Verstappen a mezőny végéről kezdi az Orosz Nagydíjat Szocsiban

2021. szeptember 24. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világbajnoki cím szempontjából kiemelten fontos csata jöhet Szocsiban, miután a Red Bull hivatalosan is bejelentette az Orosz Nagydíj második szabadedzése alatt, hogy a szezon során harmadszor is motort cseréltek Max Verstappen autójában, aki így a negyedik erőforrásra váltva kénytelen lesz a mezőny legvégéről kezdeni a vasárnapi futamot.

A Red Bull korábban már jelezte, hogy a Lewis Hamilton és Verstappen közötti silverstone-i baleset miatt Verstappen három motorjából egy tönkrement, így biztossá vált, hogy a szezon további részében muszáj lesznek egy, már büntetést magával hozó erőforrást is felhasználni.

Verstappen eredetileg is már rajtbüntetéssel érkezett Szocsiba, a legutóbbi futam, az Olasz Nagydíj után büntették a Hamiltonnal való ütközés miatt, de ezzel csak három rajthelyet vesztett volna, a motorcsere után viszont csak a mezőny legvégéről kezdhet majd – korábban a Ferrarit vezető Charles Leclerc autójában is motort cseréltek, övék lehet így majd az utolsó sor a rajtrácson.

A teljes motorcsere miatt a Mercedes és Lewis Hamilton nagy lehetőséghez juthat, amennyiben sikerül jól szerepelniük az időmérőn és a futamon – Hamilton jelenleg öt ponttal van lemaradva Verstappen mögött a vb-pontversenyben, így akár vissza is veheti a vezetést az összetettben. Főleg úgy, hogy a Mercedes sosem kapott még ki Szocsiban, 2014 óta folyamatosan ők nyerték az Orosz Nagydíjat.

Verstappen motorcseréjével egyébként a Red Bull és a Mercedes négy pilótáját nézve már csak Hamilton az, aki még a szezonra eredetileg tervezett három motorjánál tart, és így még nem kapott plusz motorcsere miatti rajtbüntetést.

A pénteki első szabadedzést Valtteri Bottas nyerte Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt. Másodikra ismét Bottas, Hamilton volt az élen a sorrend, mögöttük viszont Pierre Gasly volt a harmadik leggyorsabb – Verstappen az új motorral a hatodik helyen zárt.

Változhat a hétvége programja

A Nemzetközi Automobil Szövetség már pénteken átalakította kicsit az Orosz Nagydíj programját, péntekre előre hozva a Forma–3 egyik versenyét a szombatra jelzett jelentős esőmennyiség miatt. Ezért – egyelőre csak elővigyázatosságból – felmerült az is, hogy ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a szombati rendezést, vasárnapra, a futam elé csúsztathatják az időmérőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!