köreit, a vb-pontversenyben Hamilton mögött két ponttal második Max Verstappen nem találta a tökéletes egyensúlyt az Isztambulban egyedi festéssel látható Red Bullban, és bár a két Mercedes mögött harmadikként jutott tovább a Q3-ba, hátránya 6,5 tizedmásodperc volt Hamiltonhoz képest.

Hamilton a 10 rajthelyes büntetése miatt is nagyon hajtott az első helyért, hogy így csak a 11. helyig csússzon vissza a rajtnál, de a Mercedes szempontjából kulcsfontosságú volt az is, hogy Hamilton mellett Valtteri Bottas is megelőzze a nagy vb-rivális Verstappent, hiszen ezzel stratégiai előnyhöz jutottak volna.

Hamilton és Bottas pedig tökéletesen hajtotta végre a tervet, Verstappen pedig csak a harmadik helyen zárta az időmérőt – mögöttük a ferraris Charles Leclerc, az alphatauris Pierre Gasly és az Alpine-t vezető Fernando Alonso zárták az első hatot. Hamilton viszont csak a 11. helyről indulhat majd, az első sorból rajtolva Bottas és Verstappen feszülnek majd egymásnak. Rajt vasárnap 14.00-kor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!